Ekonomix
9832 prikaza

Rusi pomrsili slovenske planove za Mercator

PIXSELL
Ljubljana se nadala da će nakon restrukturiranja Agrokora i formiranja Fortenove grupe uspjeti vratiti Mercator u nacionalno vlasništvo, ali Moskva očito ima druge planove

Bodo Rusi Sloveniji izdali račun za dobre odnose, vrišti veliki naslov u ozbiljnom, pouzdanom Delu, a tekst - ne nudeći nedvosmislen odgovor - ipak navodi na zaključak - bodo, bodo. Od Fausta do danas, računi uvijek dolaze na naplatu. Slovenski premijer, komičar Marijan Šarec, otišao je, naime, u posjet Moskvi, a onda čuo nešto što nije želio čuti.

"Veliki dio razgovora dva premijera bio je posvećen ekonomskom polju. Unatoč mjerama EU protiv Rusije zbog kršenja ukrajinskog suvereniteta, Slovenija ostaje lojalni partner Rusije, posebno u gospodarskoj sferi. Rusija je na devetome mjestu među našim izvoznim partnerima i peta po vrijednosti inozemnih investicija. Dobri odnosi dviju zemalja obilježeni su s nekoliko velikih zajedničkih projekata koji i dalje ostaju otvoreni te kojima upravlja Slovensko-ruska međuvladina komisija. Ti su odnosi, međutim, teško opterećeni položajem nasukanog Agrokora, koji je sad pod pokroviteljstvom Fortenova Grupe, koju ruske državne banke kontroliraju kao najveći vjerovnici", piše Delo.

Marjan Šarec SOA i slične priče Top News Premijer Slovenije upetljao se u špijunske igre i - ispušio

Medvedev je razgovarao i s hrvatskim vodstvom o rješavanju problema Mercatora, ali očito nije bio previše zadovoljan rezultatima razgovora, prenosi STA. Uvjerio se je da ruski vlasnici, prije svega Sberbank, osiguravaju stabilnost poslovanja jako zadužene Fortenova grupe. "Bilo bi dobro, međutim, dogovoriti se kako postupiti", rekao je Medvedev te pozvao Šareca da i slovenska vlada da svoj doprinos. Ove su riječi prilično zagonetne. Kako bi slovenska vlada mogla dati doprinos i u čemu bi se taj doprinos trebao sastojati? Kakvog bi posla Vlada imala u rješavanju dugova i poslovanja privatne trgovačke tvrtke, pa k tomu još tvrtke u kojoj najveći dio vlasništva imaju ruske banke?

Šira javnost je uvjerena da je Mercator integralni dio Fortenova grupe, no to baš i nije tako. Fabris Peruško, novi šef tvrtke, nedavno je u intervjuu za Jutarnji list pojasnio probleme koji su se s Mercatorom pojavili tijekom resetiranja sustava.

Marjan Šarec | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

"Što se tiče prebacivanja imovine, implementacijom nagodbe prebačena je sva imovina starog Agrokora - osim Mercatora. Ali na tome intenzivno radimo, predali smo nadležnim tijelima EK zahtjeve što se tiče prijave koncentracije, u intenzivnoj smo komunikaciji s bankama kreditorima Mercatora i brojnim dionicima Mercatora u Sloveniji. Proces se odvija u skladu s planom i očekujem da ćemo u idućih nekoliko mjeseci i za taj zadatak, koji proizlazi iz nagodbe vjerovnika Agrokora, moći reći da je uspješno zaključen, pa privesti i konačno okončanje postupka izvanredne uprave stvarnom kraju."

Premda Peruško nije bio pretjerano blagoglagoljiv oko ovoga pitanja, očito je da stavljanje Agrokora pod Fortenovin krov ide s poteškoćama, sporije od očekivanja i uz aktivnu opstrukciju nekih faktora iz Slovenije na koje - takvo je stajalište zauzeo Medvedev - slovenska vlada može utjecati, ako to samo poželi. A vladinu intervenciju novinar Dela naziva naplatom računa za dobre odnose, odnosno ustupkom Slovenije Rusiji. Rusija je, naime, veliki investitor u Sloveniju, a slovenski "ujaci", moćni patrijarsi koji djeluju iz sjene, dugo su se brinuli da Slovenija održi prijateljske odnose s Moskvom. Bila je to suradnja na obostranu korist - ali ipak je Rusija ulagala u Sloveniju, a ne Slovenija u Rusiju. I Medvedev sad traži uzvrat, koji će Ljubljani razmjerno teško pasti. No čini se da puno izbora nema.

Ante Todorić na jahti svog tate Prometala Top News Gazdinu jahtu i helić nitko ne želi kupiti već 777 dana

O detaljima ovih pregovora u Hrvatskoj vladi očito znaju više nego što žele reći. Andrej Plenković je Fortenovu opet iskoristio kao dokaz reformskih sposobnosti svoje Vlade.

"Restrukturiranje Agrokora bit će jedan od najvećih političkih, ekonomskih i financijskih uspjeha naše Vlade. Gledam sve te trbuhozborce, komentatore i političare koji bi htjeli da je sve propalo. Prijetila je propast, ali mi nismo dopustili da nam takav ekonomski gigant propadne, a onda 'domino efektom' da propadaju i svi ostali. Bio bi to kolaps hrvatske ekonomije, i to svega pet mjeseci nakon što smo došli na vlast. Neki su zagovarali izbore. To su ekonomski i politički nepismeni ljudi, sve bi propalo da smo išli na izbore. Meni je najvažniji opći interes. Tvrtka sad polako izlazi iz krize i kreće se prema tržišnim uvjetima. To se ne bi dogodilo bez naše političke odvažnosti. S vremenom će se pokazati da je to dobro, očekujem ozbiljnost od novih vlasnika. Mi smo sačuvali hrvatski interes", rekao je premijer u srijedu za HRT.

Dimitrij Medvedev | Author: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL

Očito je da se iza kulisa događa nešto što se pažljivo krije od javnosti. Fortenova je nakon sve boljih i boljih rezultata, i sve većih i većih uspjeha - tako su, naime, bila intonirana njihova službena priopćenja - nedavno priznala da ima poteškoća s isplatom tzv. graničnog duga hrvatskim dobavljačima. Da čudo bude veće, riječ je o relativno malim iznosima. Nagodbom vjerovnika Agrokora dogovoreno je da će dug od 70 milijuna eura biti isplaćen tijekom četiri godine, no grupa je nedavno predložila isplatu samo 15 milijuna kroz tri godine, što je izazvalo gnjev dobavljača i odlazak u Vladu zbog nepoštovanja ugovora. "Ovo je čisto kršenje nagodbe te diskreditiranje dobavljača i njihove uloge u procesu spašavanja grupe. Imali smo i obećanje najvišeg menadžmenta Fortenove da će dug biti isplaćen", izjavio je Marin Pucar za Večernji list.

"Nagodbom je utvrđeno da je isplata nužna ako Konzum postigne EBITDA veću od 38,8 milijuna eura. S obzirom na lanjske rezultate, dobavljači su očekivali isplatu 17,5 milijuna eura. I Sberbanka ima poseban dogovor, ali isplate im ovise o poslovanju Fortenove, koja treba postići EBITDA od najmanje 245 milijuna eura.

Fabris Peruško i Irena Weber Najluđa priča dana Ekonomix Agrokor: Sve opet odlazi kvragu, isto je kao s Todorićem

Novi kreditori, HPS Investments i VTB bank, sad ograničavaju ukupne isplate na 15 milijuna eura objema stranama u iduće tri godine", objavila je televizija N1.

Rezultati, dakle, nisu onakvi kakvi su planirani i netko će morati biti zakinut. Ruske banke navodno misle kako su u ovoj nagodbi dobavljači namireni u postotku kakav dosad nije viđen u insolvencijskim postupcima - dakako, na svoju štetu - pa bi stvar htjele prelomiti preko koljena. Hrvatska vlada tvrdi da će sve biti prema dogovoru, iako nije jasno kakvim alatima prinude raspolažu. Slom Fortenove, odnosno bivšeg Agrokora, za Hrvatsku bi i danas bio ozbiljan tektonski potres. A taj potres neki najavljuju. Bivši gazda, Ivica Todorić, apokaliptički je najavio slom svega - Fortenova, rekao je, nema budućnost. To uopće ne postoji. Ona će se raspasti u totalu, pa čak i one najsnažnije će nestati. Šarec, Medvedev i Plenković imaju jak razlog da se dogovore - njima bi to bio najgori scenarij, iako ne svima na isti način.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • salaso 13:28 16.Rujan 2019.

    "Kako bi slovenska vlada mogla dati doprinos i u čemu bi se taj doprinos trebao sastojati? Kakvog bi posla Vlada imala u rješavanju dugova i poslovanja privatne trgovačke tvrtke, pa k tomu još tvrtke u kojoj najveći dio vlasništva imaju ... prikaži još! ruske banke?"...Pa istim tim doprinosom, koji su slovenci tražili od rusa.....uvijek samo licemjerje od ljudi....došli od rusa tražiti uplitanje.. a kad im je rečeno da se i sami trebaju uplesti...onda zlo....kako pomoći...fino kešom...kreditm...kao i rusi...