Ekonomix
4789 prikaza

Milijunski biznis: Ne stižu uzgojiti kanabisa koliko se traži

Proizvodnja medicinske marihuane u Kanadi
Press Association/PIXSELL
Brojni pacijenti ovise o medicinskom kanabisu, Njemačka se pokriva uvozom iz Kanade i Nizozemske

Multipla skleroza (MS) je Christophu Schäkermannu 2015. godine promijenila život, navodi Deutsche Welle u članku u kojem opisuje eksplozivno rastući multimilijunski biznis s kanabisom u Njemačkoj. "Bio sam očajan. Bio sam bijesan." Po tome kako izgleda i kako sjedi u jednom kafiću u Düsseldorfu i priča o svojoj bolesti, za njega se na prvi pogled ne bi reklo da je kronično bolestan. Ipak, zbog bolesti je morao napustiti posao i odgoditi planove o preseljenju u Urugvaj.

Uzgoj kanabisa u Kaliforniji | Author: REUTERS REUTERS

Odjednom su počeli veliki problemi: naleti vrućine, znojenje, grčevi u nogama i rukama, mutan vid. Za Schäkermanna već i putovanje vlakom može biti pravo mučenje. Nakon obilaska velikog broja liječnika i više boravaka u bolnicama, pronašao je jednog neurologa koji je specijaliziran za multiplu sklerozu. Već prilikom prvog susreta s njim razmatrane su mogućnosti liječenja i njihove posljedice. Tako je bilo riječi i o djelovanju kanabisa.

"Bilo je to pomalo smiješno kada me je liječnik pitao: Koliko hoćete da Vam prepišem – pet grama, deset?" Prvi recept je dobio u kolovozu 2017. godine. Ali kada je s njim došao u ljekarnu, rečeno mu je da će kanabisa biti tek od listopada. "Ovdje se radi o lijeku, iako ima onih koji to drugačije vide", kaže Schäkermann. Nemogućnost da dođe do lijeka i odbijanje zdravstvenog osiguranja da preuzme troškove njemu znatno otežava terapiju budući da živi od socijalne pomoći.

"Uzimanje kanabisa mi omogućava da tijekom dana nekako funkcioniram i da mogu podnijeti bolove i grčeve." Upotreba kanabisa u medicinske svrhe dugo vremena je u Njemačkoj bila sporna. Od ožujka 2017. godine teško oboljeli pacijenti kanabis mogu nabaviti u ljekarnama, bez posebne dozvole. Istraživanja su pokazala da kanabis ublažuje bolove, kao i da pomaže protiv mučnine i nedostatka apetita kod osoba oboljelih od raka ili zaraženih HIV-om. Pritom djelovanje kanabisa još nije u potpunosti istraženo.

Uzgoj kanabisa u Kaliforniji Prijelomni trenutak Top News Biznis od milijardi dolara: Kalifornija legalizira kanabis

Recepte za farmaceutski kanabis liječnici smiju izdati samo teško bolesnim pacijentima, ukoliko mogu dokazati da alternativne terapije ne pomažu. Zdravstvena osiguranja, koja su do sada samo u određenim slučajevima preuzimala troškove, sada su zakonski obvezna plaćati terapiju kanabisom. Ipak, prema podacima lista Rheinische Post, najveća zdravstvena osiguranja su odbila preuzeti troškove u oko dvije trećine slučajeva. Pa tako i u slučaju Schäkermanna.

Za njega su to veliki izdaci: pet grama kanabisa u ljekarni košta oko 125 eura. Otkako je odobrena upotreba u medicinske svrhe, na tržištu je zavladao pravi kaos. Samo u prvoj polovici 2017. godine na recepte je izdano više od 10.600 pakiranja kanabisa, priopćeno je iz Njemačkog saveza ljekarni ABDA. Brojke rastu vrtoglavo: dok je u ožujku izdano tek 560 recepata, u lipnju ih je bilo oko 5000. Pritom je riječ samo o pakiranjima čije troškove pokrivaju zdravstvena osiguranja.

Zato i ne čudi što je na ljeto već došlo do nestašice. Između euforije i opreza Novo tržište na vrijeme su prepoznali David Henn i Niklas Kouparanis. Još u studenome 2016. godine, dva mjeseca prije nego što je usvojen takozvani Zakon o kanabisu, David Henn je osnovao tvrtku "Cannamedial Pharma". To je jedna od četiri firme koje imaju dozvolu za snabdijevanje Njemačke farmaceutskim kanabisom. Mali ured iz Kölna sada je postao partner najvećeg svjetskog proizvođača kanabisa.

Uzgoj kanabisa u Kaliforniji | Author: REUTERS REUTERS

I glavni cilj mu je da osigura nesmetanu opskrbu pacijenata farmaceutskim kanabisom. "Zastoj u isporuci nije samo za nas veliko iskušenje, već i za pacijente u Njemačkoj koji ovise o toj medicini", objašnjava Kouparanis. "Trenutno imamo samo jednog proizvođača u Europi, koji je u Nizozemskoj. On bi trebao pokrivati tu rastuću potražnju za farmaceutskim kanabisom u čitavoj Europi, što je jedva moguće", dodaje Kouparanis.

On smatra da je potreba za medicinskim kanabisom bila podcijenjena u Njemačkoj. Za očekivati je da će tvrtka "Cannamedial Pharma" nastaviti jačati i u 2018. godini. "Osigurali smo jednog dugoročnog partnera koji nam jamči isporuku. S tim partnerom smo u stanju u potpunosti podmiriti potražnju za kanabisom u Njemačkoj." "Cannamedial Pharma" će kanabis ubuduće uvoziti od jednog kanadskog proizvođača. U Kanadi i SAD-u liječenje kanabisom donosi velike zarade, slično kao u Izraelu.

Kanada i Nizozemska su glavni izvoznici u Njemačku. Kouparanis računa da će tijekom 2018. godine njegova firma uvesti oko 22 tone kanabisa. Njemačko tržište je strogo regulirano. U toj mladoj branši nužni su oprez i ozbiljnost – jer, previše je klišeja o tome kako se medicinski kanabis zloupotrebljava na račun zdravstvenih osiguranja ili da uvoz kanabisa može potaknuti kriminal i ilegalnu trgovinu.

Kanabis Pun pogodak Ekonomix SAD na travi zaradile više nego na Viagri i tekili zajedno

"Medicinski kanabis koji mi uvozimo je provjereno visoke kvalitete i nema veze s kanabisom koji se prodaje u Coffee Shopovima", ističe Kouparanis. Većina ljudi još ne shvaća kakvi standardi su postavljeni kod farmaceutskog kanabisa. "Radi se o teško oboljelim pacijentima kojima su potrebni lijekovi najviše kvalitete", ističe menadžer prodaje Kouparanis.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.