Ekonomix
42888 prikaza

Prodaja nekretnina je pala 30 posto? Slijedi li kraj histerije?

Stanovi
Slavko Midžor (PIXSELL)
Tri od šest nekretnina istaknutih u Operetinom newsletteru kao da su odabrane po kriteriju kupovne moći. Daleko su od najželjenijih lokacija

Pitate li Boru Vujovića koji je najbolji trenutak za kupnju nekretnine, vjerujem da bi odgovorio da je to danas. Ili uvijek – našalio se s vlasnikom Operete, najpoznatije hrvatske agencije za promet nekretninama, moderator Konferencije o investiranju. U svakoj šali, rekli bi u Imotskom, ima malo – šale.

Kako su se cijene nekretnina kretale nakon pada započetog Sanaderovom rečenicom da smo u banani, lako je braniti tezu da je godinama najbolji trenutak za kupnju nekretnine bio danas, to jest uvijek. Zato što Hrvati višak love otkad znaju za sebe najradije "tuku u ciglu i beton", dijelom zato što su, što se dionica i drugih ulaganja tiče, uglavnom nepismeni ili polupismeni, pa onda i zato što su u strahu da će im inflacija pojesti ušteđevinu brže-bolje kupovali stanove, pa i zato što se crna lova zarađena kriminalom lako pere kupnjom stana, vile, zemlje – cijene su rasle. Pomoglo je i što su banke, umjesto da daju kamatu, počele naplaćivati čuvanje novca štediša, pa su, osim građana Hrvatske, počeli kupovati, dakle i dizati cijene, i stranci.

Stanovi | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

No, gledamo li Operetin newsletter, sklon sam povjerovati izvoru koji kaže da je prodaja nekretnina u posljednje vrijeme pala 30 posto. Naime, u brojnim newsletterima dominirale su nekretnine na najboljim lokacijama, najželjenije, što bi se reklo, stanovi i kuće koje su vlasnici mogli prodati pošto su htjeli. OK, malo karikiram. A u jednom od posljednjih newslettera, od šest istaknutih nekretnina tri kao da su odabrane po kriteriju kupovne moći. Maksimir, Čret, malo više od 1800 po kvadratu, kuća na Žitnjaku manje od 1100, novogradnja u Zaprešiću manje od 2200. Istaknute su nekretnine koje bi ovakvi kao ja – mogli platiti.

Vlasnik sam garsonjere na Knežiji. Super lokacija za studente, ili tek zaposlene koji ne žele plaćati stanarinu. Malih kvadratura na Knežiji u prodaji mjesecima gotovo da nema, a ne sjećam se kad sam vidio da netko od mojih susjeda u neboderu išta prodaje. Povremeno me tip koji vjerojatno spaja ponudu i potražnju pita pošto bih prodao. Rekoh mu što i agentici, da neću reći koliko tražim, nego primam ponude. U mom društvu dodam i da naprosto ne mogu izgovoriti cijenu po kvadratu koju smatram histeričnom, koju sam nikad ne bih platio. A sad, ako me netko već želi otjerati lovom, neka sam izgovori koliko mu moji kvadrati vrijede.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.