Ekonomix
346 prikaza

Šefica kuhinje prva je žena na čelu njujorške burze

Stacey Cunningham postaje prva ikada šefica NYSE
BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL
Mlada inženjerka radila je i za prvu konkurenciju NASDAQ, a završila je i visoku kulinarsku školu

Od pripravništva do šefice, sa mnoštvo digresija po putu. Tako bi se mogla sažeti impresivna karijera 43-godišnje Stacey Cunningham koja će postati prva ikada predsjednica na čelu NYSE ili njujorške burze. Cunningham će biti 67. osoba na toj poziciji, i to 226 godina nakon osnivanja burze.

Kada je 1972. godine osnovana njujorška burza, žene u SAD-u nisu mogle glasati, pisati oporuke ili posjedovati nekretnine. Sada će na čelu najveće burze na svijetu biti žena, piše Time Magazin. Treba također napomenuti da će novac, barem formalno, kontrolirati žene. Naime na čelu NASDAQ-a, druge najveće burze na svijetu, također je žena, Adena Friedman.

Cunningham, koja je 1994. tamo došla kao pripravnica, ne zaboravlja spomenuti važnost "prve žene financija" Muriel Siebert koja je prva žena sa svojim mjestom na burzi. Od deset muškaraca koje je molila da sponzoriraju njezinu prijavu, devetero ih je odbilo, a u doma kad je Cunningham stažirala još uvijek je tamo stajala telefonska govornica preuređena u ženski toalet upravo radi Siebert.

Bitcoin Dubinska analiza Ekonomix Utopistički san: Kriptovalute su trebale pomagati sirotinji

Cunningham su za stalno zaposlili 1996. godine a specijalizirala se za Bank of America Securities, filijali banke za investicijsko bankarstvo koja se 2008. spojila s Merrill Lynchem i postala Bank of America Merrill Lynch.

"Važno je znati da kada ste žena koja je prva u nečemu onda doslovno otvarate mogućnosti svima koji slijede iza vas", kaže Cunningham koja je oko svoje karijere uvijek bila neobično opuštena.

Godine 2005. napustila je burzu kako bi upisala Institute of Culinary Education (ICE) u New Yorku, a čak je i radila u nekada prestižnom restoranu Ouest. Urbana legenda kaže kako i danas u kuhinji kraj svog ureda na brzinu pripremi grilane breskve ili delikatesne sendviče.

"Rad u kuhinji nije toliko različit od rada na burzi jer oba posla zahtijevaju multitasking, i to da se brzo i efikasno ispravljaju greške. Ne mislim da je karijera linearna stvar, nisam mislila da će biti problem uzeti slobodno vrijeme, kao niti vratiti se. Sva se znanja mogu lako transportirati s jednog posla na drugi", rekla je Cunningham za Financial Times.

Trezor Ljestvica Ekonomix Ovo je 17 zemalja s najsigurnijim bankama svijeta

Kada je došla odraditi pripravništvom devedesetih Cunningham je još uvijek bila studentica na Lehigh University gdje je studirala industrijski inženjering, a nakon karijere u kulinarstvu od 2007. do 2012. je radila za NASDAQ.

Žene su i dalje rijetka pojava, pa tako i sada na njujorškoj burzi radi samo jedna brokerica.

"Jedan je dan bio potreban da odredi moj cijeli put, a to je dan kada sam ušla u tu zgradu, osjetila atmosferu i krenula raditi. Znala sam da je to jedino mjesto na koje u tom trenutku pripadam", rekla je Cunningham.

Financijskim stručnjaci na društvenim mrežama redom komentiraju kako je "NYSE u fantastičnim rukama".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.