Top News
382 prikaza

Brexit: Veliku Britaniju EU ustvari košta vrlo malo - uštedjet će 'siću'

Brexit
publicdomainpictures.net
Velika Britanija je četvrti najveći financijer europskih budžeta, ali taj iznos uopće nije nešto posebno velik

Za točno dva tjedna Velika Britanija glasat će na referendumu o ostanku ili izlasku iz EU-a, o tzv Brexitu, što će politički i ekonomski ekstremno utjecati i na tu zemlju i na EU, čak i na cijeli svijet. Nakon mnoštva argumenata za i protiv tijekom posljednjih godinu dana, CNN je napravio računicu koliko Veliku Britaniju doista košta članstvo u EU, da bi ispalo da bi Velika Britanija izlaskom uštedjela samo 14 milijardi eura godišnje.

Istodobno, izgubila bi neusporedivo više već s time što više ne bi bila u zajedničkom ekonomskom prostoru. Argument zagovornika izlaska Velike Britanije iz EU je to da njihova zemlja od svih 28 članica Unije izdvaja četvrti najveći iznos godišnje u zajedničku blagajnu, odmah iza Njemačke, Francuske i Italije.

Najveće europsko kraljevstvo ima godišnju budžet od oko 1100 milijardi eura, pa je stoga doista komično da se koplja oko jedne od najkrupnijih odluka u 300 godina njegovog postojanja najviše lome oko tih 14 milijardi. Velika Britanija, točnije Ujedinjeno Kraljevstvo, godišnje bi u EU trebalo prosljeđivati 26 milijardi eura.

Ono, međutim, uplaćuje bitno manje, oko 20 milijardi, zato što je Margaret Thatcher u 80-ima ispregovarala određeni popust za London. Nakon što uplati taj iznos, London određena sredstva i povlači iz zajedničkog budžeta; za poticaje u poljoprivredi, sredstva iz raznih investicijskih fondova, istraživanja i tome slično.

Naposljetku ispadne da svoj izrazito povlašteni položaj u EU Velika Britanija plaća s pukih nešto više od jedan posto svog godišnjeg budžeta, te da su zagovornici izlaska te zemlje iz EU-a spremni za taj jedan posto i konzervativnu nacionalističku političku agendu, žrtvovati gubitak zajedničkog tržišta i svih ostalih koristi koje njihova zemlja ima od članstva u europskoj superdržavi. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.