Tehno
216 prikaza

Crowdfunding kampanje prikupile rekordnih 15 milijuna

screenshot 24sata
1/7
screenshot 24sata
Globalni trendovi grupnog financiranja pokazuju kako inicijalne ponude žetona (ICO) privlače daleko više investitora nego ponude vlasničkih udjela

Domaće crowdfunding kampanje prošle su godine zabilježile rekordan broj prikupljenih sredstava. Tako je 15 milijuna kuna prikupilo 26 projekata a više od polovice prikupljenog iznosa u 2017. godini odnosi se na kampanje financirane vlasničkim udjelima. Istraživanje koje je objavio blog posvećen grupnom financiranju Crowdfunding.hr tako potvrđuje kako je 2017. godina najuspješnija crowdfunding godina u Hrvatskoj.

"U prošloj godini prikupljeno je najviše novca do sada i imali smo najviše uspješnih kampanja. No najznačajniji podatak je da je dvostruko više podržavatelja sudjelovalo u domaćim kampanjama.", komentirao je rezultate autor istraživanja Hrvoje Hafner.

Ove godine pokrenuto je 78 projekata, uglavnom na Indiegogo platformi. Većinom su se kampanje pokretale na polju kreativne i umjetničke industrije, poput filmske, glazbene itd. Povećao se i broj podržavatelja projekata, pa ih je prošle godine tako bilo najviše do sada, 13.531.

Nenad Bakić Veliki uspjeh Tehno Što hrvatski startupi mogu naučiti od Bakićeve STEM kampanje?

"Veliku promjenu donijela je suradnja Zagrebačke burze i Funderbeama. Domaće se tvrtke sada mogu puno lakše grupno financirati vlasničkim udjelima. To pokazuju tri prošlogodišnje kampanje, i jedna nedavno završena i u 2018. godini", dodao je Hafner.

Većina kampanja pokreće se u Zagrebu, a tek manji dio raspoređen je po ostalim dijelovima Hrvatske. Najviše kampanja pokrenuto je na Indiegogo platformi. U Hrvatskoj je do sada pokrenuto 272 crowdfunding kampanje, a njih 77 ukupno je do sada prikupilo 30 milijuna kuna.

Malena računala za edukaciju školaraca

Kampanja koja je do sada prikupila najveći broj podržavatelja, njih 2.364, je 'micro:bit STEM revolucija' koja je tako proglašena i kampanjom godine. Riječ je o masovnom uvođenju BBC micro:bit tehnologije u hrvatske škole i druge ustanove. Cilj je učenicima omogućiti razvoj znanja u skladu s 21. stoljećem, uz pomoć malog računala - kreativnog i edukativnog alata.

Apple I UNIKATNO Tehno Ovo računalo moglo bi postići cijenu od milijun dolara!

Veličinom je nešto manje od kreditne kartice, a ovo računalo s ARM procesorom opremljeno je kompasom i akcelerometrom koji mu pomažu odrediti položaj u prostoru. Bluetooth veza olakšava mu spajanje ili upravljanje preko drugih uređaja. Na njemu se nalaze i dvije tipke koje se mogu programirati za razne zadatke, poput prebacivanja pjesama ili upravljanja nekim uređajem. Malo računalo ima 25 LED-ica na kojima se mogu prikazati razne poruke. Konektori na njegovu dnu omogućuju da se na njega spoji i niz dodatnih senzora, poput termometra ili senzora vlage.

Iznimno jednostavan i pristupačan način korištenja i mogućnost bežičnog spajanja, te velik broj senzora, omogućuju njegovu upotrebu na razne načine u školama, uključujući i standardne predmete kurikuluma kao što su kemija, biologija, matematika, glazbeni i likovni odgoj i informatika.

Crowdfunding_2017_infografika | Author: crowdfunding.hr crowdfunding.hr

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.