Ekonomix
1500 prikaza

Njemačka je toliko bogata da se zadužuje s kamatom ispod nule!

Njemačka
Pixabay
Nakon 10 godina, Njemačka će svojim vjerovnicima platiti 0,004 posto manje nego što je sad posudila

Novu seriju desetogodišnjih državnih obveznica Njemačka je izdala uz kamatnu stopu koja je pala – ispod nule. Za one kojima još nije jasno, Njemačka se zapravo zadužila tako da će nakon 10 godina svojim vjerovnicima isplatiti 0,004 posto manje novca nego što je sada od njih dobila. Još preciznije, Njemačka je dogurala dotle da, zadužujući se, zapravo zarađuje.

Za zemlju poput Hrvatske koja je priznanje statusa nefunkcionalne države zbog političke krize dobila kada su joj nedavno ponuđene zelenaške kamate, a s obrazloženjem da je politički nestabilna, status stabilne demokracije poput Njemačke u rangu je božanskog, praktično nikad dostupnog.

Božanski financijski status, a da nije riječ o tiskanju novca kojim se bavi SAD, ranije je već dosegnuo i Japan. Početkom ožujka i on je izdao državne obveznice s negativnom kamatom, te je i u njegovom slučaju, ono što je posebno bio slučaj s Njemačkom, osim političke stabilnosti tih zemalja, jedan od odlučujućih faktora pri odluci financijaša da svoj novac na taj način osiguravaju, bio strah od ishoda britanskog referenduma o Brexitu.

Njemačka danas ima dugove u iznosu od 1080 milijardi eura, od čega se pola odnosi na ovakve državne obveznice. Njemačka, pritom, običava 20 posto svojih dugova refinancirati svake godine, a doba u kojem joj prolaze negativne kamate, za to je apsolutno savršeno.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.