Top News
2630 prikaza

Lažljivac i falsifikator staje na čelo moćne organizacije

Oliver North
LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL
Oliver North preuzet će kormilo najbogatije i najkontroverznije civilne organizacije u Americi

Kontroverzna američka civilna organizacija NRA (National Rifle Association) ima novog čelnog čovjeka. Oliver North sljedeći će mjesec postati novi predsjednik organizacije koja samu sebe naziva "braniteljima američkog drugog amandmana koji svakom građaninu daje pravo da nosi oružje".

Baš kao i organizacija od pet milijuna članova koju će voditi i North je izrazito kontroverzna ličnost. U predsjedničkom mandatu Ronalda Reagana pukovnik Oliver North bio je savjetnik i desna ruka savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Poindextera. U njihovo je vrijeme krajem osamdesetih izbila afera Iran-Kontra (ili Irangate), kada se saznalo da je Bijela kuća preko posrednika prodavala oružje Iranu tijekom njihovog rata s Irakom.

Računalna simulacija bespilotne letjelice Iznad Sirije Tehno Rusi uništavaju američke letjelice - nitko ne zna kako

Iran je u to doba bio pod embargom, dakle svaka trgovina oružjem bila je kršenje istog, a jedan od ciljeva tog krijumčarenja bilo je i poboljšanje odnosa s islamskom republikom kako bi se ishodilo puštanje talaca koje je u Libanonu držao Hezbollah, blizak s ajatolahom Homeinijem.

Profit od trgovine je preusmjeravan "kontrašima" u Nikaragvu. Kontraši su bili antikomunistički gerilci u Nikaragvi koji su se borili protiv režima predsjednika Anastasia Somoze Garcie, a Reagan ih je podržavao od početka te je u kampanji obećao kako će im pomoći, no u tome su ga spriječili Kongres i Zastupnički dom prepun Demokrata.

Izglasali su tri Boland amandmana, donesena između 1982. i 1984. upravo kako bi se ograničila podrška kontrašima, i kako se nikakav novac iz SAD-a ne bi smio koristiti za kupovinu oružja, no humanitarna je pomoć bila dozvoljena. Preusmjeravanje novca iz Irana, preko CIA-e, za kupnju oružja u Nikaragvi bilo je evidentno kršenje tih amandmana.

Aleksandar Vučić PLAĆENIK Top News Vučićev prijatelj našao se usred Trumpove afere

Državni tužitelj Lawrence Walsh započeo je osam godina dugu istragu u kojoj je pod istragom i za nedjela optuženo 14 osoba no na kraju su svi prošli gotovo nekažnjeno. Samo je izvršitelj Thomas Clines "odradio" zatvorsku kaznu. Walsh je za Reagana, koji je na kraju otišao kao popularan predsjednik, rekao da su "mu instinkti za dobrobit zemlje bili na mjestu, samo je izvedba ponekad bila manjkava".

North je nakon što se sve razotkrilo preuzeo djelomičnu odgovornost, između ostalog i za to što je sa svojom tajnicom uništavao dokumente. Pet je godina trajala istraga tijekom koje je North nebrojeno puta morao davati iskaz. Američki Kongres mu je dodijelio djelomični  imunitet u zamjenu za njegov potpuni iskaz, a proglašen je krivim po tri točke optužnice, dok je za 13 ozbiljnijih odmah oslobođen.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.