Ekonomix
264 prikaza

Njemački državni proračun u rekordnom plusu

Euri
DPA/PIXSELL
U prošloj su godini državni prihodi u najvećem europskom gospodarstvu porasli za 4,8 posto u usporedbi s godinom ranije

Njemački državni proračun u prošloj je godini zabilježio rekordni višak od 29,5 milijardi eura, pokazali su u ponedjeljak preliminarni podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa.

Time se financijski plus u usporedbi s 2014. godinom povećao za 21,4 milijarde eura, objavio je Destatis u preliminarnom izvješću. U 2014. godini ukupan državni proračun bio je u plusu za 8,1 milijardu eura.

U prošloj su godini državni prihodi u najvećem europskom gospodarstvu porasli za 4,8 posto u usporedbi s godinom ranije i dosegnuli su 1.304 milijarde eura. U istom su postotku pritom uvećani prihodi ostvareni od prikupljenih poreza i sličnih davanja, priopćeno je nadalje iz statističkog ureda. 

Državni rashodi u 2015. godini iznosili su 1.274,5 milijardi eura, što znači da su u usporedbi s godinom ranije porasli za 3,1 posto, pokazalo je preliminarno izvješće Destatisa.

Njemačka vlada za prošlu je godinu bila zacrtala višak u ukupnom državnom proračunu u iznosu 21 milijarde eura.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.