Ekonomix
537 prikaza

Superbogataši: Unatoč krizi i dalje se bogate

Proizvodna linija za Mercedes S klasu i Maybach
DPA/PIXSELL
Od nigerijskih milijardera do ruskih oligarha, brojke objašnjavaju kako bogatstvo funkcionira u politici

Svijet će uvijek biti podijeljenjen na one koji imaju i koji nemaju, no  u posljednje vrijeme oni koji imaju zgrću sve više svjetskog bogatstva. No čak i superbogati osjećaju posljedice političkih previranja. Predstavljamo pet statistika koje prikazuju stanje na sceni bogatih.

1. Superbogati u Nigeriji

Za državu čijih 70 posto državnih prihoda ovisi o nafti, pad cijena na tom tržištu predstavlja veliki problem. Indeks dionica je u 2014. godini pao za 40 posto, dok je valuta u posljednjih pola godine izgubila petinu svoje vrijednosti.

Osoba koju je ovo sve najteže pogododilo je i ona koja si sve to može priuštiti: najbogatiji čovjek u Africi - Aliko Dangote, kojemu je Forbes nadjenuo titulu 'najvećeg gubitnika', budući da je njegovo bogatstvo palo najviše na svijetu, u dolarskoj protuvrijednosti. Pa ipak, on i dalje ima bogatstvo vrijedno 14.7 milijardi dolara, te njegove tvrtke broje četvrtinu tržišnog kapitala na Lagos burzi.

Čak i uz nezaposlenost mladih i široko rasprostranjenu korupciju, ekonomski rast je obogatio elitu ove zemlje. U Nigeriji je tako populacija visoke neto vrijednosti porasla za 44 posto između 2007. i 2013. godine.

2 Cijene nafte i sankcije pogađaju Rusiju

Bušotine nafte | Author: Thinkstock Thinkstock

I Rusiju su pogodile cijene nafte, a sankcije su imale velik utjecaj na najbogatije Ruse i one najbliže Vladimiru Putinu (što su obično isti ljudi). Zemlja je izgubila najviše milijardera 2014. godine, te je sa njih 111 pala na 88.

Između veljače i prosinca prošle godine, ukupno bogatstvo 20 najbogatijih građana smanjilo se za 30 posto, što znači da je 0.0000001 posto populacije izgubilo 73 milijarde dolara. Ta svota je ekvivalent godišnjeg BDP-a susjedne Bjelorusije. Nije ni čudo da je stoga Indija preuzela treće mjesto na listi bogataša prošle godine,.

3. Egzodus milijunaša

Između 2003. i 2013. godine 76.200 kineskih milijunaša je emigriralo. Na taj način je Kina izgubila 15 posto najbogatijih građana što predstavlja brojčano najveći egzodus bogataša igdje na svijetu.

Istodobno, Indiju je napustilo 43.400 milijunaša, tj. 27 posto najbogatijih, a Francusku 13 posto bogate populacije - zbog prekomjernog oporezivanja. Rusija se našla na petom mjestu, jer je bolje mjesto pod suncem potražilo svega 17 posto bogate populacije.

Bogataši | Author: Thinkstock Thinkstock

Svi oni većinom su preselili u Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Australiju i Singapur. Broj zatraženih brzih tj. Tier 1 viza (koje zahtijevaju ulaganje tri milijuna dolara u britansku imovinu) od strane Rusa, prošle godine je porastao za 70 posto, piše Time.

4. Milijarderski gradovi

Prije nekoliko godina New York je nadmašio Moskvu kao grad s najviše milijardera. Hong Kong, London i Peking čine ostatak top pet miljenika bogataša.

Za razliku od Moskve, gdje je smješteno 80 posto ruskih milijardera, u New Yorku živi manje od šestine američkih bogataša. Bogati Amerikanci su se raštrakali u 11 gradova u kojima živi po 11 ili više milijardera. Samo u Kaliforniji ih je 131, što znači da kad bi Kalifornija bila zasebna država, imala bi više milijardera od bilo koje druge zemlje osim SAD-a i Kine.

5. Veliki novci u kineskoj politici

Iako je velik broj najbogatijih Kineza napustio zemlju, i dalje postoje mnogi koji zauzimaju visoke pozicije u vladi. Više od jednog među svakih sedam od 1.271 najbogatijih Kineza predsjeda u Parlamentu ili nekom njegovom savjetodavnom tijelu. Tih 203 delegata zajedno 'teži' više od 460 milijardi dolara.

Da postavimo stvari u perspektivu, u američkoj vladi je najbogatiji zastupnik jednako bogat kao 166. najbogatiji član kineske vlade. Čak i kineski vođa Xi Jinping pokušava smanjiti korupciju i stvara pritisak na elite da obuzdaju svoje ekstravagantno ponašanje. No kineski bogataši i dalje troše, te zauzimaju gotovo trećinu kupaca u svijetu luksuza, iako se dvije trećine tih kupovina odvija izvan zemlje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.