Ekonomix
3453 prikaza

Prva Japanka koja je sama zaradila milijardu dolara

Brojanje novca
Thinkstock
Danas ima 82 godine, bila je pionirka ženskog poduzetništva u Japanu i kaže da milijardu uopće nije naganjala

Yoshiko Shinohara, unatoč tome što je izgubila oca dok je imala šest godina, što se razvela u 20-ima, sredinom prošlog stoljeća kad je to bio poveći problem za ženu u Japanu, i unatoč tome što nema visoko obrazovanje, postala je prva Japanka koja je sama stekla milijardu dolara. Vijest donosi Forbes, o tome su se raspisali Fortune i Money, čime je Shinohara u dobi od 82 postala svjetska vijest. Imala je 38 godina kada je u svom jednosobnom stanu u Tokiju 1973. osnovala agenciju za zapošljavanje TempStaff.

Prije šest godina objasnila je u intervjuu za Financial Times da je to bilo u doba kad su žene svoje supruge morale pitati za dopuštenje čak i ako bi tražile privremeni posao. I tu je ona uočila priliku. "Pomislila sam da mogu proširiti ponudu poslova za žene u svim područjima u kojima bi bile u stanju pokazati svoje sposobnosti", kazala je. Tvrtka je do danas postala Temp Holdings i ima 313 ureda od Los Angelesa do Tajvana. Forbes tvrtku procjenjuje na 4,5 milijardi dolara, a s udjelom od 25 posto u tvrtki, te nakon rasta dionica tvrtke od 12 posto, Shinohara je ušla u svijet milijardera.

Ferrari u Kini Zbog lošeg dojma Top News Kina djeci milijardera zabranila gostovanja na televiziji

"Jedna od mojih osobina je to što mrzim gubiti", kazala je Shinohara za Financial Times 2010. Za Harvard Business Review godinu ranije rekla je i ovo: "Ubrzo nakon vjenčanja, shvatila sam da radije ne bih bila u braku, da to nije za osobu poput mene. Tako sam se odlučila razvesti što prije mogu. Na takvu moju odluku moja majka i brat su se jako naljutili na mene. Nakon razvoda rekla sam da je došlo vrijeme da uradim nešto za sebe." Zapošljavala je žene i u jednom trenutku, točnije 1988., palo joj je na pamet da počne zapošljavati i muškarce. "Ne hvala, ne trebaju nam ta stvorenja", rekla je da joj je na prijedlog uzvratila jedna od menadžerica.

No, sve je bilo očitije da im ipak trebaju, pa je stala zapošljavati i muškarce i odjednom, prodaja je dodatno osjetno porasla. Bio je to prvi ključan trenutak u razvoju tvrtke. Drugi se dogodio tijekom desetljeća gospodarske stagnacije Japana u 1990-ima, u razdoblju kad su tvrtke masovno stale izbjegavati stalno zapošljavanje i okretale se traženju povremene radne snage. Naravno da su se onda obraćali Tempu da za njih pronalazi takve radnike. Shinohara danas kaže da joj nikada nije bila namjera postati milijardera, da je naprosto htjela ostaviti trag iza sebe. "Htjela sam pridonijeti društvu kroz biznis", kazala je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.