Ekonomix
1802 prikaza

Trump i njegova obitelj 'najskuplja' su predsjednička obitelj ikad

Donald i Melania Trump
REUTERS
The Post je izračunao koliko stoji Trumpova zaštita, uključujući mjere koje poduzimaju Ministarstvo domovinske sigurnosti i lokalna policija

Štititi predsjednika Amerike nije ni lako ni jeftino, a prema pisanju The Washington Posta cijena zaštite Donalda Trumpa i njegove obitelji za stotine milijuna dolara nadilazi trošak čuvanja bivšeg predsjednika Baracka Obame. 

Konzervativna skupina Judicial Watch, koja je analizirala troškove putovanja predsjednika Obame, procijenila je da je u osam godina njegove vladavine na putovanja utrošeno 97 milijuna dolara. Sve ukazuje na to da će Trump prestići tu brojku. Naime, već tijekom prva četiri tjedna vladavine Trump je tri puta putovao na Floridu, u svoju kuću na Palm Beachu. 

The Post je izračunao koliko stoji Trumpova zaštita, uključujući mjere koje poduzimaju Ministarstvo domovinske sigurnosti i lokalna policija.

Prema izvješću o troškovima Bijele kuće, koje je vlada objavila u listopadu, tri  posjeta Trumpa i njegove obitelji Mar-a-Lagu neminovno su stajala oko 10 milijuna dolara. U cijenu je uračunat i trošak patrole obalne straže.  

Uz to, policajci iz Palm Beacha najavili su da će za svoje usluge čuvanja predsjednika i rješavanja logističkih problema, u gradu i oko njega, tražiti plaću od 10 tisuća dolara dnevno. 

Policija računa i da će New York morati platiti 500 tisuća dolara dnevno, odnosno 183 milijuna dolara godišnje, za čuvanje Trump Towera u kojem žive prva dama Melania Trump i sin Barron.   

Kada je Eric Trump putovao u Urugvaj, gdje je promovirao novu Trumpovu zgradu, samo je smještaj za djelatnike tajne službe i američke ambasade stajao oko 100 tisuća dolara. 

Ako Pentagon iznajmi dio Trump Towera, što će morati kada Trump dođe u New York,  to bi, prema podacima s web stranice same zgrade, moglo stajati oko 1,5 milijuna dolara godišnje. 

Tajna služba platila je 12 tisuća dolara za šatore, kemijske WC-e, svjetiljke i vozila tijekom Trumpovog odsjedanja u Mar-a-Lagu, za vrijeme Super Bowl vikenda. 

„Ovo je skup način za provođenje biznisa i predsjednik bi to morao prepoznati“, izjavio je Tom Fitton, predsjednik Judicial Watcha. 

Komentirajući Trumpov put na Floridu, Fitton je rekao kako Trump dobro zna koliko košta vožnja avionom. Predsjedniku je kao bolji izbor preporučio kamp David do kojega se, rekao je, lako može doći helikopterom. 

Prema pisanju The Posta trošak putovanja Trumpa i njegove obitelji te njihova vrlo skupa zaštita nisu i jedini problem. 

„Razmišljalo se o tome koliko će Trumpova administracija biti stresna za CIA-u. Teška je realnost da je taj stres prevelik“, požalio se Jonathan Wackrow koji 14 godina radi u tajnoj službi, a bio je angažiran i na zaštiti predsjednika Obame. 

Neimenovani izvor novinarima je rekao kako svaka administracija donosi drugačije izazove na koje je tajna služba uvijek znala odgovoriti. Sada su agenti pod silnim stresom jer nije lako zaštiti Trumpa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.