Ekonomix
3954 prikaza

Sve tajne Titove škole u Kumrovcu idu Kinezima

Politička škola Kumrovec
Goran Stanzl/PIXSELL
Desetljećima država pokušava se riješiti derutne nekretnine, a čini se da im je to sada i uspjelo

Danas u 10 sati bio je krajnji rok za podnošenje ponuda za kupnju nekretnine u vlasništvu RH, bivše Političke škole u Kumrovcu, takozvanog “Hotela Zagorje”, nakon čega je uslijedilo otvaranje ponuda. Jedini je ponuditelj bila kompanija Zhongya Nekretnine, koja je ponudila 14.095.400 kuna te je njihova ponuda prihvaćena. Hotel Zagorje je ukupne građevinske bruto površine 11.310,00 četvornih metara, raspoređene na četiri etaže i bruto volumena 34.464,20 m2. Početna cijena iznosila je 11.960.000 kuna, piše portal Zagorje International. Prije više od deset godina baratalo se svotom od oko 45 milijuna kuna, ali su ponuđači redovito odustajali zbog nesređene dokumentacije.

"Presretni smo, ovo smo čekali 30 godina. Drago nam je što su naši posjeti Kini i njihovi uzvratni posjeti urodili plodom, jer radi se o firmi koja je usko povezana s gospođom Jiang Yu, s kojom smo u studenom prošle godine potpisali Memorandum o suradnju, a koja je nedavno bila i ovdje. Što da vam kažem, očekujemo gospodarski i turistički procvat Kumrovca", potvrdio je načelnik Kumrovca Robert Šplajt.

Otkako je otišao i posljednji predavač iz škole, pokušalo se nešto napraviti na turističkom planu i onda je došao Domovinski rat. Hotel Zagorje je postao sklonište izbjeglicama iz Vukovara. Posljednje izbjeglice otišle su iz hotela još tamo 2003. godine, ali do danas nitko nije osmislio plan i projekt za revitalizaciju hotela na pogodnoj lokaciji. 

Nela Laptoš, zagrebačka fotografkinja i autorica projekta Abandoned Croatia (Napuštena Hrvatska), u sklopu kojeg posjećuje, dokumentira i objavljuje fotografije i informacije vezane uz zapuštene i napuštene objekte diljem zemlje opisala je jedan svoj posjet derutnoj građevini. "Posljednju sam fotografirala nekadašnju Političku školu u Kumrovcu, u kojoj su se školovali naši političari, a koja kasnije postaje Hotel Zagorje. Danas izgleda kao scena iz nekog horor filma. To je ogroman objekt, arhitektonski vrlo zanimljiv, s oko 150 soba, ambulantom, velikom sportskom dvoranom, atomskim skloništem", kazala je svojevremeno Nela u razgovoru za Express.

Politička škola u Kumrovcu | Author: Nela Laptoš/Abandoned Croatia Nela Laptoš/Abandoned Croatia

Iako sama građevina zjapi prazna, određeni desničarski krugovi joj se okreću kao nekakvoj aveti prošlosti. Spomenimo ovdje dva primjera napada s desnice na, pomalo i simbolično, dvije žene u politici. Tijekom rata za prevlast u HDZ-u i poraza Jadranke Kosor, izišla je u javnost priča da je Tomislav Karamarko ucjenjivao Jadranku nepostojećom snimkom seksa nastalom upravo u Kumrovcu. "Kažu da su me ucijenili tim filmom i tražili od mene da odem iz Sabora, a da ja nisam otišla jer sam procijenila da u tom pornofilmu izgledam odlično i da ću izazvati empatiju kao Severina...Ne mogu samo odmahivati rukom i šutjeti dok se to smeće vrti po portalima", kazala je Kosorica o tom razdoblju svog života. 

Drugi je napad na pučku pravobraniteljicu Loru Vidović. Kada je ona javno ustala protiv relativizacije ustaških zločina i hladnog promatranja takvih događaja, desnica je odmah skočila na nju. Jedan desničarski portal objavio je tekst pod naslovom "Seminarski rad Lore Vidović ispao iz arhiva Partijske škole u Kumrovcu" gdje autor, između ostaloga, piše i ovako: "Izostane li ostavka ili cipela, treba iznova otvoriti Partijsku školu i institut pučkoga pravobranitelja premjestiti u Kumrovec".

Politička škola u Kumrovcu | Author: Nela Laptoš/Abandoned Croatia Nela Laptoš/Abandoned Croatia

U stvarnosti, pak, ta institucija prolazi svoje najteže dane. Siniša Hajdaš Dončić, kao ministar u Milanovićevoj vladi, puštao je informacije da Kinezima nudi med i mlijeko za ulaganje u Hrvatsku. Tako se pojavila i priča da bi školu u Kumrovcu ponudili za razvoj kineskog tehnološkog centra. Ako i jest ponuđena, više je nego očito da od toga nije bilo ništa. 

Ranije spomenuta premijerka Kosor čak se našla u središtu priče da će kumrovečka škola završiti u crkvenom vlasništvu. Kosorica je, naime, postigla dogovor s Kaptolom da se crkvi dio odštete na ime oduzete imovine plati u "naturi", kad već država nema dovoljno gotovine za takve pothvate.

Dobar dio hrvatske političke vrhuške odlazio je u Kumrovec na edukacije, ali mnogi će to prešutjeti. Među predavačima su bili i filozof svjetskog glasa Slavoj Žižek, ali i jugoslavenska vrhuška od Dolanca do Gligorova. 

Danas i država i polaznici peru ruke od svoje povijesti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 09:30 09.Svibanj 2019.

    NAŽALOST NIJE TO JEDINO ŠTO ODLAZI HR NADLEŽNOSTI. TOLIKO JE PROIZVODNJE I OBJEKATA NESTALO DA JE OVO SAMO KAP U MORU. NEKA IM JE SA SREĆOM, A ŠTO JE SA NAMA?