Ekonomix
249 prikaza

Pobuna u Sloveniji: "Ne želimo više krizni PDV"

Izdavanje fiskalnog računa
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Slovenska vlada je prije dvije godine podigla standardnu stopu PDV-a s 20 na 22 posto

Udruženje slovenskih sindikata usprotivilo se planu vlade da povećanu stopu PDV-a, koja je kao krizna mjera donesena 2013. godine pretvori u trajnu mjeru od 2016.

To udruženje traži da se porezne stope dogodine vrate na visinu na kojoj su bile prije 2013.

Slovenska vlada je prije dvije godine podigla standardnu stopu PDV-a s 20 na 22 posto, dok je nižu stopu povećala s 8,5 na 9,5 posto, i obje stope su trenutno na snazi prema Zakonu o budžetu za 2015., pišu slovenski mediji.

Ako parlament odobri Vladin najnoviji prijedlog, koji je prihvaćen 20. rujna, ta fiskalna mjera štednje će postati trajna. 

Udruženje slovenskih sindikata se tome snažno protivi. 

"Tražimo da se niže stope od 8,5 i 20 posto ponovno uvedu od 1. siječnja 2016, kako je i planirano", objavili su iz udruženja.

Prema sindikalcima, produženje ovih mjera, za koje ističu da su pogodile najranjivije slojeve društva, imalo bi "dodatni negativni utjecaj na domaću potrošnju i kupovnu moć". 

Poslodavci su također izrazili protivljenje ideji o pretvaranju privremene mjere povećane stope PDV-a u stalnu mjeru još kada je vlada prvi put najavila takvu mogućnost tijekom ljeta.

Međutim, Ministarstvo financija je tada navelo da povećanje PDV-a nikada nije bilo zamišljeno kao privremena mjera, već kao jedna od sistemskih. Sada kažu da je cilj da se porezna opterećenja preraspodijele kako bi se uspostavila ravnoteža između potrošnje, prihoda i imovine obveznika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.