Ekonomix
1040 prikaza

Snapchat napokon na burzi: Dionice skočile u nebo

Snapchat
PIXSELL
Tehnološka kompanija iz Kalifornije napokon je ponudila dionice na slobodnom tržištu

Svi tinejdžeri imaju tri aplikacija na mobitelima; Instagram, Angry Birds i Snapchat. Iako je to pomalo apokrifna tvrdnja, Snapchat je jučerašnjim izlaskom na newyoršku burzu pokazao da investitori lude za dionicama Snapa dok tinejdžeri lude za samom aplikacijom.

U prvoj javnoj ponudi dionica odlučili su tražiti 17 dolara po dionicama, ali tijekom dana je deseterostruka veća potražnja podigla cijenu dionice praktički u nebesa. Na kraju dana je cijena dostigla 24 dolara što je 44% iznad početne cijene tek nekoliko sati ranije. Na početku dana trgovanja je Snap bio procijenjen na 24 milijarde dolara dok je na kraju dana premašio trideset milijardi dolara vrijednosti kompanije.

Njujorška burza | Author: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

Samo u prvom danu trgovanja prodali su 3,4 milijarde dolara vrijedne dionice što je najveći prvi dan trgovanja nekom dionicom još od Facebooka 2012. godine koji je zgrnuo oko 16 milijardi dolara prvog dana. Prodaja dionica bilo je prvo ispitivanje zanimanja ulagača za aplikaciju koju preferiraju tinejdžeri i ljudi mlađi od 30 godina, no koja još nije uspjela unovčiti svoju popularnost, piše HINA.

Početkom veljače Snap je, prilikom službenog izvještaja regulatorima o svojim planovima, objavio kako je kompanija prošle godine imala prihode od 404 milijuna dolara, no zabilježila je i gubitak od 515 milijuna.

Dok će većinu novca dobiti veliki rani ulagači, jedna gotovo nepoznata katolička srednja škola mogla bi zaraditi nebrojene milijune dolara. Naime, Saint Francis srednja škola uložila je 15.000 dolara u Snapchat prije pet godina, piše CNN. Budući da su svi ulagački udjeli dobili na vrijednosti, ovoj srednjoj školi iz Kalifornije doista je sjekira upala u med.

Ulagački udjeli dobivali su po 7.000 puta na vrijednosti, što znači da je Saint Francis trenutačno vlasnik nekoliko milijuna dolara vrijednih dionica Snap Inc-a

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.