Top News
1283 prikaza

Optužnica ŽDO: Todorić i troje isisavali novac iz Agrokora

Ivica Todorić
express
Optužuju ga da je sa suradnicima organizirao lažiranje novca i grabež preko tvrtke u Švicarskoj, jedna od suradnica mu je Austrijanka

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv bivšeg šefa koncerna Agrokor Ivice Todorića te još tri osobe zbog zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, javlja Dnevnik.hr.

Todoriću i drugookrivljenom izvršnom direktoru financija u koncernu, stavlja se na teret da su tijekom 2013. godine zlouporabili svoj položaj u koncernu jer su, na štetu koncerna, omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Ispovijest Top News "Todoriću sam donosio milijune lažnim mjenicama"

"Na opisani način se švicarsko trgovačko društvo nepripadno materijalno okoristilo, a nastupila je šteta za koncern u iznosu od 1,25 milijuna eura. Četvrtookrivljenici, odgovornoj osobi tog švicarskog trgovačkog društva, stavlja se na teret da je prvookrivljeniku i drugookrivljeniku pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge. Trećeokrivljenici, koja je bila članica uprave istog koncerna, stavlja se na teret da je u opisanom postupanju sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili drugookrivljenik i trećeokrivljenica", navodi se o priopćenju Županijskog državnog odvjetništva.

Četvrtookrivljena, kako prenosi N1 zagrebački ŽDO, državljanka je Austrije. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili drugookrivljenik i trećeokrivljenica.

Ivica Todorić i Ivo Sanader | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

O čemu je riječ opisao je još krajem lipnja Jutarnji list u tekstu u kojem navodi da je Ivica Todorić opsesivno želio nadmašiti Tita. Svojedobno je doveo dvojicu stručnjaka za genetiku, jednog iz Australije drugog iz Mađarske, kako bi mu ukrižali jelena lopatara većeg od onoga kojega je svojedobno odstrijelio Josip Broz Tito. Nije poznato je li u tome uspio, ali u luksuzu jest...

Jer, kako pokazuju fotografije na koje se poziva DORH, Kulmerovi dvori su najluksuznija hrvatska rezidencija svih vremena. Umjetničke reljefe - čini se Meštrovićev rad, smjestio je u kupaonicu!

Kulmerovi dvori Ogromna lova Ekonomix Kako je Gazda zamračio milijune preko Švicarske

Biblioteke u kojima su knjige kupovane na metre (čine se netaknute), skupa pića i kupaonica iz "Tisuću i jedne noći" (uočljivi su ručnici sa monogramom I.T.), mramor, skupo drvo i druga obilježja "ima se - može se" životnog stila, vide se na svakom kvadratnom centimetru. Čak i wc školjka podsjeća na zmijsku kožu. Kuhinja je specifična u obliku potkove i nastavlja se na trpezariju.

Luksuzno uređenje Kulmerovih dvora plaćao je Agrokor, a pomogli su i sa 122 milijuna kuna da Todorić otplati kredit koji je digao za njihovu kupnju. Agrokor je davao pozajmice švicarskoj tvrtki Agrokor AG, navodno za financiranje nabave roba i plaćanje, ali je i taj račun služio kao kasica-prasica za Todorića.

Policija ispred zračne luke u očekivanju Ivice Todorića | Author: Igor Soban/PIXSELL Igor Soban/PIXSELL

Istražitelji smatraju da je time Todorić podigao i plaćao privatne troškove s tog računa u visini barem 64,5 milijuna kuna. S računa švicarskog Agrokora plaćan je i dio hiperluksuznog uređenja Kulmerovih dvora, koje je povjereno britanskom stručnjaku Stephenu Ryanu i francuskom Attelieru Saint Jacques. Plaćani su artikli koji su naručivani za privatnu rezidenciju.

Ryan se pohvalio na svojim stranicama kako izgleda unutrašnjost jedinog dvorca u Hrvatskoj kojeg je uređivao. A i na svojim profilima na Facebooku i Twitteru objavio je fotografije unutrašnjosti. Ryan nam je potvrdio da je u Hrvatskoj radio interijer samo za jedan dvorac, ali nije otkrio vlasnika iako je više nego očito za koga je odradio posao, a to dokazuju i plaćeni računi koje je našao DORH.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.