Ekonomix
364 prikaza

Todorić: "Treba nam 4.000 radnika, javilo ih se 200, a samo 40 ih ostalo"

Ivica Todorić
Krunoslav Petric (PIXSELL)
Problem nedostatka radnika ilustrirao je i primjerom traženja kuhara kojih je, kako je naveo, na zavodu za zapošljavanje 3000

Predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić izjavio je u srijedu u Vinkovcima kako je uvijek bilo političkih previranja i bit će ih, ali kako ona ne smiju negativno djelovati na gospodarstvo. 

"Treba raditi. Svi znamo što i kako. U raznim fondovima ima toliko novca, a mi ga ne znamo iskoristiti. Moramo početi donositi odluke i angažirati se jače u provođenju interesa države, a to su investicije", rekao je Todorić odgovarajući na upite novinara u Vinkovcima gdje je s predstavnicima belgijske Ardo Grupe potpisao ugovor o međusobnoj suradnji, ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna, a kojim te dvije kompanije postaju ravnopravni vlasnici tvornice Vinka.

Todorić kaže i kako nisu poduzetnicima toliko problem politička previranja, koja su, kako je ocijenio, normalna u državama, već činjenica da kada dođe nova vlada onda je joj treba najmanje sto dana za uhodavanje, "pa počne raditi neke nove strategije i dok se sve to izvrti, prošle četiri godine".

"Po meni, moramo krenuti raditi. Imamo problema sa selom, sa zaposlenošću, konkurentnošću. Ima sada jedan draga i dobra hrvatska veleposlanica u Poljskoj koja je sama nas nazvala i ponudila nam pomoć. Već smo toliko vina izvezli u tu zemlju. Više nego u cijelu regiju okolo. Ta žena jednostavno radi i djeluje. I to je to", poručio je predsjednik Agrokor koncerna. 

Upozorio je i na problem nedostatka radnika. "Mi nemamo radnika. Išli smo u ministarstvo i na zavod za zapošljavanje jer nam treba 4.000 radnika. Od tih 4.000 javilo nam se 200 od kojih je raditi ostalo samo 40 ljudi. Za nepovjerovat. Ili smo mi krivi ili tamo u tom ministarstvu. Želio bih taj slučaj rasvijetliti i da se oko toga naši mediji zainteresiraju. To je problem Hrvatske, a ne jesu li se koalicije dogovorile ili nisu. Negdje jesu, a negdje nisu. To su procesi ali ovo su problemi", poručio je Todorić.

Problem nedostatka radnika ilustrirao je i primjerom traženja kuhara kojih je, kako je naveo, na zavodu za zapošljavanje 3000. "Tražili smo u naš hotel kuhare, a nismo dobili niti jednog. To je doista stvarni problem i netko bi ga trebao početi rješavati", rekao je Todorić.

Također je kazao kako je Agrokor jedina kompanija koja je u Hrvatskoj sveprisutna. "Svi govore kao je Todorić veliki proizvođač. Je. Investirali smo šest milijardi kuna u hrvatsku poljoprivredu. Bolje rečeno, uzeo sam šest milijardi kuna i dužan sam šest milijardi kuna koje smo uložili u hrvatsku poljoprivredu i danas smo najveći proizvođači svega", rekao je Todorić, ističući kako je Agrokor pokazao da se u Hrvatskoj može raditi i uspjeti.

Agrokor i Ardo investiraju 400 milijuna kuna u Vinku

Todorić je u Vinkovcima s operativnim izvršnim direktorom belgijske tvrtke Ardo Bernardom Haspeslaghom potpisao ugovor o međusobnoj suradnji Agrokora i Ardo Grupe, ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna, a kojim te dvije kompanije postaju ravnopravni vlasnici tvornice za proizvodnju zamrznutog voća i povrća Vinka.

"Uz značajnu investicije u povećanje proizvodnih i skladišnih kapaciteta, proizvodnja u Vinki povećat će se sa sadašnjih 15.000 na 60.000 tona zamrznutog voća i povrća", rekao je Todorić, dodajući kako je Agrokor do sada u Vinku uložio oko 200 milijuna kuna, a krajni cilj svih ulaganja je da Vinka postane najveća industrija zamrznute hrane u istočnoj Europi.

Najavio je kako će investicija u Vinku otvoriti novih najmanje 1000 radnih mjesta.

Po Todorićevim riječima, ulaganja u Vinku, osim osnaženja lokalne sredine i novih zapošljavanja, znače i povećanje izvoza te punjenje državnog, županijskog i općinskih proračuna. "Naš plan je da trenutačna suradnja s 80 kooperanata realizacijom ove investicije preraste u suradnju s 300 kooperanata, čime će se ukupna proizvodnja odvijati na tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta i voćnjaka", rekao je napomenuvši kako Agrokor ima velike planove i s plantažnim voćnjakom Borinci, koji se nalazi uz Vinku i u vrijeme prije Domovinskog rata bio je najveći plantažni voćnjak u ondašnjoj državi, a nakon rata doživo je propadanje.

"Ovaj ugovor za Ardo predstavlja daljnji razvoj poslovanja u središnjoj i istočnoj Europi koji će biti uvršten u Ardovu industrijsku mrežu", kazao je operativni izvršni direktor belgijske tvrtke Bernard Haspeslagh, podsjetivši kako je Ardo kompanija u obiteljskom vlasništvu s prometom od 841 milijun eura i 3.800 zaposlenika.

Ardo je europski lider u proizvodnji svježe zamrznuog povrća i začinskog bilja. Danas Ardo Grupa ima 20 proizvodnih, distribucijskih i pakirnih jedinica u osam europskih država, a prodaje 762.000 tona svježe zamrznutog povrća, začinskog bilja, voća, tjestenine i riže u svijetu.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je kako uvijek veseli kada se nešto novo otvara, a najviše kada se otvaraju nova radna mjesta. "Borinci i Vinka bili su pojam uzornih poduzeća u vinkovačkom kraju. Nažalost, dugi niz godina tražili su vlasnike koji će im vratiti perspektivu i mislim da je Agrokor upravo tvrtka koja im to može ponuditi", poručio je Galić, koji se založio za partnerski odnos Agrokora i malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na obostranu dobrobit.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dolje_vlada 10:21 10.Lipanj 2016.

    todoricu lazljivce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!