Style
14883 prikaza

Slovenska kuharica: O njoj svi govore, a roditelji je se srame

Ana Roš
Screenshot Youtube
Daleko najuspješnija kuharica u susjednoj nam državi priča o svojoj borbi za priznavanje u muškom svijetu

Prije samo pet godina tek rijetki bi spomenuli slovensku hranu kao nešto zbog čega se isplati posjetiti susjednu nam zemlju. Međutim, jedna kuharica svoji vizionarskim stilom postavila je i Sloveniju na gastrokartu svijeta.

Ana Roš pojavila se u seriji Chef's Table u produkciji Netflixa, a u siječnju ove godine proglašena je najboljom kuharicom 2017. godine u izboru World's 50 Best Restaurants. Jedina velika prednost bila joj je domovina. Prema izvješću World Economic Foruma, Slovenija je najviše rangirana zemlja Europske unije po ravnopravnosti plaća i osma u svijetu.

Čak i kad se sve to uzme u obzir, Ana kaže da se susrela sa seksizmom u kuhinji. Prošle godine je podijelila otkaze petorici kuhara zato što nisu poštivali njen autoritet. "Nisu davali dužno poštovanje. Možete to osjetiti, pogotovo kad pokušavate uhodati novu ekipu. Njihove oči sve kažu, ne trebaju oni ništa reći", ispričala je Ana za CNN.

No, bilo je tu još teških situacija. Njeni se roditelji još uvijek ne mogu pomiriti s tim da im je kćer kuharica. Otac s njom nije razgovarao šest mjeseci zbog njezinog odabira, a majka joj se i danas srami što joj je kći kuharica.

Ana Roš | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Kad je riječ o nagradi, organizator kaže: "Glasače je zavela nevjerojatna lokacija, šarm restorana, ali i originalnost i sofisticiranost hrane". Iza izbora najboljih restorana i najboljih svjetskih kuharica stoji William Drew i za Anu Roš kaže da je praktički vlastoručno usmjerila pažnju svjetskih gastro-entuzijasta na vina, kulturu i ljepote domovine.

Budući da Michelin još uvijek ne dodjeljuje zvjezdice po Sloveniji, ovakvi izbori najviša je čast koju kuhari mogu dobiti u susjednoj nam državi.

Čitanjem životopisa najslavnije slovenske kuharice naslutit će te da se nikad nije trebala baviti profesionalnim kuhanjem. Otac joj je liječnik, majka novinarka iz obitelji diplomata, a Ana je studirala diplomaciju kad je upoznala budućeg supruga Valtera. Taj sudbonosni susret iz temelja je promijenio njenu budućnost. Odlučili su preuzeti restoran Valterovih roditelja duboko u slovenskim Alpama, u sočanskoj dolini.

Nije imala iskustva rada u restoranu, nije imala čak ni previše želje za odricanjem od budućnosti profesionalnog diplomata, ali danas je ona jedna od najslavnijih kuharica na svijetu. Nakon petnaestak godina teškog rada u Hiši Franko, napokon može reći da je uspjela. I to usprkos sustavu koji se urotio protiv nje. Kad je riječ o Michelinovim zvjezdicama, 125 kuhara ima najvišu nagradu od tri zvjezdice. S druge strane, samo pet kuharica imalo je takve nagrade. Osim toga, žene na rukovodećim pozicijama u kuhinji zarađuju 28% manje od muškaraca.

Kad je pitaju kako je uspjela u nevjerojatno teškom svijetu profesionalnih kuhara, ona kaže da je sve stvar motivacije i upornosti. "Možete imati talenta, ali talent je samo trećina uspjeha. Sve ovisi o motivaciji. Mogla sam doživjeti neuspjeh i kao kuharica i kao roditelj, ali bila sam iznimno motivirana za oboje", završava svoju priču za CNN najuspješnija slovenska kuharica.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.