Top News
2332 prikaza

Zašto je Kim Jong Un tajno posjetio Kinu?

Kim Jong Un i Xi Jinping
1/21
Reuters
Ovo je prvi put da se Kim Jong Un susreo s nekim državnim čelnikom otkako je postao lider Sjeverne Koreje 2011. godine

Iznenadni posjet sjevernokorejskog vođe Kini daje naslutiti kako Kim Jong Un i Pjongjang traže podršu najbližeg saveznika prije susreta predstavnika komunističke države i SAD-a.

Kim se susreo s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i drugim visokopozicioniranim službenicima u Pekingu. Politički komentatori kažu kako bi bilo vrlo neobično da se Kim susreo s Trumpom bez prvotnog sastanka s kineskim predsjednikom.

Prije ovog putovanja u Peking, Kim se od preuzimanja vlasti 2011. nije susreo s nekim stranim vođom izvan teritorija Sjeverne Koreje. Kina je Sjevernoj Koreji prvi i najjači partner u trgovini, a i jedini vojni saveznik.

Kim Jong Un i Xi Jinping | Author: Reuters Reuters
Kim i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in sastati će se sljedećeg mjeseca, a najavljeni sastanak s Donaldom Trumpom trebao bi se odigrati svibnju. 

- Kinesko-korejski savez toliko je važan da je gotovo nezamislivo da je Kim nastavio s diplomacijom i sastancima bez da se otišao susresti s Xi-jem u Kinu - kaže Aidan Foster-Carter, istraživač i akademik s Leeds Sveučilišta.

Otkada su u veljači Sjeverna i Južna Koreja ponovno uspostavile dijalog, Pjongjang se aktivirao u rješavanju krize koja potresa poluotok, a analitičari kažu kako je to zapravo taktika da se miniraju odnosi između Seula i Washingtona.

No, nedavni su potezi Kinu ostavili malo po strani, marginaliziranu, piše CNN.

Dvije su države saveznici još od Korejskog rata kada je Mao Ce-tung poslao vojsku kako bi podržao Kimovog djeda, Kim Il Sunga, a još uvijek između njih postoji i savez o međusobnij obrani u sklopu kojeg su dvije zemlje obećale "vojnu i svaku drugu asistenciju svim mogućim i raspoloživim sredstvima" u slučaju napada izvana.

Kim Jong Un i Xi Jinping | Author: Reuters Reuters
Međutim, otkada je Kim Jong Un preuzeo vlast 2011. odnosi su i više nego napeti. Kim je odbacio nekolicinu nekada bliskih suradnika koji su, pak, bili vrlo bliski s Pekingom, uključujući i svog ujaka, Jang Song Thaeka.

Kinu je razljutio i opetovanim raketnim i nuklearnim testiranjima iako je Peking više puta rekao kako je "cilj imati Korejski poluotok slobodan od nuklearnog oružja".

- Odnos je zahladio i zato jer je Kina prihvatila međunarodne sankcije nametnute Sjevernoj Koreji, čak ih i implementira. O tome Sjeverna Koreja želi pregovarati - kaže James Hoare, nekadašnji britanski diplomat u Sjevernoj Koreji.

Foster-Carter se sa njime slaže, te dodaje kako se Pjongjang vjerojatno nada da će Kina olabaviti sa sankcijama nakon sastanka sa Južnom Korejom i SAD-om.

- Pjongjang vjerojatno želi neke garancije prije sastanka s Trumpom - kaže Tong Zhao, ekspert za Sjevernu Koreju iz Carnegie Tsinghua centra u Pekingu.

- Znaju da je sastanak jako važan, ali i vrlo rizičan, ima jako puno nepoznanica. Ako sastanak propadne SAD može reći i da je diplomacija kao takva propala te prijeći na agresivnije pristupe koje uključuju i vojnu akciju. Stabilni i pozitivni odnos s Kinom osigurati će Sjevernu Koreju od napada SAD-a - objašnjava Zhao.

Kim Jong Un i Xi Jinping | Author: Reuters Reuters
Kina redovito naglašava kako podržava ideju Korejskog poluotoka bez nuklearnog oružja, i predložila je taktiku "obostranog zamrzavanja" gdje SAD i Južna Koreja suspendiraju vojne vježbe, a da Sjeverna Koreja zauzvrat suspendira testiranje oružja.

- Kina će na kraju ispasti najveći mirotvorac u regiji, njima to naravno paše - kaže Adam Cathcart, stručnjak za minesko-korejske odnose sa Sveučilišta Leeds.

Zhao pak kaže kako je Peking spreman mnogo više nego SAD tolerirati Sjevernu Koreju kao nuklearnu silu, barem kratkoročno.

- Kina je dugo prihvaćala status quo, u stanju su nositi sa sa stvarnošću i polagano raditi na koracima da se Koreju razoruža - kaže Zhao.

Mnogi analitičari kažu kako će SAD biti nadigran ukoliko Sjeverna Koreja predloži i podrži kinesku strategiju "obostranog zamrzavanja", što bi bio prvi korak prema uklanjanju nuklearnog oružja.

- SAD se malo zapetljao sa svojim nemogućim zahtjevima o potpunoj i brzoj eliminaciji sjevernokorejskog nuklearnog arsenala - kaže Hoare.

- Sjeverna će Koreja možda i pristati da zamrzne trenutni program, i raketni i nuklearni, no teško da će "otići u rikverc", oni svoj nuklearni program vide esencijalnim za zaštitu i samoodržanje - kaže Hoare.

- Netko pametan s neke od strana trebao bi pronaći lukavu formulu koja uspije uvjeriti Amerikance da je ovo početak denuklearizacije, a da Koreja u isto vrijeme nema osjećaj kako su ostali bez svih aševa u rukama, i pregovaračke moći - kaže Foster-Carter.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.