Top News
256 prikaza

Je li se teroristički napad u Istanbulu mogao spriječiti?

Teroristički napad u Istanbulu
OSMAN ORSAL/REUTERS/PIXSELL
Sigurnosni stručnjaci kažu kako povećanje broja policajaca i zaštitara na aerodromima nije rješenje

U posljednjih 12 godina preko 500 ljudi izgubilo je živote u terorističkim napadima u Europi, a globalno je taj broj puno veći. Najnoviji teroristički napad dogodio se na aerodromu u Istanbulu, a živote je zasad izgubilo 36 ljudi

Postavlja se pitanje mogu li se i kako ovakvi napadi spriječiti. Ovo je glavna tema sigurnosnih stručnjaka koji su raspravljali o tome da li se mogao napad u Turskoj spriječiti.

"Teroristi se lako i brzo prilagođavaju novim situacijama. Reagiraju gotovo momentalno na korake koje sigurnosni stručnjaci poduzimaju", rekao je stručnjak za sigurnost, Jayson Ahern.

Pojačana prisutnost zaštitara i policije na aerodromima prisilila je teroriste da napade realiziraju prije sigurnosnih provjera. No, sada treba doći do rješenja kako spriječiti napade u tim područjima. Na dolaznim terminalima i transportnim područjima u svakom se trenutku nalazi velika količina ljudi, a kako bi pristupili tim područjima, ne treba proći sigurnosne provjere. To otvara mogućnost terorističkim napadima kao što je nedavni u Turskoj i onaj na zračnu luku u Bruxellesu u ožujku ove godine.

"Kako širimo granice sigurnosnih provjera, moramo paziti na područja na kojima se zadržavaju velike količine ljude jer ta područja postaju potencijalne mete", objasnio je Ahern.

Rješenje za ovaj problem zasad nemaju jer koliko god da pomaknu granice sigurnosne provjere, uvijek će postojati ta prva točka provjere na kojoj će se okupljati veliki broj ljudi, a teroristi joj mogu lako pristupiti.

Ahern ističe kako povećanje broja policajaca i veći broj sigurnosnih provjera neće spriječiti nove napade. Kaže kako terorističke napade treba 'srezati u korijenu'. 

Američki obavještajci slažu se s Ahernom. Kažu kako je jedini način za suprotstaviti se teroristima "dobra obavještajna služba i suradnja s drugim državama" kako bi preduhitrili teroriste i spriječili moguće napade prije nego što se oni dogode.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.