Ekonomix
710 prikaza

Najbogatiji kineski kapitalist je član Komunističke partije

Jack Ma
kremlin.ru
Jack Ma upravo je prozvan radi svog članstva u Partiji, a Partija si time vjerojatno želi popraviti imidž te pokazati koliko je jaka

Najpoznatiji kineski kapitalist je - komunist.

Jack Ma, šef i utemeljitelj e-commerce giganta Alibaba Group Holding identificiran je kao član Komunističke partije od strane "People's Daily", glasnika Partije, u čast svima koji su doprinijeli moderniziranju Kine i kineske ekonomije, piše The Wall Street Journal.

Novost je mnoge začudila, uključujući i autora poznate knjige o gospodinu Ma i Alibabi, iako se još 2015. referenca o tom pitanju može pronaći na webu biznis grupe u Alibabinoj provinciji Zheijang.

"I prije je bilo spekulacija, no nikada ništa javno", rekao je biznis konzultant Duncan Clark, autor knjige "Alibaba: The House That Jack Ma Built"

"Nikada nije o tome diskutirao u javnosti. Bilo je smisla u tome da to nekako ostane nepoznato u smislu njegovog internacionalnog profila i ambicija", objašnjava Clark.

Jack Ma | Author: Wikipedia Wikipedia
Dapače, gospodin Ma. se često i distancira od Pekinga. U intervjuu danom na Svjetskom ekonomskom forumu 2015. Ma je rekao kako je njegov savjet za zaposlenike i njihov odnos s državom: "Voli ju, nemoj je ženiti".

Neki analitičari otkriće smatraju potezom koje bi trebalo ispolirati kredibilitet Partije, posebno s obzirom da je Kina dugo gledana kao država koja više podržava sve biznise u vlasti države, nad privatnim sektorom, gdje spada i Alibaba.

Ovo je kao da Partija govori "hej imamo tako puno pozitivaca nakon ekonomske reforme, i na sreću, Jack Ma je jedan od njih".

Mark Natkin, direktor u Marbridge Consulting kuće u Pekingu, kaže kako se novosti poklapaju s drugim recentnim pokušajima da Partija produlji i pojača svoj utjecaj.

"Vidimo sve više pokušaja od strane Partije da ojača svoju kontrolu i utjecaj u biznis svijetu i svim njegovim dijelovima. Biti će sve više pritiska da se pokaže odanost Partiji kako bi sustav mogao kvalitetno operirati bez "problema" na ovom tržištu", kaže Natkin.

Nedavna anketa pokazuje kako je trećina poduzetnika iz kineskog privatnog sektora članovi Partije, kaže Kellee Tsai, dekan sa Hong Kong sveučilišta za znanost i tehnologiju.

Gospodin Ma. je u rujnu rekao kako će odstupiti kao čelni čovjek Alibabe za godinu dana, a to je, pak, pokrenulo spekulacije kako ga "guraju" partijski vođe, što je Ma javno demantirao.

Usprkos tome, pod predsjednikom Xi Jinpingom Komunistička partija želi ponovno vratiti svoju nekadašnju, važnu, ulogu, i Clark kaže kako je priznanje članstva Jack Ma "prvi znak vremena".

"Pod Xi-jem, uvijek je Partija prva, i Jack to zna", kaže Tsai.

Jedna od dužnosti Ma kao člana Partije jest plaćanje članarine. One ovise o prihodima, dakle nisu jednake za sve, ali rata je 2% za one koji zarađuju više od 1.442 dolara mjesečno. Plaća Jacka Ma je tajna, ali Forbes procjenjuje kako je on "težak" 35.1 milijardu dolara.

Jack Ma | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Članovi Partije također moraju Partiju stavljati ispred bilo čega, pa se postavlja pitanje što bi se dogodilo da je Ma prisiljen birati između interesa Partije ili dioničara.

"Politička pripadnost bilo kojeg direktora ne utječe na njihove odluke vezane uz kompaniju", kaže glasnogovornica Alibabe na to pitanje.

"Slijedimo sve zakone i regulacije u zemljama gdje operiramo dok ispunjavamo našu misiju da olakšamo ljudima da odrađuju svoj posao bilo gdje u ovoj digitalnoj eri", kaže.

Glasnogovornica nije mogla reći koliko je dugo Ma član Partije. Njegova pripadnost ili nepripadnost nije spomenuta u inicijalnom izlasku na tržište i primarnom izdanju dionica.

The Wall Street Journal prošle je godine izvijestio kako Alibaba i druge tehnološke kompanije, uključujući Tencent Holdings Ltd. i Baidu Inc. moraju autoritarnoj državi pomoći loviti kriminalce ili pratiti političke disidente.

Skupa s Ma, na popisu kineskih lidera koji su modernizirali ekonomiju su Pony Ma, šef Tencent Holdings Ltd. i Robin Li, šef Baidu Inc.

Niti jedan od njih nije identificiran kao član Partije. Pony Ma pripada Kongresu, glavnom tijelu koje se bavi legislaturom, a gospodin Li je član najvažnijeg političkog savjetodavnog tijela.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.