Ekonomix
28162 prikaza

Upozorenje ekonomista: "Čeka nas nova kriza i kaos"

Hrvatske kovanice kune
Davor Javorović/ PIXSELL
Nobelovac Robert Schiller uputio je upozorenje zbog bujajućeg trgovinskog rata između SAD-a i ostatka svijeta

Ekonomist nagrađen Nobelovom nagradom Robert Schiller upozorio je kako rastuće tenzije između SAD-a i Kine mogu prouzročiti još jednu ekonomsku krizu u SAD-u.

Shiller je bio govornik na China Development Forumu u Pekingu gdje je rekao kako trgovinski rat između dvije najveće ekonomije svijeta može usporiti investiranje, što je put nizbrdo.

- To je kaos, usporiti će razvoj i oni misle da će ovo proći bez posljedica to doživljavaju jako olako - kaže Schiller o predloženim carinskim stopama koje je SAD najavio kini.

- Prvo što će se desiti je ekonomska kriza jer su ovakvi biznisi temeljeni na dugotrajnom planiranju - razvijeni su sistemi rada i školovani su ljudi. Moramo to sve osmisliti u našoj zemlji kada se uvoz odsječe - kaže Schiller koji ukazuje na najpoznatiji "tarifni rat" ikada, onaj u doba Velike depresije početkom tridesetih godina.

Najveća će ekonomska šteta biti će, kaže, kada tvrtke prilagode svoje investiranje sukladno novim carinama.

- Kada me pitaju o jačini udara na ekonomiju, oni su više psihološki nego direktni - kaže Schiller i napominje kako su carinske stope tridesetih uništile samopouzdanje i želju da se planira za budućnost.

- Upravo taj "pričekaj i vidjet ćemo" stav uzrokuje recesiju - rekao je.

Službeni Peking rekao je kako planiraju uvesti tarife na 128 američkih proizvoda vrijednosti tri milijarde dolara kao odgovor na Trumpove naredbe s početka mjeseca - tarife na aluminij i čelik, te proizvode od istog, koje će narasti na 60 milijardi dolara.

Proizvodi kojima prijeti Peking su vino, voće, sušeno voće i orašasti plodovi, etanol, ginseng i metalne cijevi, kaže ministarstvo, a digle bi se tarife i na američku svinjetinu i reciklirani aluminij.

Posljednje izjave američkog predsjednika SAD-a naziva pokazateljem da je riječ o "showmanu" koji očigledno uživa u ulozi "celebritija", a njegovu eskalaciju u retorici pripisuje sve bližim izborima za Kongres koji su svojevrsni pokazatelj toga kako stoji i predsjednik.

- Predsjednik je već godinu dana, vrijeme je da napravi nešto pametno što će pozitivno uzbuditi građane - kaže Schiller i napominje kako je presjednik svjestan toga da će trajno ostati u centru pažnje ako stalno "stvara vijesti".

Kritizirao ga je i radi njegovih "ratova preko Twittera", posebno nedavnih svađa s nekadašnjim Obaminim potpredsjednikom Joe Bidenom s kojim se razgovara o tome tko bi dobio tučnjavu u slučaju da se fizički obračunaju.

- Nevjerojatno je da je razgovor na tom nivou - kaže Schiller koji je 2013. dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • makan1210tahi 10:13 30.Ožujak 2018.

    a kad je završila stara kriza?