Top News
787 prikaza

Hrvatska optužena za kršenje prava Ljubljanske banke

Štediše ispred poslovnice Ljubljanske banke
Davor Visnjic (PIXSELL)
Samo podizanje tužbe koštalo je više od milijun kuna, a očekuje se da će trošak suđenja samo rasti

Slovenija je u četvrtak na  Europskom sudu za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu podnijela tužbu protiv Hrvatske zbog kršenja prava nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb na naplatu dugova od hrvatskih tvrtki, objavio je slovenski ministar pravosuđa Goran Klemenčič.

Slovensko državno pravobraniteljstvo uložilo je tužbu, a Klemenčić je već obavijestio svog hrvatskog kolegu. Iznos za koji Slovenija tuži Hrvatsku je približno 360 milijuna eura, prenose 24sata i HINA.

Klemenčič je rekao da se Slovenija našla u nepravednom i nezavidnom položaju. Ističe da je Ljubljanska banka bila najveća banka u Jugoslaviji i da je godinama kreditirala razvoj. Hrvatska poduzeća nisu podmirila svoje kreditne obveze pa je Ljubljanska banka započela sudske postupke. Bilo ih je preko 80, a odnose se na milijunske iznose nepodmirenih dugovanja IPK Osijek, Chromosa, Privredne banke Zagreb i Ine, piše slovensko Delo. 

Susret Mire Cerara i Tihomira Oreškovića | Author: Tomislav Krasnec/PIXSELL Tomislav Krasnec/PIXSELL

Mogućnost tužbe protiv Hrvatske lani je najavio premijer Miro Cerar zbog zakona kojim je Slovenija temeljem presude suda u Strasbourgu morala početi s otplatom neisplaćene štednje Ljubljanske banke štedišama u Hrvatskoj i BiH.

Slovenski ministar pravosuđa optužio je hrvatsku za sustavno i arbitrarno ometanje suđenja. Klemenčić je izjavio da europsko sudstvo barem dvije godine neće donijeti bilo kakvu presudu. Prvi korak je utvrđivanje nadležnosti Europskog suda za ljudska prava i tek nakon toga će početi razmatrati slučaj.

Slučaj ljubljanske banke prvi je put da Europski sud u Strasbourgu raspravlja o pravima jedne praven osobe i mogao bi imati dalekosežne posljedice na poslovanje svih kompanija diljem Europske unije. 

Slovenski mediji objavili su da je samo priprema tužbe koštala Cerarovu vladu više od 160.000 eura.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.