Ekonomix
25515 prikaza

Očajni grad daje 10.000 dolara samo da se doselite

Tulsa, Oklahoma
1/2
Wikimedia Commons
Probleme s brojem stanovnika obično muče male gradove, ali sada se čini i da veliki gradovi se nalaze u sličnoj situaciji

Rad od kuće može postati još ugodniji. Tulsa, drugi najveći grad u Oklahomi, nastoji privući ljude ponudom onima koji rade od kuće i poduzetnicima, sa po 10.000 bespovratnih dolara ako se tamo dosele. Jedini uvjet je da ostanu tamo barem godinu dana. Radnici će dobiti gotovinu koja uključuje subvencije i stipendije za najam stanova.

Inicijativa grada Tulse je najnoviji napor da nagovori ljude da presele u manje gradove. Programi uključuju tisuće dolara nagrade i poticaja u nadi da će privući radnike koji gravitiraju obično većim gradovima. Od financijske krize, najbogatiji gradovi na svijetu postaju i ekonomski dominantniji. Prema izvješću Brookings Institution o ekonomskoj nejednakosti, porast informacijske tehnologije pridonio je razvoju onih područja koja su već vrlo razvijena.

Prag Potukli nas Ekonomix Rugali smo im se: Skoro svi rade i plaće im stalno rastu

„Program se provodi pod okriljem Zaklade obitelji George Kaiser, čija je web stranica, otkad je objavila ovu inicijativu početkom mjeseca studenog, zaprimila više od 6.000 zahtjeva“, navodi Ken Levit, izvršni direktor GKFF-a, a piše Washington Post.

Levit je rekao da je Tulsa Remote dio šire strategije stvaranja živahnije i inkluzivnije zajednice kako bi se ojačao njezin gospodarski razvoj širenjem poslovanja.

"Iznenađen sam i ushićen odgovorom, velikom količinom zainteresiranih“, rekao je.

Prema podacima Labor Departmenta, područje koje je povezano podzemnom željeznicom u Tulsi ima stopu nezaposlenosti od 3 posto, rangiranu na 110. mjesto u Americi, ali je još uvijek i to manje od nacionalnog prosjeka  od 3,7 posto.

Da bi se kvalificirali za Tulsa Remote, prijavitelji moraju imati najmanje 18 godina i moraju biti zaposleni u tvrtki koja im omogućuje daljinski rad. Poduzetnici koji ne borave u Tulsi također se mogu prijaviti. Ukupni paket od 10.000 dolara koji se daje tijekom godine dana pokriva 2.500 dolara za troškove, mjesečnu isplatu od 500 dolara za pomoć plaćanja stanarine i 1.500 dolara idućih godinu dana nakon što isele iz Tulse, kaže  Levit.

Tulsa, Oklahoma | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons
"Postoje i druge pogodnosti koje čine ponudu još bogatijom, što uključuje oko 300 dolara mjesečno dodatne pomoći za iznajmljivanje stana", rekao je Levit. Kandidati će proći kroz video intervju i posjetiti grad prije nego što donesu odluku.

Udaljeni zaposlenici i poduzetnici koji se presele u Tulsu također će dobiti besplatno poslovni prostor u poduzetničkom centru '36 Degrees North' u središtu Tulse, obećaje Levit.

Poderana hrvatska zastava Analiza Ekonomix Brojke pokazuju koliko općina i gradova nema smisla

I nekoliko drugih gradova nudi velike poticaje ljudima koji se žele preseliti, prema CNBC-u. Studenti koji su diplomirali u proteklih 10 godina s diplomom STEAM programa (znanost, tehnologija, inženjering, umjetnost ili matematika) mogu dobiti do 15.000 dolara od Zajednice Zaklade St. Clair da isplate svoje studentske kredite ako se presele u St. Clair, Michigan. Tamo je stopa nezaposlenosti  3,9 posto. Zaklada zajednice Hamilton u Hamiltonu, u Ohiu, nudi tek završenim maturantima do 5.000 dolara za preseljenje ako su već osigurali posao. Područje ima stopu nezaposlenosti od 3,7 posto.

A u New Havenu, u Connecticutu može se dobiti i 10.000 dolara u zajam bez kamata za svoj novi dom. Stopa nezaposlenosti ovdje je  3,9 posto. Kako bi potaknulo stanovnike da puste 'dublje korijene', obitelji bi mogle imati pravo na 40.000 dolara za školsku nastavu, ako njihova djeca maturiraju na državnoj školi u New Havenu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.