Life Kraljevsko vjenčanje
76951 prikaza

Kako zarađuju? Ne rade, ali novac dolazi sa svih strana

Kraljevska obitelj
Press Association/PIXSELL
Temelji bogatstva kraljice Elizabete II. sagrađeni su još u 12. stoljeću, a od tada je u portfolio dodala dionice i još umjetnina

Čak 320 građana Velike Britanije bogatije je od kraljice Elizabete II. Britanska kraljevska obitelj ima višestruke izvore prihoda, a kraljica je "teška" 360 milijuna funti.

Ona i njezin najstariji sin, princ Charles, najviše "zarađuju" od svojih imanja i novca kojeg dobivaju od Parlamenta. Milijuni se slijevaju u smjeru ostatka obitelji kojoj će se 19. svibnja pridružiti i američka glumica Meghan Markle kad se uda za princa Harryja.

Tri glavna izvora kraljičinih prihoda su kraljevska apanaža, vojvodstva Lancaster  i njezinih osobnih imanja i investicija. Kraljica je uz to vlasnica svih neobilježenih labudova, dupina i kitova u kraljevstvu, i to od 12. stoljeća iako od toga, šale se ekonomisti i stručnjaci za kraljevsku obitelj, vjerojatno puno ne profitiraju.

Kraljevska apanaža je godišnji prihod od vlade koji de facto pokriva troškove putovanja, reprezentacije, osiguranja, zaposlenika i održavanja kraljevskih palača i imanja.

Kraljica je dobila 42.8 milijuna funti (oslobođenih od poreza) putem kraljevske apanaže za fiskalnu godinu 2016-2017., a ove bi sezone to trebalo narasti na 76.1 milijun funti kako bi se financirale ekstenzivne renovacije Buckinghamske palače.

Buckinghamska palača | Author: Wikipedia Wikipedia
Kraljevska apanaža generira se iz zbira imanja i farmi (Crown Estate) koji godišnje generiraju stotine milijuna funti. Većina odlazi vladi za trošenje, no od 15 do 25 posto odlazi u kraljevsku apanažu.

Vojvodstvo Lancaster je važan izvor prihoda. Riječ je o privatnim komercijalnim, agrikulturnim i rezidencijalnim strukturama koje datiraju iz 1265. godine. Prošle su fiskalne godine generirali oko 19.2 milijuna funti za kraljicu. Kraljica to koristi kako bi platila privatne troškove sebe i članova kraljevske obitelji koji preuzimaju dio formalnih dužnosti.

Balmoral | Author: Andrew Milligan/Press Association/PIXSELL Andrew Milligan/Press Association/PIXSELL
Njezina osobna vlasništva (gotovo kao u svojstvu privatne osobe) su Balmoral dvorac u Škotskoj i Sandringham kraj Norfolka na istoku Engleske. Oba su naslijeđena od oca i kraljica ih tretira kao svoj dom iako su ponekada otvoreni za javnost (barem vrtovi).

Kraljica također posjeduje vrijednu kolekciju poštanskih marki, brojnih umjetničkih djela i portfolio dionica. Brojni kraljičini poznati dragulji i nakit, te umjetnine su zapravo u vlasništvu humanitarne udruge Royal Collection Trust.

Kraljičin suprug, princ Philip, vojvoda od Edinburgha, također dobiva 359.000 funti godišnje kako bi financirao svoje dužnosti i troškove za iste. On se umirovio prošle godine nakon šest desetljeća javne službe.

Sandringham | Author: Wikipedia Wikipedia
Prijestolonasljednik Charles (osim ako ga kraljica ne preskoči i ne imenuje Williama) također živi od kombinacije javnih financija i privatnih. On i njegova druga supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla. Čak devedeset posto njihovih prihoda dolazi iz vojvodstva Cornwall, najstarijeg vojvodstva osnovanog 1337. upravo kako bi se moglo uprihoditi za plemstvo i kraljevsku obitelj.

Vojvodstvo Cornwall posjeduje i upravlja brojnim nekretninama i imanjima, otočićima i farmama od čijeg iznajmljivanja zarađuju. Na stranici piše kako je riječ o "privatnim imanjima utemeljenim 1337. godine iz kojeg se financiraju javne, humanitarne i privatne aktivnosti princa od Walesa i njegove obitelji".

U protekloj je fiskalnoj godini Charles s obitelji zaradio 20,7 milijuna funti. Dobili su i 1.3 milijuna funti od kraljevske apanaže, te 461.000 od različitih javnih institucija.

Kraljica Elizabeta II i princ Charles | Author: Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL
Taj novac i novac od apanaže troše na plaće zaposlenika, troškove putovanja i zaštitu. Oko 6.6 milijuna funti odlazi Charlesovoj djeci i na štednju. Kada se Markle pridruži klanu Charles ima pravo povećati prihode sinu Harryju.

Braća William i Harry imaju i privatno bogatstvo koje su naslijedili od majke, pokojne princeze Diane.

William i Harry | Author: Reuters Reuters
Nije do kraja jasno, piše CNN, kako ostatak obitelji uprihoduje. Kraljica osim Charlesa ima još troje djece, a oni imaju svoju djecu i unuke. Kraljica mlađim sinovima Edwardu i Andrewu plaća za to što je predstavljaju na nizu javnih obveza. Kćeri princa Andrewa, Beatrice i Eugenie, imaju poslove u umjetničkim galerijama, a potpomažu ih i roditelji.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • željenokorisničkoime 14:27 21.Svibanj 2018.

  Vrijedna neka kraljica, baš se naradila u životu! Trebalo je to sve oteti ljudima pa pronaći i plaćati nasilnike, pardon, zaštitare, koji će to sve sačuvati od stvarnih vlasnika, pa onda donjeti zakone kojima će biti nezakonito vraćanje stvarnim vlasnicima... jeeeeben posao

 • sve_dam_da_obećam 10:49 21.Svibanj 2018.

  Vatikanski ugovori, princip je isti.

 • A7ibaba 10:42 21.Svibanj 2018.

  I tako vam djeco izgledaju paraziti