Ekonomix
8242 prikaza

Najbogatiji Slovenci odrekli se svojih milijuna

Iza i Samo Login
screenshot/youtube
Obogatili su se na aplikacijama za mobitele, a sada su se pridružili Billu Gatesu u promoviranju dobrotvornog davanja

Bill Gates i Warren Buffet davnih su dana potpisali izjavu da će većinu svog bogatstva ostaviti u dobrotvorne svrhe, a nedavno im se pridružil čak 14 svjetskih bogataša ukupno vrijednih više od 14 milijardi dolara. Među njima svoje mjesto su našli i najbogatiji Slovenci, Iza i Samo Login, vlasnici kompanije Outfit7 i kreatori globalnog fenomena Talking Tom. Riječ je o aplikaciji prvenstveno namijenjenoj mlađoj publici, ali koja je ostvarila toliku popularnost da su nedavno kineski investitori platili milijardu dolara za preuzimanje većinskog vlasništva nad Outfit7.

Bračni par Login bili su najbogatiji Slovenci u 2016. godini, a prvom su mjestu bili su treći put zaredom. Vrijednost njihove imovine časopis Manager procijenio je na 699 milijuna eura, što je nešto manje nego godinu kada su bili "teški" 855 milijuna eura, ali samo zato što je časopisu prvi put bila dostupna ukupna bilanca kompanije. 

Outfit7, naime, još uvijek brzo raste, kako u pogledu dobiti, tako i prihoda, te također dijeli bogate dividende. Među 100 najbogatijih Slovenaca, uz obitelj Login, pet je vodećih suvlasnika Outfit7 (na 4., 12., dva puta na 17. i 49. mjestu popisa), a zaposlenicima kompanije također su dostupne dioničke opcije i već ima oko 120 manjinskih suvlasnika.

Njihovo se ime pojavilo i u aferi Panamski dokumenti, a sve u vezi s isplatom autorskih prava trojici slovenskih autora mobilne igrice Swamp Attack, piše Delo.

Loginovi su svoje klijente, autore te aplikacije, plaćali preko poduzeća na Angvili, u poreznoj oazi u kojoj porez ne plaćaju ni rezidenti niti nerezidenti, odnosno na bankovni račun te angvilske tvrtke u Lichtensteinu. Na taj prihod se tako nije plaćao porez koji bi na prihod od autorskih prava morali platiti kao rezidenti Slovenije, piše vodeći slovenski dnevnik.

Odvjetnik spomenute trojice autora ustvrdio je, međutim, da tu strukturu fakturiranja nisu postavili kako bi izbjegavali platiti porez nego 'zbog poslovnih razloga', navodi list. Tvrtka Outfit7 Limited registrirana je u Velikoj Britaniji, a sjedište ima i na Cipru, dok u više država, pa i u Sloveniji, ima svoje ispostave.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.