Ekonomix
24010 prikaza

Nurofenu zbog varanja kupaca milijunska kazna

Nurofen
REUTERS
Nurofen za migrene, Nurofen za bolove u leđima i Nurofen za glavobolju samo su neki od proizvoda koje su reklamirali

Proizvođač Nurofena mora platiti kaznu od 6 milijuna dolara zbog varanja kupaca u Australiji. Savezni sud podigao je kaznu s izvornih 1,7 milijuna dolara nakon što se australska služba za zaštitu potrošača (ACCC) žalila na prijašnju presudu.

U prosincu prošle godine, sud je donio odluku da je britanska kompanija Reckitt Benckiser varala mušterije tako što su reklamirali identične tablete za liječenje različitih bolova. Osim toga, naredili su i uklanjanje takvih proizvoda s polica australskih ljekarni. 

Nurofen za migrene, Nurofen za bolove u leđima i Nurofen za glavobolju samo su neki od proizvoda koje su reklamirali, a sadržavali su identične količine aktivnih tvari. Sve te tablete sadrže 342 miligrama ibuprofen lisina, ali koštaju i dvostruko više od običnog Nurofena.

Iste tablete za različite stvari

Odvjetnici ACCC-a rekli su da je Reckitt Benckiser zaradio pozamašnu količinu novca na takvih proizvodima i da ih treba kazniti na odgovarajući način. ACCC je počeo sa sudskim procesom u ožujku prošle godine, ali neke druge udruge građana već dulje vrijeme upozoravaju na problematiku Reckitt Benckiserove linije proizvoda za specifične bolove.

Udruga potrošača Choice 2010. godine proglasila je čitavu tu liniju proizvoda nevjetojatno lošom i to baš zbog laži u marketingu. U kratkoj izjavi, Choice kaže: "Te kompanije zarađuju ogroman novac koristeći laži i prijevare u marketingu, ali sudovi im ne mogu odrezati odgovarajuće kazne", prenosi Guardian.

Glasnogovornica Choicea, Nicky  Breen, rekla je da pozdravljaju odluku suda o povećanju kazne, ali da istovremeno treba imati u vidu da je to tek kap u moru Reckitt Benckiserove zarade. "Sitniš je to kad se usporedi koliko su zaradili na varanju kupaca da svoj novac potroše na skuplje proizvode koji su jednako učinkoviti kao i znatno jeftiniji", rekla je Breenica.

I u Hrvatskoj možete kupiti Nurofen, ali kod nas se ne prodaju varijante za specifične bolove već samo generička varijanta protiv bolova. Prema informacijama na stranicama distributera, postoje četiri oblika Nurofena na hrvatskom tržištu, i to: tablete 12x200mg, tablete 24x200mg, liquid kapsule 10x200mg i oralna suspenzija za djecu 100ml (100mg/5ml).

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.