Ekonomix
3129 prikaza

SAD zabranio laptope i iPade u avionima - evo zašto i kome

Zrakoplov Turkish Airlinesa
Grgo Jelavic (PIXSELL)
Pod novim režimom nalazi se 10 aerodroma i devet aviokompanija

Samo četiri dana ostavila je Trumpova administracija nekolicini aviokompanija da počnu primjenjivati novu pravilu na letovima za SAD – nikakva elektronika ubuduće ne smije s putnicima u kabinu, navodi CNN. Osim pametnih telefona.

Redom je riječ o aviokompanijama na letovima iz pojedinih zemalja Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Sva takva prtljaga – laptopi, tableti, fotoaparati – ubuduće će morati s ostalom prtljagom zbog straha od terorističkih napada. A to je onda i putnicima i avioprijevoznicima zadalo niz glavobolja.

Koji su aerodromi uključeni?

Kairo u Egiptu, Dubai i Abu Dabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Istanbul, Doha u Kataru, Aman u Jordanu, Kuvajt, Casablanca u Maroku, Džeda i Rijad u Saudijskoj Arabiji.

O kojim je avioprijevoznicima riječ?

Devet kompanija koje iz prozvanih mjesta polijetnja imaju direktne linije prema SAD-u; Egyptair, Emirates Airline, Etihad Airways, Kuwait Airways, Qatar Airways, Royal Air Maroc, Royal Jordanian Airlines, Saudi Arabian Airlines i Turkish Airlines. Druge kompanije nisu ušle u ovakav režim jer ne prometuju na tim linijma.

Koji su aparati zabranjeni u kabini?

Sve veće od pametnog telefona ubuduće na tim letovima mora u prtljagu – laptopi, kamere, razni uređaji za videoigre, tableti.

Što ako ne poslušaju?

"Skupa s Federalnom agencijom za aviopromet povući ćemo im dozvolu za let u SAD."

Što kažu avioprijevoznici?

Etihad i Turkish Airlines navode da su primili obavijesti i da razmatraju navedeno. Emirates je naveo da još nije primio nikakvu obavijest, ali će postupiti u skladu sa svim opertivnim i zakonskim zahtjevima relevantnih vlasti. Ostali, poput Royal Jordanian i Saudi Arabian Airlines, rekli su da će postupiti kako se od njih traži.

Što je razlog za zabranu?

Vlasti SAD-a kažu da je ovaj potez odgovor na bojazan da bi terorističke skupine mogle ciljati putničke zrakoplove krijumčareći eksploziv u osobnoj prtljazi. Jedan od službenika rekao je da vlasti nemaju spoznaja o konkretnoj opasnosti, ali SAD ovaj potez razmatra već neko vrijeme.

Zašto ovi aerodromi?

SAD je posebno zabrinut zbog 10 aerodroma koji se spominju; i to zbog problema uočenih nadzorom i zbog mogućnosti da se teroristi umiješaju među aerodromsko osoblje. Posada u avionu nije pod ovim restrikcijama. SAD smatra da bi se prijetnja poništila kad bi putnici prolazili kroz sigurnije kontrole u gredovima na međupostajama.

Nije li opasno stavljati elektroničku opremu u prtljagu?

Stručnjaci odavno upozoravaju da pošiljke baterija u prtljazi mogu biti opasne za izbijanje požara koji bi mogao oboriti avion. Međunarodna organizacija za putnički problem prošle godine je savjetovala regulatore da zabrane takve pošiljke u putničkim zrakoplovima. Prema američkim agencijama, takve baterije rasprostranjene u uređajima po cijeloj prtljazi predstavljaju puno manju prijetnju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.