Top News
888 prikaza

Cenzura: Kina zabranila milijardere, dekoltee, slavne...

Monica Bellucci
DPA/PIXSELL
Državna agencija za medije traži da se ubuduće širi pozitivna energija, glavna državna ideologija, da se ne sprda s klasicima...

Glavni medijski regulator NR Kine izdao je smjernice po kojima, osim poduže liste dosadašnjih ograničenja, TV showovi više neće smjeti promovirati zapadne vrijednosti. Agencija Xinhua navodi da Državna uprava za tisak, publikacije, radio, film i TV nalaže da zabavni program ubuduće mora promovirati "pozitivnu energiju, ispravne vrijednosti, visoke estetske vrijednosti i glavnu službenu ideologiju".

Cirkularno pismo pokrivao kompletni medijski prostor NR Kine. Ubuduće sav medijski program mora izbjegavati tradiciju neprimjerenih šala, izrugivanje s klasicima ili izražavanje prevelikog oduševljenja zapadnim životnim stilovima.

Mediji ubuduće trebaju izbjegavati na pijedestal stavljati milijardere, filmske i glazbene zvijezde, internetske poznate ličnosti, kao i senzacionalizam na osnovu osobnih odnosa ljudi, njihovih veza ili obiteljskih sukoba. Zabrana objavljivanja bogatstva milijardera direktna je posljedica rasta socijalnih nejednakosti u zemlji.

Nedavno su kineske vlasti primijetile da među građanima buja nezadovoljstvo klasnim raslojavanjem, dok istodobno mediji objavljuju snimke, fotografije i reportaže privantih aviona, limuzina, hotela raspojasanih partija djece novopečenih kineskih milijardera. Mediji, konačno, ne smiju zagovarati postizanje slave preko noći, paradiranje prikazima bogatstva pojedinaca ili hedonizma, sebičnosti i intriga.

U Kini je u posljednje vrijeme, što se medija tiče, bilo zabranjivano sve i svašta. Službeni razlog za prekid prikazivanja TV drame "Saga o Wu Zetian", jedinoj kineskoj carici, bili su "tehnički razlozi". Međutim, činjenica je da su seriju u javnosti nazivali "Sagom o grudima Wu" zbog čestih prikaza dubokih dekoltea glumica, da bi u verziji koja se nastavila prikazivati godinu poslije, dekoltei bili izrazito čedniji.

Ovakav potez izazvao je strašno negodovanje na društvenim mrežama. Zabranu, pak, reailtyja u kojem su nastupala djeca bogataša i slavnih, pozdravilo bi mnoštvo i na Zapadu, već izmučeno od bombardiranja doista inflacijom sličnih zabavnih sadržaja. Stvar je, međutim, bila u tome, kako je rekao sam predsjednik Xi Jinping da "umjetnost mora imati socijalnu svrhu". Odnosno, bila je riječ o razmetanju bogatstvom pred stotinama milijuna koji žive jako loše u zemlji u kojoj neki stječu milijarde.

Slijedile su zabrane sadržaja zbog promoviranja pušenja, pijenja alkohola, tučnjave i "ostalih nezdravih navika". U veljači ove godine zabranjena je i popularna web drama "Ovisnost" o romantičnoj vezi dvojice tinejdžera. Unatoč tome što je samo u prvih 24 sata od objave prikupila 10 milijuna klikova i unatoč tome što je homoseksualnost u Kini izbačena s liste mentalnih poremećaja još prije 15 godina.

U nekoliko kineskih gradova svake se godine čak uredno održavaju LGBT povorke ponosa, a unatoč tome prošlogodišnje smjernice za medije navele su homoseksualnost kao perverziju, u istoj kategoriji s incestom i seksualnim zlostavljanjima.

Opravdanje za progon znanstvene fantastike bilo je da je riječ o žanru koji "stvara mitove, monstruozne i nezdrave zaplete, koristi apsurdne taktike, čak promovira feudalizam, praznovjerje, fatalizam i vjerovanje u reinkarnaciju". Filmski kritičar Raymond Zhou otkrio je, međutim, u Hollywoodu prije pet godina da je pravi razlog to što su ZF autori često koristili svoje priče za kritiku režima između redova.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.