Style
9132 prikaza

Kinezi grade odmaralište veličine Zagreba

Forest City
1/6
http://www.forestcitycountrygarden.com.my/vvip/
Stručnjaci tvrde da je to sasvim novi način strateške kineske ekspanzije u druge države

Iz južne obale Malezije, iz mora se uzdiže futuristički grad. Umjetni otok, prvi od četiriju koji će usidriti predviđeni 100 milijardi dolara vrijedan projekt Forest City  nastaje u Tjesnacu Johor, kanalu koji razdvaja Malajski poluotok od Singapura. 

Prije tri godine tu je bilo samo more. Danas se na novom otoku proteže nakupina polu-izgrađenih visokih nosača, iznad kojih strše dizalice. Kada završi, Forest City se očekuje da će pokriti područje veličine oko 14 četvornih kilometara na kojem će živjeti oko 700.000 stanovnika - skoro kao Zagreb. 

Metropola će biti pametan eko-grad u kojem će visoke kule biti ukrašene zelenilom, sav će motorizirani promet ići pod zemljom, a svaki centimetar otoka nadzirat će sofisticirani sigurnosno-nadzorni sustav. U riječima promotivnog videa: "To je ponos i raj iz snova za cijelo čovječanstvo".

Forest City | Author: http://www.forestcitycountrygarden.com.my/vvip/ http://www.forestcitycountrygarden.com.my/vvip/

Forest City smatra se jednim od najvećih kineskih projekata u inozemstvu, ali ovo nije prvi insta-grad na svijetu.  

- Zapravo živimo u zlatnom dobu gradnje "masterplaniranih" metropola. U posljednja dva desetljeća niknulo je u svijetu više od 100 novih gradova koji su stvoreni od nule, kaže Sarah Moser, docentica geografije u Montrealu, na McGill University, gdje vodi istraživački laboratorij koji prati nove gradove. 

Ove pridošlice na geografskim kartama uglavnom niču u zemljama u razvoju kao što su Maroko, Nigerija, Uganda, Mjanmar i Indonezija.

Središte takve izgradnje je Kina, gdje je većina urbanog krajolika ponovno stvorena tijekom proteklih 30 godina. 

Monaco Monako Style Šire granice države da mogu smjestiti milijardere

Forest City, međutim, vodi trend u čudnu novu dimenziju. On se nalazi unutar malezijskog teritorija, ali je projektiran, financiran i prodan uglavnom za Kineze i njihovu dijasporu. 

Rasprodaja države

Investitor je Country Garden, jedna od mnogih snažnih kineskih tvrtki za nekretnine koje šire poslove u inozemstvu i polako smanjuju opseg poslova u domovini.  

Malezijski partner je tvrtka pod kontrolom Sultana Ibrahima Iskandara, kraljevskog nasljednika 500-godišnjeg sultanata Johora. Unatoč svemu, on je kineskim ulagačima pružio i izuzetan stupanj autonomije. Uostalom, Country Garden točno zna kako zadovoljiti potrebe i žudnje kineskog pripadnika srednje klase.

Forest City | Author: http://www.forestcitycountrygarden.com.my/vvip/ http://www.forestcitycountrygarden.com.my/vvip/

Na prodajnim mjestima 70 zaposlenika tvrtke dobro će svakom potencijalnom kupcu objasniti prednosti ovih nekretnina: čist okoliš - što je Kinezima prioritet; zapadni sustav školovanja - jer tu će ove jeseni svoju podružnicu otvoriti Internacionalna škola iz Minnesote; kao i mogućnost dobivanja dugoročne vize, koja je korak prema dobivanju državljanstva.

Tu je i udobnost visoke razine sigurnosti - skeniranja mrežnice oka i fotografsko prepoznavanje lica. 

Čuvari - uglavnom Nepalci - svakodnevno ophode Forest City - jer se kineski klijenti možda ne bi osjećali ugodno u interakciji s lokalnim muslimanima.

Pelješki most Balkansko mito Top News Pelješki most: "Kineze treba strogo nadzirati..."

U roku od godinu dana nakon što je početnu ponudu stavio na tržište u prosincu 2015., Forest City je prodao 80 posto svih stambenih jedinica na prvom otoku. 

Trećina cijene

Projekt je relativno jeftina alternativa imovinskim utočištima u Sjevernoj Americi, Australiji i Kini.

Luksuzni dvosobni stan ovdje košta samo 180.000 dolara, što je trećina cijene za isti prostor u Šangaju. 

I s takvim cijenama, Forest City je u 2016. godini zaradio više od 3 milijarde dolara, tvrdi tvrtka. Velik dio ovog novca bio je kineski skriveni kapital, ali Country Garden pokušava ovu trgovinu prikazati gotovo patriotskim činom. 

Forest City | Author: http://www.forestcitycountrygarden.com.my/vvip/ http://www.forestcitycountrygarden.com.my/vvip/

Reklamiraju ga kineske sportske zvijezde koje su također ovdje kupile stanove. A kroz reklamnu kampanju naglašava se da je Forest City smješten na strateškom zemljopisnom položaju za Kinu - na putu kroz vitalnu pomorsku rutu koja povezuje njihovu domovinu s ostatkom svijeta.

No, nakon 2016. godine činjenica da će stotine tisuća Kineza uskoro biti stanovnici Malezije dovelo je bivšeg premijera Mahathira Mohamada da prošle godine počne kritizirati projekt. 

- Trebali bismo shvatiti da nakon što prodamo zemljište drugima, više nemamo nikakvog vlasništva nad njim, rekao je. Sultan Johor optužio je Mahathira da "igra politiku straha i rasizma" uoči nacionalnih izbora u kojima bivši premijer vodi. No, 92-godišnji Mahathir, 92 nije odustao. Čak je uspio usporediti situaciju sultanata s prodajom susjednog otoka Temasek Britancima prije gotovo dva stoljeća. Inače - taj otok sada je bogata grad-država Singapur.

Monako Nemaju prostora Style Isušuju more: Monaku fali kvadrata, šire se u Mediteran

Geopolitički značaj Forest Cityja je samo dolio ulje na vatru jer se smjestio samo nekoliko milja od prolaza Malaka, nezaobilaznog kanala za trgovinu od početka globalne trgovine začinima u 16. stoljeću. Danas ju tjesnac kineska Ahilova peta, ranjive prigušnica kroz koju prolazi 80 posto kineskog uvoza. 

Milijarde investicija

Kina gradi cjevovode, luke i željeznice u Pakistanu i Mianmaru kako bi se oslobodila ovisnosti o tom uskom plovnom putu. Također je zasula Maleziju s velikim investicijama, poput kompleksa luke u Melaka od 7,2 milijarde dolara, kako bi osigurala svoj položaj duž tjesnaca. 

Forest City nije projekt državne infrastrukture, ali je u velikoj mjeri autonomna kineska postaja na strateškom mjestu. 

- Gdje drugdje u svijetu postoji strana tvrtka koja je stvorila novo zemljište u drugoj zemlji, naselila ga s ljudima iz svoje domovine i traži nad tim teritorijem suverenitet? To je potpuno nova razina kolonijalne ekspanzije, kaže geografkinja Sarah Moser.

Ipak, najveći udarac Forest Cityju prošle godine zadala je kineska vlada, koja unatoč tomu što potiče ekspanziju investicija širom svijeta, strahuje da bi zajedno s odljevom stanovništva, uslijedio i odljev njihovog kapitala. 

Forest City | Author: http://www.forestcitycountrygarden.com.my/vvip/ http://www.forestcitycountrygarden.com.my/vvip/
Tijekom proteklog desetljeća iz Kine se već odlilo oko 3,8 bilijuna dolara kapitala, od čega je najviše otišlo upravo na kupovinu nekretnina u turističkim destinacijama.  

U nastojanju da spriječi odljev velikog kapitala, Peking je pooštrio svoje kontrole, pa je gotovo nemoguće da investitori šalju velike količine novca iz zemlje. 

"Trg Revolucije u Ljubljani", Edvar Ravnikar, 1961. 'Utopija '48. do '80.' Kultura Obožavaju ih: YU arhitekti i danas fasciniraju svijet

Ograničenje transfera u inozemstvo i dalje ostaje na 50.000 dolara godišnje po osobi, ali sada pošiljatelji moraju potpisati zalog da se novac neće koristiti za kupnju imovine. Strože kontrole ojačale su kinesku valutu i stabilizirale devizne rezerve, no mnogi kineski ulagači, uključujući i neke kupce u Forrest Cityju, ostali su nasukani: uplatili su dio novca za svoje tropske idile, ali banke nisu htjele poslati i ostatak iznosa.

Ubrzo nakon što su uvedene restrikcije Country Garden zatvorio je prodajne agencije po Kini 'zbog renoviranja prostora' kako su objasnili iz tvrtke, pa su krenuli u potragu za novim kupcima u Dubaiju, Japanu, Tajlandu i šire. 

Teško je reći je li prodaja pretrpjela gubitke, no Forest City raste i dalje, piše The New York Times.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar minkenbojna91
    minkenbojna91 18:28 25.Ožujak 2018.

    komunisti