Ekonomix
2755 prikaza

Ovo je 10 najbogatijih start-upova na svijetu

Brian Chesky
MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL
Airbnb je rekorder na listi startupova koji su tijekom nekoliko godina dosegnuli vrijednost više od milijarde dolara

U svijetu startupova vjerojatnost da neka kompanija dosegne vrijednost veću od milijarde dolara toliko je malena, da se takve kompanije uspoređuje i naziva po mitskom biću - jednorogu. Na području SAD postoji samo 135 privatnih kompanija koje su vrijedne više od milijardu dolara. Samo se deset među njima naziva jednorozima, rekorderima koji su u manje od tri godine prešli magičnu granicu od milijardu dolara.

Rekorder među njima je kompanija Airbnb koja omogućava kratkoročno iznajmljivanje stanova i kuća. Osnovao ju je 2008. godine Brian Chesky, a procjenjuje se kako joj je trenutačna vrijednost 31 milijardu dolara. Ukupno su prikupili 3,4 milijardu dolara, a magični prag od milijardu dolara dosegnuli za nešto manje od tri godine. 

Brian Chesky | Author: Gabriela Hasbun/News Syndication/PIXSELL Gabriela Hasbun/News Syndication/PIXSELL

Instacart - spaja proizvođače hrane s kupcima i dostavlja im prehrambene proizvode. Osnovana je 2012. godine, njezin direktor i osnivač je Apoorva Mehta, a trenutačno im je vrijednost procijenjena na 4,4 milijarde dolara. Nešto više od dvije godine trebalo im je da pređu tu magičnu granicu, piše Buisness Insider. 

Desktop Metal - tvrtka je koja se bavi 3D printanjem metala a nadaju se kako će printanje metala učiniti lako dostupnim proizvođačima i inženjerima. Osnovani su 2015. godine, a njihov je šef Ric Fulop. Ukupno su prikupili 277 milijuna dolara, trenutačno su vrijedni milijardu dolara, a da bi tu vrijednost dosegnuli trebalo im je godinu i devet mjeseci. 

Grail - kompanija koja se bavi razvojem mogućnosti detektiranja tumora, a u nju su investirali Jeff Bezos i Bill Gates. Osnovana je 2016. godine, ukupno su prikupili više od milijardu dolara, a vrijednost im se procjenjuje na 2,5 milijardi dolara. Njihov predsjednik je Jeff Huber.

Tim Cook i Mark Zuckerberg OGROMNI IZNOSI Ekonomix Bitka divova: Pogledajte koliko Facebook i Apple zarade svake sekunde

Essential - tvrtka koja se bavi razvojem pametnih mobitela. Osnovao ju je Andy Rubin, poznati kreator Androida. 

Osnovana je 2015. godine, ukupno su prikupili 330 milijuna dolara, a trenutačno im se vrijednost procjenjuje na milijardu dolara, a da bi ju dosegnuli trebalo im je nešto manje od dvije godine. 

Andy Rubin | Author: DB Christof Kerkmann/DPA/PIXSELL DB Christof Kerkmann/DPA/PIXSELL

Zoox - kompanija koja se bavi autonomnim automobilima. Osnovali su je 2014. godine Kentley-Klay i Jesse Levinson, trenutačno su vrijedni 3,5 milijardi dolara, što su postigli tijekom dvije godine. Ukupno su prikupili 302 milijuna dolara. 

Katerra - kompanija koja se bavi arhitektonskim rješenjima i proizvodnjom. Osnovao ju je 2015. godine Michael Marks, a procijenjena trenutačna vrijednost im je tri milijarde dolara. Ukupno su prikupili više od milijarde dolara, a da bi dosegnuli magični prag od milijarde trebalo im je malo više od dvije godine. 

Letgo - online trgovina za prodaju svega i svačega. Osnivači su Alec Oxenford, Enrique Linares, i Jordi Castello. Osnovani su također 2015. godine, njihova ukupna vrijednost također je milijardu dolara, a ostvarili su ju tijekom dvije godine. Ukupno su prikupili 475 milijuna dolara. 

Alec Oxenford | Author: Wikipedia Wikipedia

Illumio - kompanija koja se bavi sigurnosnim uslugama. Osnovana je 2013. godine, osnivač je  Andrew Rubin a trenutačna vrijednost im je milijardu i 200 milijuna. Tu su svotu dosegnuli tijekom dvije godine. 

Opendoor - kompanija koja se bavi online prodajom nekretnina.  Njihov direktor je Eric Wu, kompanija je osnovana 2014. godine i vrijedna je milijardu dolara. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.