Life
7492 prikaza

Ovoliko se danas zarađuje na novinama s Titom na naslovnici

Naslovnice svjetskih novina s Titom
1/7
Express.hr
Najstariji brojevi tjednika sa Zapada potječu iz 1944. i točno predviđaju kako će se postaviti Tito u Hladnom ratu

Ljudi poput Zlatka Hasanbegovića ili Brune Esih na uspomenu na Tita ne bi potrošili niti pet para. No, činjenica je da je Josip Broz bio tražena roba za života, da je to ostao i nakon smrti i da s vremenom stvari povezane s njim na tržištu dobivaju na vrijednosti. Posjedovati poveću zbirku najtiražnijih magazina iz 20. stoljeća s njim na naslovnici, a bilo ih je ne baš malo, danas znači imati mali kapital. Na eBayu se nudi čudo toga. Američki magazin "Life" Tita je naslovnicu stavio mnoštvo puta, tako i 13. rujna 1948.

Taj broj danas se na eBayu prodaje za 8,76 dolara. Puno bolje će zaraditi onaj tko prodaje broj istog tjednika od 12. rujna 1949. koji se prodaje po 21.99 dolara. Isti broj može se nabaviti i od drugog prodavatelja nešto skuplje, vjerojatno je posrijedi očuvanost novina, 27,57 dolara. Isti tjednik tiražu je imao običaj njime bildati i inače, pa ga je 21. travnja 1952. opet smjestio na naslovnicu, ovaj put s pričom o "čovjeku koji se suprotstavio Staljinu" s insajderskim izvještajima iz Titovog okruženja.

Tito i Nixon New York Top News Video: Ovako su četnici u SAD-u pokušali ubiti Tita

A tek "Time"... Još 9. listopada 1944. Titu je ovaj tjednik posvetio cijelu glossy-naslovnicu, još u doba kad su Saveznici tek širili svoj prostor djelovanja nakon iskrcavanja u Normandiji. Naslov: "On stoji na raskrižju dva carstva", što svjedoči da su se već tada ozbiljno počele oblikovati pozicije velesila, sila i satelita u Hladnom ratu, pri čemu je tad još uvijek partizanski vođa, barem kako tvrde Amerikanci, imao jasnu ideju kako se namjerava nositi s hladnoratovskom podjelom svijeta.

Cijena koja je objavljena uz taj broj je samo 3,75 dolara. Iz nekog razloga, taj isti broj Timea, samo pacifičko izdanje, i to još ne na glossyju, oglašeno je po čak 12 dolara. Posjedovati Time od 6. lipnja 1955. čini se da je pun pogodak. Barem sudeći prema oglasu s eBaya. Broj s naslovnicom na kojoj je Titov portret ispred grba Jugoslavije na kućnu adresu je tih dana primio izvjesni Herberth Brown iz North Baya u Ontariju, očito pretplatnik, kako se vidi iz naljepnice s adresom preko primjerka novina.

Za kupiti si ovo danas, trebat ćete izdvojiti 89.99 dolara. Poštarina uvijek ide povrh oglašene cijene. Nešto jeftiniji, 46,99 dolara, jest broj Timea od 16. rujna 1946. s Titovom slikom s naslovom: "Fanatizam ne poznaje granice." Jesu li imali tada na umu ratni fanatizam protiv okupatora ili ideološki nakon rata protiv nacionalističkih neprijatelja, možda Staljina, nije jasno. Fascinacina Titom, bilo pozitivna ili negativna, bila je na Zapadu posvuda prisutna.

Newsweek ga je objavio kod sebe 2. rujna 1946., najavljujući glavnu temu rečenicom: "Mir pod koju cijenu?" Ta novina danas stoji kod jednog prodavatelja 25,05 dolara, kod drugog pak samo 10,64 dolara. Newsweek ga se sjetio i 17. listopada 1966., kao "radikalnog komunista", što se sada prodaje za 19,29 eura na jednom i za 11,14 eura na drugom mjestu. Na prvu čovjek bi pomislio da je riječ o istim brojevima i istim ljudima koji prodaju te novine, pa sami sebi pumpaju cijenu, ali nije tako.

Ovaj posljednji broj Newsweeka, primjerice, na naslovnici još nosi naljepnicu s adresom pretplatnika iz Rochestera. Tita zapravo u ponudi ima na sve strane, nekad čak ne niti kao glavnu temu, nego kao sporednog lika na ilustracijama svjetske hladnoratovske pozornice. Jugoslavenski maršal vjerojatno je umirao od smijeha kad je u ruke dobio broj Timea od 3. listopada 1960.

Tito IZ ŠPANJOLSKE Life Objavili zabranjenu fotku golog Tita!

Strip crtač tada je nacrtao malog, bradatog Castra kako sav sretan trčkara ispred skupine razbijača, nekakve gradske bande koja stupa riješiti nekakav Castrov problem. Lako je prepoznati da je riječ o Nikiti Hruščovu koji predvodi šefove državnika iz zemalja istočnog bloka, svi redom u frajerskim kožnim jaknama s oznakama bande "Eastside Rockets".

Tito je pak pritom frajerski naslonjen na ogradu sa strane, odjeven u baloner i s cigaretom u ustima, samo ih promatra kako prolaze i ne pada mu na kraj pameti miješati se u skoru uličnu tučnjavu. Što se tiska tiče, oglašava se još sva sila jugoslavenskih, grčkih, talijanskih izdanja, te povremeno i tjednika ili mjesečnika specifične, primjerice vojne tematike. Kad smo pronjuškali još malo, ostali smo iznenađeni cijenama pojedinih poštanskih maraka s njegovim likom.

Lako za seriju s likovima svih ratnih savezničkih vođa; od Churchilla, preko De Gaullea i drugih, gdje se našao i Tito što zapada 34,73 eura za seriju iz 2012., nego se tu nalazi u ponudi sva sila maraka iz svijeta po cijenama od dva, tri, pet, pa do dvadeset ili trideset eura, dolara, funti, čega li već.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 17:01 20.Studeni 2017.

    A fotka dr Sranje Tuđmana nije izašla ni na pakiranju wc papira.