Life
160 prikaza

Papa Franjo: "Župe koje se bave nekim biznisom moraju plaćati porez"

Papa Franjo
IPA/PIXSELL
Papa je prozvao institucije koje komercijaliziraju vjerske objekte, odnosno ako od njih zarađuju da moraju početi plaćati porez

Papa Franjo se obrušio na crkvene institucije koje zloupotrebljavaju činjenicu da su oslobođene od plaćanja poreza, te umjesto da pomažu one zarađuju. U intervjuu za portugalski katolički radio Renascenca papa je rekao kako se kršćani moraju oduprijeti 'zovu novca' na štetu siromašnih.

Prozvao je institucije koje komercijaliziraju vjerske objekte, odnosno ako od njih zarađuju da moraju početi plaćati porez. Prije svega se to odnosi na župe u Italiji, koje drže restorane i hotele

"Ne mogu crkvene institucije pod parolom da obavljaju 'Božji posao' zarađivati novac. Vjerske institucije imaju povlašteni položaj i izuzete su iz poreznog sustava. Ako je neki samostan prazan i odlučili ste u njemu iznajmljivati sobe ili otvoriti hotel, nema problema, ali morate onda plaćati porez", istaknuo je papa.

Ovo je još jedan u nizu papinih poziva prema Crkvi i njegovom nastojanju da Crkva mora biti primjer drugima. Crkva u Italiji ima 100.000 objekata, a njihova vrijednost procijenjena je na deset milijardi dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.