Ekonomix
32561 prikaza

Rugali smo im se: Skoro svi rade i plaće im stalno rastu

Prag
David W. Cerny/Reuters
Nezaposlenost im je najniža u EU, a arhitekti, inženjeri i liječnici na svjetskoj su razini

Novu godinu češko gospodarstvo dočekuje s optimizmom. Uz ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda od pet posto, Češka je u ovom trenutku jedna od najbrže rastućih europskih ekonomija, s Baltima, Slovacima, Maltom, Rumunjskom i Irskom. Za Čehe je ovo najjača godina ekonomskog rasta u posljednjem desetljeću iako je 2015. nominalno prikazala identičan rast. Razlika je u "atipičnim i jednokratnim čimbenicima", kako upozorava Češki statistički zavod.

Ekonomija je 2015. pomognuta izvanrednim ulaganjima iz fondova EU, koja su morala biti potrošena do kraja te kalendarske godine, što nije slučaj za 2017. Stopa nezaposlenosti također je rekordno niska i trenutačno je najniža u Europskoj uniji. U listopadu je iznosila 3,3 posto i najniža je u povijesti češke ekonomije; naravno, ako ne računamo razdoblje državnog socijalizma i dirigirane privrede, kad je vladala puna zaposlenost od 99,8 posto i kad je radno mjesto bilo ne samo državom zagarantirano nego i zakonski obavezno.

Novac Protiv siromaštva Ekonomix Počeo najluđi eksperiment ikad – plaća svima!

(U slučaju da neke od mlađih čitatelja zavede sirenski zov dobrih starih vremena, podsjećam da su planske ekonomije realnog socijalizma nakon godina životarenja skončale u katastrofalnim nestašicama, bezvrijednim valutama, tehnološkom nazadovanju, devastaciji okoliša i spektakularnom političkom krahu onog trenutka kad je Velik Brat iz Moskve proglasio bankrot).

Uz porast plaća, zemlja se približila prosjeku EU u paritetu kupovne moći iako će na dosezanju njemačkog standarda, a uz optimističke pretpostavke, Česi morati "tvrde pracovati" (raditi) još barem nekoliko desetljeća. U ovom trenutku prosječna plaća u Češkoj iznosi 26.287 CZK, što je nešto manje od 1000 eura, s tim da je prosječna plaća u Pragu gotovo 30 posto viša, oko 34.000 CZK. Većina ekonomista slaže se da su upravo rast plaća i domaće potrošnje bili ključni za ovogodišnji gospodarski rast.

"S obzirom na to da će plaće i dalje rasti, očekujemo visoku stopu rasta i u 2018. godini", procijenio je Štefan Kreček, glavni ekonomist BH Securities, za portal Aktualno. Njegov kolega Lukaš Kovanda, glavni ekonomist investicijskog fonda Cyprus, međutim, upozorava da se tržišta radne snage i nekretnina pregrijavaju te da se hlađenje očekuje 2019., zajedno s početkom cikličkog usporavanja u ekonomiji.

Prag | Author: David W. Cerny/Reuters David W. Cerny/Reuters

Mnogi od anketiranih ekonomista upozoravaju i na visoki nivo osobnog zaduživanja građana, međutim, guverner ČNB-a Jiri Rusnok smatra da je zaduženost čeških kućanstava još daleko ispod europskog standarda te da Narodna banka prati i raspolaže instrumentima za kontrolu situacije u tom sektoru. A kako je Češka Republika postala europski ekonomski tigrić?

Jedan od najzanimljivijih i najinformiranijih lokalnih komentatora, američki expat Eric Best, u svom redovnom dnevnom komentaru "Konačna riječ" iznosi formulu.

"Analiza je prilično jednostavna. Prvo je Češka narodna banka devalvirala krunu i rekla ljudima: ‘trošite i još više posuđujte’. Troškovi rada u eurima pali su za pet posto, a što je još važnije, ta prednost u troškovima za plaće zamrznuta je na neodređeno vrijeme. Onda je socijaldemokratska vlada podigla državnu potrošnju za oko deset posto godišnje, koristeći dio deficita kako bi potaknula poticaje za ulaganja u pozivne centre, razne servisne centre i laganu proizvodnju.

Bernardica Juretić Bivša ministrica Top News Kako časna Bernardica živi na visokoj nozi

Onda su stigli inozemni ulagači, koji su digli plaće i cijene, a ČNB je u travnju ove godine oslobodio krunu. Češki su radnici sa sigurnim radnim mjestom i jačim krunama u džepu počeli trošiti i putovati još više, iako su u međuvremenu neki investitori - koji su sve ovo omogućili - krenuli u potragu za zelenijim pašnjacima."

Tako bi formulu češkog ekonomskog uspjeha sažeo Eric Best, ali naravno da je riječ o simplifikaciji iako nitko ne dvoji da je ekonomija u zadovoljavajućem stanju i zbog svojedobno kontroverznog postupka Češke narodne banke. ČNB je u studenom 2013. najavila da će koristiti tečaj kao instrument za obaranje deflacijskog rizika te da će intervenirati na deviznom tržištu "koliko god to bude potrebno" u cilju održavanja krune iznad "stropa" od 27 kruna za euro.

Uvoznici roba i usluga, poput primjerice, firme za koju radim, ovaj su nepovoljni tečaj teško podnosili, bile su to godine znoja i škrguta zubi, no većina čeških radničkih plaća dolazi iz izvozno orijentiranoga gospodarstva, kojem je slaba kruna odgovarala jer upravo je izvoz bio teško pogođen posljedicama svjetske financijske krize kad su poremećeni dugački proizvodni lanci na velikim izvoznim tržištima na koja Česi tradicionalno šalju svoje proizvode (strojeve, mehaničke dijelove itd.).

Prag | Author: David W. Cerny/Reuters David W. Cerny/Reuters

Slaba kruna u posljednje četiri godine pomogla je izvoznicima da se oporave, pa je u travnju ove godine ČNB objavio kraj tečajne politike sprečavanja aprecijacije eura. Bankovni alkemičari umješno su i glatko projedrili prvim mjesecima "oslobođene" krune pa unatoč strahovanjima i spekulacijama, nismo zabilježili drastične promjene tečaja. Rast plaća i uvođenje fiskalizacije ("po uzoru na Hrvatsku", čest je komentar ovdašnjih novinara) doprinijeli su rekordnom fiskalnom suficitu u 2016.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • m.Finger 00:36 16.Rujan 2019.

    https://youtu.be/uEDObDdOPTA

  • m.Finger 00:35 16.Rujan 2019.

    https://youtu.be/uEDObDdOPTA I to ne samo Češka, vec je model separiranja crkve od nacionalnih banaka, odnosno opcenito uplitanje crkve u ključna ekonomska, socijalna i pravna pitanja, na veliko praksa razvijenih i uspješnijih drzava u Europi, pa i u Svijetu .. To ... prikaži još! jos ocito nama ovdje nije jasno, odnosno je, ali i dalje se pravimo ignoranti, sto je na kraju jos i gore 😉

  • Perun 12:43 26.Studeni 2018.

    "(U slučaju da neke od mlađih čitatelja zavede sirenski zov dobrih starih vremena, podsjećam da su planske ekonomije realnog socijalizma nakon godina životarenja skončale u katastrofalnim nestašicama, bezvrijednim valutama, tehnološkom nazadovanju, devastaciji okoliša i spektakularnom političkom krahu onog trenutka kad ... prikaži još! je Velik Brat iz Moskve proglasio bankrot)".Veliki SSSR je planski sabotiran i uništen od strane veleizdajnika gorbačeva i njegove belavežke mafije. Za sve one koje žele istinu!