Ekonomix
3729 prikaza

Pogodite po čemu je Hrvatska prva u EU

Kune
1/3
Davor Javorovic (PIXSELL)
Europska agencija za prikupljanje i obradu podataka redovito objavljuje financijske podatke zemalja članica

Republika Hrvatska i Kraljevina Danska države su Europske Unije koje najviše novca odvajaju za 'religiju'. Prema podacima Eurostata Hrvatska je za 'religijsku službu' svih vjerskih zajednica prijavljenih u državi potrošila 1,3 milijarde kuna ili 0,4 posto svoga BDP-a, baš kao i Danska. Na trećem je mjestu Mađarska, koja, baš poput Danske i Hrvatske ima vrlo 'desnu' vladu, čak konzervativniju od ove u Hrvatskoj. Iako smo prvi po izdvajanju novca, tek smo šesti po redu u EU po religioznosti stanovništva. Irska, tradicionalno smatrana izrazito religioznom zemljom, za religiju ne izdvaja niti eura.

Pogledajte galeriju.

1/3

Iz Eurostatovih statistika ne može se vidjeti kako i na što se točno taj novac 'razdvaja' - je li riječ o vjerskoj službi, infrastrukturi, financiranju Laudata.hr, nekih kulturno-vjerskih ili ekumenskih projekata. Prema istraživanju iz 2010. na pitanje 'vjerujete li da postoji Bog' DA je odgovorilo 94 posto stanovnika Malte, 92 posto Rumunja, 88 posto građana Cipra i 79 posto građana Grčke i Poljske. Onda slijede Italija, Irska i Portugal sa 70 posto, te Hrvatska na devetom mjestu sa 69 posto građana koji odgovaraju s DA.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.