Ekonomix
2181 prikaza

Nova lista hrvatskih bogataša: Todorić još uvijek prvi

Ivica Todorić
Krunoslav Petric (PIXSELL)
Deset najvećih dioničara kompanija na burzi drži 92 posto kapitala

Hrvatska ima tri milijardera (kunska, naravno) i 101 milijunaša, pri čemu 10 najvećih dioničara kompanija izlistanih na burzi drži 92 posto kapitala, donosi hrvatsko izdanje Forbesa.

Prvi na listi, i daleko ispred svih, vlasnik je Agrokora Ivica Todorić, s bogatstvom od 3,379 milijardi kuna, ali treba uzeti u obzir da tu nije uračunat Konzum koji nije na burzi, što znači da je njegovo bogatstvo znatno veće, no Forbes nema realnih pokazatelja na osnovu kojih bi izračunao njegovu. 

Iza njega je obitelj Lukšić, sa 2,142 milijarde kuna, dok je na trećemu mjestu Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe, s bogatstvom od 1,533 milijarde kuna.

Emil Tedeschi | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Novi na hrvatskoj listi bogataša magazina Forbes među ostalima su i odvjetnik Tin Dolički na 18. mjestu, Sanja Palić na 28. poziciji, Ratko Bajakić kao 54. te Ivica Cerovečki, vlasnik krapinske Kotke, na 90. mjestu.

U Zagrebu je najveći broj hrvatskih bogataša, njih čak 45, a ukupna neto vrijednost njihova bogatstva je 7,960 milijardi kuna. 

Veliki je napredak na listi pokazao aktivistički dioničar Nenad Bakić, koji je sa 39. dospio na 23. mjesto liste, a vrijednost njegova bogatstva procijenjena je na 114 milijuna kuna.

Na listi bogataša koji posluju u Hrvatskoj, ali dolaze iz inozemstva ukupno je 15 imena, a zajedno su “teški” 3,633 milijarde kuna. 

Nakon obitelji Lukšić, koja je prošle godine za 120,1 milijun eura od Zagrebačke banke kupila Istraturist Umag i postala najveći igrač u turističkoj branši, na drugome je mjestu liste obitelj Besnier, vlasnik Dukata, sa 843,2 milijuna kuna, treći je vlasnik Mepas grupe Mirko Grbešić sa 239,4 milijuna kuna, a potom Georg Eltz, suvlasnik Riviera Adrije, sa 122,2 milijuna kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.