Ekonomix
3287 prikaza

Mirko Norac iz zaštitarstva istiskuje Josipa Klemma

Mirko Norac i Vladimir Šeks
Mirko Norac i Vladimir Šeks Tino Jurić/ PIXSELL
Josip Klemm opovrgava da je riječ o preslagivanju političkog utjecaja na desnici

Od prosinca 2015. u utrku u zaštitarskom biznisu uključio se i Mirko Norac. Saša Paparella za Poslovni dnevnik navodi da je riječ o još jednoj tvrtki u nizu u vlasništvu protagonista iz Domovinskog rata, a kojima sve osobe navedene u registru poslovnih subjekata nose isto prezime. Drugim riječima, i ovaj put je riječ o obiteljskom biznisu.

Tvrtka Noky security već je uspjela dobiti poslove osiguranja osječkih shopping centara Avenue mall i Portanova, koji je u vlasništvu poduzetnika Željka Biloša, navodno bliskog vrhu HDZ-a. A preuzimanjem tih poslova, Norac je iz posla istisnuo Josipa Klemma. Klemm je za Poslovni dnevnik rekao da ga konkurencija veseli, da posluje odlično, da je i prošle godine imao rast prihoda, moguće na preko 100 milijuna kuna.

Klemm je za Poslovni dnevnik opovrgnuo glasine da u ovakvom razvoju događaja ulogu ima i politička komponenta, odnosno preslagivanje utjecaja i uloga na desnoj političkoj sceni. Klemma su, naime, tijekom šatorskog prosvjeda pred Ministarstvo branitelja za vrijeme vlade lijevog centra, često optuživali da je on bio jedan od organizatora prosvjeda.

Klemm danas drži drugu po veličini zaštitarsku tvrtku u zemlji, odmah iz Sokola Marića. U ratu je bio pripadnik ATJ Lučko. Norac se, pak, u svijet zaštitarstva zaputio po prvi put. Na slobodi je od 2011., nakon što je odslužio dvije trećine od 15-godišnje zatvorske kazne za ratni zločin, odnosno ubojstva civila tijekom Domovinskog rata u Lici.

Treći biznismen koji je bio u zaštitarskom poslu bio je već godinu dana pokojni Vinko Žuljević Klica. U Domovinskom ratu je bio prvo u HV-u, poslije i u HVO-u, te zapovjednik specijalne postrojbe Garavih, koja je naknadno priključena kažnjeničkoj bojni Mladena Naletilića Tute s kojim je Klica bio vrlo blizak.

Preko prijatelja i poznanika osnivao je zaštitarske tvrtke poput Ad Matricem i Bilić. Iako službeno nije imao vlasničkih udjela, slovio je kao jedan od stvarnih suvlasnika u firmi Bili Erić Security, gdje je imao i formalnu savjetničku ulogu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.