Top News
574 prikaza

Gibraltarci: "Mi smo Britanci, ali Brexita se užasavamo"

Gibraltar
By Port of Gibraltar - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/i
Spor između Španjolske i Velike Britanije nestao je isključivo zahvaljujući ulasku Španjolske u EU. A tu je i pitanje ekonomije

Deset dana uoči britanskog referenduma o ostanku ili izlasku iz EU-a na Gibraltaru zvoni na uzbunu. Izlazak iz Unije mogao bi značiti ponovno uspostavljanje tvrde granice između ove britanske enklave na Pirinejskom poluotoku i Španjolske. A to bi za 33.000 Gibraltaraca, zapravo Britanaca, stiješnjenih na stijeni površine tek nešto veće od našeg Biševa bilo izrazito gadno.

Premijer Gibraltara Fabian Picardo (44) zato je izraziti pobornik ostanka Velike Britanije u EU, te je u intervjuu za Spiegel Online objasnio da smatra da njegovo mišljenje dijeli i većina Gibraltaraca. "Ankete u Britaniji pokazuju da su stariji od 45 godina u većini za Brexit, dok su mlađi za ostanak u EU. Zato bi izlazak iz EU-a bio jako nepošten prema mladima, oteo bi im budućnost. (U tom pogledu) na Gibraltaru imamo dobar odaziv", kazao je Picardo.

Čak i ako Velika Britanija izglasa Brexit, kaže on, za Gibraltar je jako važno da većinski glasa za ostanak jer bi time pokazao što doista želi, te da se zna da bi u tom slučaju, zapravo, bio natjeran na izlazak iz EU-a. Naime, već sad premijer Španjolske Mariano Rajoy najavljuje da će u slučaju Brexita i Gibraltar i Velika Britanija morati prihvatiti da je riječ o teritoriju na koji pravo polažu obje zemlje.

To bi bio uvjet, zapravo je Rajoy izdaleka priprijetio, po kojem bi Gibraltar zadržao pristup EU tržištu koji uživa i danas. Picardo objašnjava da "Gibraltar nije na prodaju" i da će "ostati britanski" bez obzira na sve. Ali, političku stvarnost naprosto se ne može ignorirati. U Velikoj Britaniji odnos za i protiv Brexita je pola-pola, u okviru statističke pogreške, a upravo je ulazak Španjolske u EU bio ključan trenutak u kojem je spor dvije članice Unije oko Gibraltara prestao biti problem.

Čvrsta granica tada je potpuno nestala. Na sličan način okvir EU-a utjecao je na rješavanje sjevernoirskog problema, što je još jedan razlog zašto su mnogi Britanci ozbiljno zabrinuti za ishod referenduma o Brexitu. Što se Gibraltara tiče, tamo je BDP po stanovniku skoro pet puta viši nego u Hrvatskoj, a to bi se zasigurno strmoglavilo u ponor kad bi se tvrda granica sa Španjolskom obnovila.

Picardo se nada da bi Gibraltar unatoč svemu, pa čak i pogledima dijela španjolske javnosti na Gibraltar kao na kolonijalni relikt, ipak mogao zadržati svoj poseban status i u slučaju Brexita, ukoliko bi prevladala struja među Španjolcima koja ističe da je Gibraltar ekonomski zamašnjak i za siromašni jug Andaluzije, te izvor radnih mjesta za tamošnje Španjolce.

Raspoloženje o Brexitu | Author: What UK thinks What UK thinks
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.