Ekonomix
1527 prikaza

Milijarda dolara za Amazon Bliskog istoka

Brokeri na burzi u Dubaiju
ASHRAF MOHAMMAD MOHAMMAD ALAMRA/REUTERS/PIXSELL
Ulažu ogroman novac u tržište čiji eksplozivan rast očekuju u nadolazećim godinama

Nacionalni fond Saudijske Arabije i glavna tvrtka za gradnju i trgovinu nekretninama iz Dubaija zajedničkim snagama pokreću novu platformu za online trgovinu pod nazivom Noon. Sjedište će biti u glavnom gradu Saudijske Arabije, a žele ponuditi kupcima diljem Bliskog istoka još više izbora za kupovinu preko interneta.

Kompanija će imati početni kapital od oko milijardu dolara, a polovicu će dati saudijski investicijski fonda. Drugu polovicu dat će privatni ulagači pod vodstvom Mohamed Alabbar, šefa kompanije koja stoji iza najvišeg tornja na svijetu Burj Khalifa.

Rafinerija u Saudijskoj Arabiji Saudijski Aramco Ekonomix 7 ludih brojki o najvećoj svjetskoj naftnoj kompaniji

"Imamo tržište od oko 350 milijuna Arapa. Demografska slika je doista zanimljiva. Imamo savršenu demografiju koja je vezana uz digitalni svijet više nego bilo koji drugi dio svijeta", rekao je Alabaar za CNN. Napominje da je internetska prodaja gotovo zanemariv dio tržišta, ali da regiji treba neki veliki igrač s dovoljno početnog kapitala koji će dugoročno zaposliti najbolje radnike i usredotočiti se na kupce.

Kako kaže Alabbar, online trgovina na bliskom istoku vrijedi 3 milijarde dolara godišnje, što predstavlja samo 2% ukupne prodaje krajnjim kupcima. Očekuje da će za manje od 10 godina vrijednost tržišta prijeći 70 milijardi dolara godišnje.

Uber USPJEŠNA INVESTICIJA Tehno Uložila je u Uber kada nitko nije htio. Sad je objasnila zašto

Saudijska Arabija sve više traži nove izvora prihoda kako bi se odmaknuli od nafte i traže prilike za ulaganja u okviru strategije razvoja do 2030. godine. Prvi ciljevi su niža nezaposlenost i veći broj žena među zaposlenima.

Zaljevsko kraljevstvo udružilo se nedavno s japanskim telekomom Sorftbank u stvaranju tehnološkog investicijskog fonda vrijednog stotinjak milijardi dolara što bi mogao postati jedan od najvećih investicijskih fondova na svijetu. Saudijci su se pokazali kao investitori široke ruke, a do sad su uložili 3,5 milijarde dolara u Uber.

Noon.com počet će s poslovanjem u siječnju iduće godine, a žele ponuditi oko 20 milijuna proizvoda. Nudit će sve, od modnih krpica do hrane za bebe i knjiga. Najveća konkurencija bit će Souq, platforma za online trgovinu s oko 400.000 proizvoda u ponudi.. 

Plaža Poludjeli za tim Life Čak je i Dubai, koji je usred pustinje, počeo uvoziti pijesak - evo zašto

Noon će, slijedeći Amazonov primjer, imati vlastita skladišta. Najveće će imati u Dubaiju na više od 300.000 kvadratnih metara.

Aramex, dostavna kompanija u koju je Alabbar uložio pozamašne svote novca, pružat će okosnicu logističkog lanca Noona. Alabbar je na kraju rekao da je konačni cilj javna ponuda dionica Noona.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.