Ekonomix
247 prikaza

Uhićenje u Huaweiju zatreslo delikatno primirje SAD-a i Kine

Donald Trump i Xi Jinping
KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
Iako uhićenje Menge nije direktno povezano sa problemom, moglo bi utjecati na to kako će se SAD postaviti prema kompaniji

Iznenađujuće vijesti kako je CFO Huaweija Meng Wanzhou zadržana od strane kanadskih službenika i sada joj prijeti izručenje SAD-u zbog optužbi za ilegalno trgovanje sa Iranom, puno su veće nego se to činilo na početku. 

Dolaze one u trenutku kada Zapad, posebno organizacija Five Eyes Partners, preispituje njihovu prisutnost u digitalnoj infrastrukturi. A moglo bi narušiti delikatno primirje koje su uspostavili Trump i Xi na famoznoj večeri u sklopu sastanaka G20.

Dolaze te vijesti u trenutku dok Velika Britanija razmatra korištenje Huaweija u izgradnji njihove 5G arhitekture. Huawei je dugo trpio kritike kako zadržava svoje bliske veze, preko osnivača Rena Zhengfeia, sa kineskim vojnim kompleksom, pa je spremnost zapadnih zemalja da ih uvedu u svoje mreže pomalo usporila. 

Philippe Le Corre sa Harvard Kennedy School, saznao je kako je Peking proširio državne potpore kroz jeftine zajmove kompaniji dok je ona širila svoje operacije u Europi, piše Business Insider.

Stephen Bannon i Guo Wengui MRZI PARTIJU Top News Trumpov križar nakon debakla u Europi ide u Kinu

Samo ove godine Indija i Novi Zeland morat će zabraniti kinesku tvrtku i tako slijediti korake SAD-a i Australije. Njemačka kao i ranije spomenuta Velika Britanija razmišljaju o svojim sljedećim koracima. Iako je Kanada u centru kontroverze danas, vlada premijera Trudeaua bila je jako prijateljski nastrojena prema kineskim ulagačima i bez sumnje morat će proći kroz neka svoja razmišljanja. 

Iako uhićenje Menge nije direktno povezano sa problemom, moglo bi utjecati na to kako će se SAD postaviti prema kompaniji. Ako, primjera radi, Huawei bude proglašen krivim da su namjerno dopustili da se licencirane američke tehnologije izvoze u Iran, mogli bi zabraniti američkim tvrtkama i dobavljačima poslovanje sa tom kompanijom. 

U svjetlu zakona Kongresa kojim je u travnju kažnjen ZTE za isto ponašanje, dionice tvrtke potonule su 30 posto a izgubili su gotovo sedam milijardi dolara vrijednosti. Iako je postignut politički sporazum koji je omogućio tvrtki da nastavi s radom, to je veliko upozorenje na ono što bi se moglo dogoditi i njegovom najvećem suparniku.

Zabrana dobavljača iz SAD-a bit će zapravo neslužbeni čavao za tvrtku i otežati zemljama poput Velike Britanije da nastave s dosadašnjim radom. Sadašnji dogovor je razvijen nakon parlamentarnog izvješća o Huaweiju iz 2011. godine, i bio je poticaj britanskim vladinim tehničarima da pregledaju njihove komponente na mjestu koje plaća kineska tvrtka u Oxfordshireu.

Donald Trump i Xi Jinping NAPREDAK? Ekonomix Pet stvari o kinesko-američkom primirju u carinskom ratu

Taj pristup smanjenja rizika čini se već je u nevolji u svjetlu izvješća po kojem Huaweijevi inženjerski procesi dopuštaju umetanje ozbiljne ranjivosti u infrastrukturu u Velikoj Britaniji. Iako nisu pronađeni nikakvi problemi, stručnjaci kažu da će pronalaženje takvog koda u neizmjerno složenim 5G sustavima, biti gotovo nemoguće.

Kako smo mogli vidjeli SAD-u nije strano povlačiti poteze s jedne strane svoje vlade, koji su u suprotnosti s osjetljivim pregovorima. U prošlosti smo tako mogli vidjeli kako je američka riznica gotovo uništila osjetljive razgovore Six Party  sa Sjevernom Korejom kada je zamrznula njihovu financijsku imovinu. Međutim, s Trumpovom administracijom, to bi moglo biti neka vrsta pritiska.

Ovaj predsjednik je nakon svega, predsjednik najsličniji kineskom stilu upravljanja, kojeg je SAD ikada imao. Koristi on mješavinu šarma i prisile kako bi oblikovao pregovore sa bilo kakvim moćnicima. Kina je prebacila trupe na granicu sa Indijom dok je New Delhi ugostio predsjednika Xia, a Trump je nadzirao uhićenje istaknutog kineskog šefa velike globalne tehnološke kompanije.

Kako će reagirati Peking i koliko je spreman staviti problem Huaweija na stol, prije zamrzavanja tarifa, pokazat će mnogo o tome gdje bi ih mogao odvesti odnos sa SAD-om i koliko je ovaj tehnološki div važan u geopolitičkoj strategiji

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.