Ekonomix
8547 prikaza

Kina će u 10 godina 'progutati' hrvatski turizam

Kineski policajci u službi na Plitvičkim jezerima
Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)
Već sad ova zemlja ima više posjetitelja nego bilo koja druga zemlja na svijetu

Kina će nadmašiti Francusku kao svjetsko turističko odredište broj jedan do 2030. godine, predviđa novo izvješće svjetske istraživačke tvrtke Euromonitor International. Osim što već sad ima više posjetitelja nego bilo koja druga zemlja na svijetu, imat će i najveći broj putnika koji odlaze u inozemstvo, pa će tako nadmašiti i SAD i Njemačku, i to s 260 milijuna izletničkih turističkih putovanja tijekom idućeg desetljeća.

Ako su se zbog toga zabrinule i velike europske turističke zemlje poput Francuske, razloga za brigu ima i Hrvatska, jer Kina ima daleko veće turističke kapacitete od Hrvatske, a zemlja se otvara prema putnicima iz cijelog svijeta, pa tako i onima iz kojih nam dolazi najviše gostiju.

Most koji povezuje Kinu i Hong Kong Čudo arhitekture Style Kinezima je uspjelo - otvaraju najveći most na svijetu

Govoreći na World Travel Marketu u Londonu ovog tjedna, Wouter Geerts, konzultant u Euromonitoru i autor izvješća, izjavio je kako je turizam sada jedan od ključnih stupova kineske ekonomije. Prema njegovim istraživanjima, Kina će do 2030. biti najveće ulazno tržište, s brojnim turistima iz drugih azijskih zemalja, uključujući Hong Kong i Tajvan, piše Guardian.

Povećanje posjetitelja u Kini uglavnom je rezultat gospodarskog rasta i većih prihoda u obližnjim azijskim zemljama. Pristup državi također se poboljšava za azijske posjetitelje koji sad dobivaju vizu lakše nego prije. Trenutno, 80% turista koji posjećuju Aziju dolaze iz Europe, rekao je Geerts.

Međutim, vizni procesi ostaju komplicirani i skuplji za neke zemlje, osobito za putnike iz SAD-a i Velike Britanije. Jednokratna kineska viza za turistu iz Ujedinjenog Kraljevstva, košta trenutačno 151 funtu ( oko 1200 kuna).  

Domaća putovanja također su još uvijek važna u Kini, a godišnje ih je oko 4,7 milijardi, prema podacima za ovu godinu. Predviđa se da će se u idućih 5 godina ona povećati za čak 42,5 posto, na 6,7 milijardi. Izvješće je također pokazalo da su se domaća putovanja tijekom 2018. povećala u cijeloj Aziji za 10 posto.

Budući da turizam postaje sve važniji za kinesko gospodarstvo, turizam se koristi i za poticanje ruralnih gospodarstava. Godine 2017. Kina je pokrenula i turistički program "sve-za-jednog", usmjeren na očuvanje raznolikosti kultura i održivost okoliša.

Kineski turisti u New Yorku Atomski s istoka Ekonomix Kina ima najjače oružje koje još nije iskoristila - turiste

Euromonitorov izvještaj također predviđa pad izlaznog turizma iz Velike Britanije kao rezultat Brexita. Takozvani 'no-deal Brexit' rezultirat će padom putovanja u inozemstvo i to za pet milijuna odlazaka već do 2022. godine", rekla je voditeljica putovanja Euromonitora, Caroline Bremner. Dodala je kako mladi ljudi u Velikoj Britaniji imaju i manje novca nego u prošlosti, "dok je u Aziji sasvim suprotna situacija".

Hrvatska mora razmišljati i o ovom problemu, budući da su turisti iz Velike Britanije u Hrvatskoj na sedmom mjestu, iza Nijemaca, Talijana, Austrijanaca, Slovenaca, Čeha i Poljaka.

Međutim, 'no-deal Brexit' pomoći će turizmu u Ujedinjenom Kraljevstvu jer funti pada vrijednost. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.