Ekonomix
3080 prikaza

Nema više novca: Saudijci uvode PDV

Prosvjedi zbog smaknuća klerika u Saudijskoj Arabiji
Thinkstock
Strmoglavi pad cijena nafte tjera inače bogate zemlje na radikalne zaokrete u poslovanju

Život bez poreza uskoro postaje prošlost Saudijcima nakon što su vlasti u ponedjeljak odobrile uvođenje poreza na dodanu vrijednost. Zemlje Perzijskog zaljeva, uz pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, uskoro će početi naplaćivati PDV zbog sve nižih cijena nafte.

Porez od 5% primjenjivat će se samo na neku robu, dogovoreno je još prošle godine na sastanku šest zemalja Zaljevskog vijeća za suradnju, prenosi britanski Guardian.

Rafinerija u Saudijskoj Arabiji | Author: Secl Secl

Stanovnici naftom bogate regije dugo su uživali u životu bez poreza i velikim državnim subvencijama. Ali otkako je 2014. godine cijena nafte strmoglavo pala, države pokušavaju pronaći nove izvore prihoda i okrenule su se velikim rezovima potrošnje. Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte i najveća ekonomija u regiji, zamrzava velike građevinske projekte, reže ministarske plaće i zamrzava plaće radnika u javnom sektoru kako bi smanjili rekordni proračunski deficit. Prošle godine taj deficit dosegao je nevjerojatnih 97 milijardi dolara. Osim toga, odlučili su rezati subvencije goriva i ostalih energenata.

Zaljevsko kraljevstvo širi ulaganja i pokušavaju pojačati prihode iz alternativnih izvora, a sve kako bi ispunili planove za balansiranje proračuna do 2020. godine.

Arapi za djevicu iz BiH daju 160.000 dolara | Author: Pixabay Pixabay

Saudijska vlada odlučila je odobriti uvođenje poreza na dodanu vrijednost, javljaju saudijski državni mediji. "Kraljevski dekret već je spreman", prenosi saudijska tiskovna agencija. Sve zemlje zaljevskog vijeća za suradnju (Gulf Cooperation Council) uvest će PDV, a sve uz "blagoslov" MMF koji su preporučili zemljama uvođenje raznih poreza na dodanu vrijednost i na razne proizvode kako bi povećali prihode od poreza. Zemlje su već dogovorile uvođenje poreza na duhanske proizvode te na sokove i energetska pića.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • EUCHARIADANIEL 09:22 07.Veljača 2017.

    Jeste li bili odbijen od strane banaka i drugih financijskih institucija? Da li vam je potreban kredit konsolidacija ili hipoteku? ti treba novac za kupovinu kuće ili smiriti zdravstvene probleme ?? Traži više nema jer smo tu da sve vaše ... prikaži još! finansijske probleme stvar prošlosti. Mi posuditi sredstva kako bi pojedincima i preduzećima kojima je potrebna financijska pomoć po stopi od 2%. Tako nam e-mail danas: (euchariadanielloanfirm@gmail.com) sada da se prijave za kredit.