Ekonomix
2003 prikaza

Traže najbogatijeg čovjeka na svijetu da im poveća plaće

Jeff Bezos
REUTERS
Ostvario je svoj san, postao najbogatiji čovjek na svijetu i sad treba pomoći i drugima

Knjige su mu donijele bogatstvo, no daleko je Jeff Bezos odmaknuo od trenutka kada je pokrenuo svoju prvu online knjižaru. Ovaj najbogatiji čovjek na svijetu iz godine u godinu sve je teži. Njegova vrijednost procijenjena je na 141,9 milijardi dolara što je za 40 milijardi više nego prošle godine. 

Bezos je iza sebe, za 49, odnosno 60 milijardi ostavio Billa Gatesa i Warrena Buffeta, koji su zauzeli drugo i treće mjesto. 

I čini se da mu nema kraja, barem nema kraja 'debljanju' njegova novčanika.

Njegova priča započela je kada je tada 30-godišnji Bezos primijetio kako se korištenje interneta rapidno povećava. Odmah se ponadao kako bi njegov san o online knjižari mogao postati stvarnost. 

"Nikad nisam čuo ili vidio da se nešto tako brzo razvija. Ideja stvaranja online knjižare s milijunima naslova, nešto što u fizičkom svijetu ne bi moglo postojati, jako mi je uzbudljiva", rekao je tijekom obraćanja na Sveučilištu Princeton

Jeff Bezos na predavanju | Author: Flickr Flickr
Netom prije toga uplovio je u bračnu luku i bio dopredsjednik hedge fonda D.E. Shaw Group na Manhattanu. Njegova ga je žena poticala da se odvaži i krene u priču s knjižarom, dok mu je šef savjetovao da ostane u stabilnosti. U razgovoru tijekom šetnje Central parkom, Bezos mu je ispričao o svojoj fantaziji koja će poslije prerasti u Amazon. 

"Čini se to kao stvarno dobra ideja, ali bila bi to još bolja ideja za nekoga tko već nema posao", rekao mu je šef. 

Savjetovao mu je da o svojoj odluci razmisli još 48 sati. Razmišljao je tada kako će se osjećati u budućnosti, ako barem ne pokuša. 

"U većini slučajeva progone nas one stvari koje ne napravimo. Razmišljamo o tome što se moglo dogoditi. Znao sam da mi sa 80 godina neće biti žao što sam probao nešto zbog čega sam bio jako uzbuđen. Da nisam uspio, dobro. Bio bi ponosan što sam barem probao. Znao sam da će me progoniti ako ne pokušam", rekao je na samitu u Los Angelesu 2017. godine. 

Jeff Bezos Gužva na tronu Ekonomix Gates više nije najbogatiji na svijetu, prvi je Bezos

I tada je odlučio kako će ipak odabrati nesiguran put i slijediti svoju strast, pa je tako pokrenuo Amazon 1994. godine. 

Kompanija je na tržište izašla tri godine nakon, a od tada bilježi samo rast. Ove je godine Amazon ušao na Forbesovu listu i zasjeo na osmo mjesto s prihodima od 177, 87 milijardi dolara. Nalaze se ispod Walmarta, koji je na vrhu liste, a slijede ga Exxon Mobil, Berkshire Hathaway, Apple, Unitedhealth Group, McKesson, i CVS. 

Bezos je svoj uspjeh razvio unatoč kontroverzi koja prati njegove zaposlenike i posebno visinu njihovih plaća. Tako je medijalna plaća 566.000 zaposlenika Amazona prošle godine iznosila 28.466 dolara. 

Prije samo nekoliko dana više od 400 zaposlenika Washington Posta potpisalo je otvoreno pismo kojim traže veću plaću i materijalna prava. Pismo su poslali Bezosu koji je kupio novine 2013. godine. Konkretno su zatražili "pravednu plaću, beneficije za mirovinu, obiteljski dopust, zdravstveno osiguranje, i sigurnost na poslu". 

Video u kojem su prikazani zaposlenici, objavljen je s otvorenim pismom, nakon neuspješnih pregovora koje su vodili sa upravom. 

"Prije više od godine dana, pregovarački odbor započeo je pregovore sa Postom, u nadi da će osigurati neke beneficije našim članovima i podijelit uspjeh kojeg smo imali prošle godine", rekao je u videu Freddy Kunkle, reporter i jedan od voditelja Guild pregovaračkog odbora u Washington Postu.

U peticiji stoji kako je samo u prošloj godini "Post udvostručio broj digitalnih pretplata i povećao svoj online promet za više od polovice", uz to što su dosegnuli ili preskočili ciljeve svog marketinškog tima, piše Daily Mail.

No zaposlenici Posta ne dijele i ne osjećaju taj veliki uspjeh. 

"Ono što smo dobili s druge strane je nevoljkost uprave Posta i menadžmenta da se nađemo na pola puta oko pitanja koja su nam jako važna", rekao je Kunkle.

Otvoreno pismo završavaju savjetom Bezosu da treba "pokazati svijetu da ne samo da možete voditi put u stvaranju bogatstva, već da ga znate i podijeliti s ljudima koji su vam pomogli da ga stvorite".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.