Ekonomix
1098 prikaza

Šefovima nikad veće plaće: Zarađuju stotine milijuna

Jeff Bezos
REUTERS
Najutjecajniji šefovi multinacionalnih kompanija dobro su plaćeni, prosječno zarađuju 12 milijuna dolara

Medijalna plaća šefova najvećih američkih kompanija, prosječno, je prošle godine iznosila 12,1 milijuna dolara. Većina šefova koji su na čelu 500 'najjačih' kompanija zabilježila je porast plaće, za 9,7 posto, kako piše The Wall Street Journal. Najbolje plaćeni šefovi dolaze iz farmaceutske, medijske i tehnološke industrije, pa se tako njih 16 našlo na listi 25 najbolje plaćenih. 

U nastavku vam predstavljamo najbolje plaćene šefove.

Hock E. Tan

Hock Tan | Author: LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL

Na čelu je tehnološke kompanije Broadcom sa sjedištem u San Joseu u SAD-u. Zahvaljujući stipendiji za MIT iz Malezije je došao u SAD. Ovaj skroman mladić, danas 66-godišnjak, svoje je carstvo izgradio na kompjuterskim čipovima. Ima troje djece, od kojih dvoje boluje od autizma, pa on veliki dio svoje zarade ulaže upravo u istraživanje ovog poremećaja. U poslovnom svijetu poznat jepo svojoj čvrstoj ruci i snažnom nastupu. 

Prošle godine plaća mu je bila 103,2 milijuna dolara.

Les Moonves

Generalni je direktor medijske kompanije CBS. Na počecima svoje karijere bavio se glumom, a početkom 90-ih godina prošlog stoljeća bio je na čelu Warner Bros. Television. CBS-u se priključio 1995. godine. Njegova plaća iznosila je 69,3 milijuna dolara, što je u njegovom slučaju, ipak nešto manje u usporedbi sa 2016. godinom, kada je zabilježio 69,6 milijuna dolara prihoda.

W. Nicholas Howley

Na čelu je TransDigm Group Incorporated. Kompaniju koja se bavi razvojem, proizvodnjom i distribucijom komercijalnih i vojnih zrakoplovnih komponenata osnovao je 1992. godine. Prošlogodišnji prihodi iznosili su 61 milijun dolara. 

Jeff Bewkes

Jeff Bewkes | Author: Aaron P. Bernstein/REUTERS/PIXSELL Aaron P. Bernstein/REUTERS/PIXSELL

 

Šef je Time Warnera od 2008. godine. Zabilježio je prihode od 49 milijuna dolara. 

Stephen Kaufer

Suosnivač je TripAdvisora i na čelu je kompanije od 2002. godine. TripAdvisor turistički je internetski portal koje nudi individualne savjete za korisnike koji planiraju odmor. Zaradio je 47,9 milijuna dolara.

Među ovim bogatim društvo ima i onih koji su prošle godine zarađivali puno manje.

Larry Page | Author: Christoph Dernbach/DPA/PIXSELL Christoph Dernbach/DPA/PIXSELL

Među njima je Larry Page koji je sa Sergeyom Brinom osnivač Googlea a trenutačno je na čelu njihove tvrtke tvrtke Alphabet. Početkom godine našao se na devetom mjestu liste najbogatijih ljudi na svijetu, s procijenjenom neto vrijednosti od 51 milijarde

Njegova plaća iznosi samo 1 dolar.

Warren Buffett

Warren Buffett | Author: RICK WILKING/REUTERS/PIXSELL RICK WILKING/REUTERS/PIXSELL

Američki je ulagač, industrijalac i filantrop. Često zvan "legendarni ulagač, Warren Buffett", glavni je dioničar, predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije Berkshire Hathaway. Zovu ga i "Prorok iz Omahe" ili "Mudrac iz Omahe", a poznat je po svojoj privrženosti filozofiji vrijednosnog ulaganja te po osobnoj štedljivosti unatoč ogromnom bogatstvu. Obećao je da će nakon smrti podijeliti 99 posto svog bogatstva. Njegova plaća u prošloj godini iznosila je 100.000 dolara.

Steven Kean

Na čelu je jedne od najvećih energetskih infrastrukturnih tvrtki u Sjevernoj Americi, a plaća mu je iznosila 382.000 dolara.

Jeff Bezos

Poznati šef Amazona već dvije godine zaredom bilježili plaću od 1,7 milijuna dolara. 

Žene su bile na čelu 25 kompanija tijekom 2017. godine. Čini se kako su ipak bile više plaćene od muškaraca pa su tako prosječno zarađivale oko 14 milijuna dolara. 

Indra Nooyi

Indra Nooyi | Author: Graylock/Press Association/PIXSELL Graylock/Press Association/PIXSELL

Generalna je direktorica PepsiCo, druge najveće prehrambene kompanije na svijetu. Redovito se nalazi među 100 najutjecajnijih žena svijeta. U PepsiCou  je od 1994. godine, a ova cijenjena poslovna žena koja dolazi iz Indije u mlađim danima bavila se kriketom i svirala u rock bandu. Prošle je godine zaradila je 31,1 milijun dolara. 

Debra Cafaro

Na čelu je američke financijske kompanije Ventas, a prošle godine zaradila je 25,3 milijuna dolara. 

Marilyn Hewson

Šefica je globalno jake kompanije Lockheed Martin koja se bavi proizvodnjom vojnih zrakoplova. 2016. godine magazin Forbes proglasio ju je trećom najmoćnijom ženom svijeta. Zaradila je 22,9 milijuna dolara. 

Mary Barra

Na čelu je multinacionalne automobilske kompanije General Motorsa od 2014. godine i tada je postala prva žena u povijesti kojoj je to pošlo za rukom. Zaradila je 22 milijuna dolara. 

Phebe Novakovic

Phebe Novakovic | Author: Ron Sachs/DPA/PIXSELL Ron Sachs/DPA/PIXSELL

Bivša je agentica CIA-e koja je od 1997. do 2001. bila zaposlena u američkom ministarstvu obrane. U General Dynamics stigla je 2001. godine, a na čelu je kompanije koja se bavi vojnom proizvodnjom od 2012. godine. Od 2015. godine nalaizi se na Forbesovoj listi najutjecajnijih žena. Prošle je godine zaradila 21,5 milijuna dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.