Top News
7054 prikaza

Svijet u šoku zbog Trumpovog novog savjetnika

John Bolton
1/2
MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL
Ponosi se time što se izborio da se američki vojnici nisu isporučivali Međunarodnom sudu, i da je proizveo rat u Iraku

Predsjednik Donald Trump pronašao je zamjenu svom dosadašnjem savjetniku za nacionalnu sigurnost, Herbertu Raymondu McMasteru. Tu zahtjevnu i osjetljivu dužnost dao je Johnu Boltonu.

Iako se Trump možda čak i potrudio da McMasterova smjena bude dostojanstvena, imat će to ponižavajući efekt ne samo za generala, nego i za cijeli američki aparat nacionalne sigurnosti i to baš u trenutku kad se na vanjskopolitičkom planu Amerika susreće s problemom Sjeverne Koreje, Irana, Rusije i još koječega. 

Vodeći kandidat za McMasterovo mjesto već ranije bio je John Bolton, bivši američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima. A na kraju se ispostavilo da je Trump doveo u Bijelu kuću čovjeka koji je jedno vrijeme bio izgledni kandidat za šefa američke diplomacije.

Kreirao rat u Iraku

Bolton je desetljećima slovio kao jedan od nejneučinkovitijih američkih diplomata. 

Poznat je kao arhitekt Iračkog rata, neprijatelj je multilateralizma i neprijatelj Ujedinjenih naroda gdje je služio tijekom administracije Georgea W. Bush,koji je raspustio Senat jer nisu dali Boltonu podršku na mjestu veleposlanika pri UN-u.
 
 On je također oštar kritičar iranskog nuklearnog sporazuma i Sjeverne Koreje, a smatra se da bi mogao zazivati sukob i u jednom i u drugom slučaju. 

Malo je istaknutih osoba iz nacionalne sigurnosti koji su tako loš izbor za ovo savjetničko mjesto kao što je to Bolton. 
  Bijela kuća A svi bogataši... Top News Rastrošni političari: Servis za jelo platio 186.000 kuna

Zapravo, on bi mogao biti gori čak i od Mikea Flynna, koji je bio najgori savjetnik za nacionalnu sigurnost svih vremena.

No u 'Trumplandu' ništa nije nemoguće, pa je i CBS-ova komentatorica Jacqueline Alemany objavila da je od svog izvora dobila potvrdu kako bi John Bolton mogao postati prvi čovjek američke nacionalne sigurnosti. 

O kakvom je čovjeku riječ najbolje govore njegova djela. 

I Iransko ministarstvo vanjskih poslova u nekoliko navrata ga je opisalo kao iznimno grubog i "nediplomatskog". Proveo je nekoliko godina u američkoj diplomaciji i gotovo je šokantno što je sve uspio uraditi kako bi uništio američki ugled u svijetu. 

Boltona predstavljaju kao glavnog i odgovornog za propadanje jedne ženevske konferencije o biološkom naoružanju početkom milenija. Ujedinjeni narodi tražili su da se napokon počne provoditi konvencija o biološkom oružju iz 1972. godine i nad SAD-om. 

John Bolton | Author: Subel Bhandari/DPA/PIXSELL Subel Bhandari/DPA/PIXSELL

Amerikanci su uporno tvrdili, a Bolton je bio najglasniji, da bi inspektori UN-a u nenajavljenim inspekcijama mogli ugroziti nacionalnu sigurnost. UN je tražio mogućnost pregledavanja lokacija za koje sumnjaju da kriju biološke agense, ali Bolton to nije htio dopustiti.

Gotovo jednako kontroverzno je i sklapanje bilateralnih ugovora kojima se jamči da američkim vojnicima neće biti suđeno pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Rimski statut, kojim se uspostavlja tribunal za progon ratnih zločinaca, SAD je prvotno potpisao. 

Međutim, Boltonovim dolaskom na poziciju moći taj potpis su brzinom munje i povukli. Kasnije se prisjećao i govorio da je najsretniji trenutak njegova života bio kad je SAD povukao svoj potpis s Rimskog statuta. 

Brojne glasine o njemu su se pojavile i nakon njegova odlaska iz američke diplomacije. Najgora je da je namjerno skrivao informacije koje mu se nisu sviđale od Colina Powella i Condoleeze Rice. 

Nije ni čudno da se čitavo desetljeće nije ni primakao američkoj diplomaciji, no velike su šanse da ga upravo Trump oživi. 

Da budemo pošteni, postoje i drugi prijavljeni kandidati koji bi bili čvrsti i razumni izbori. Bivši dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Stephena Bieguna ozbiljan je, iskusan i poštovan na način na koji Bolton niti njegovi brkovi nikada neće biti. Ali, to je uostalom i aktualni McMaster.

Posao savjetnika za sigurnost najvažniji je u vladi jer se na dnevnoj bazi i on, i predsjednik države najviše bave tim pitanjem. 

Sklon konfliktima

Predsjednik određuje hoće li i kolike će savjetnik za nacionalnu sigurnost imati ovlasti, pa tako ga može ili potkopati kao što je to učinio s McMasterom ili ojačati njegovu poziciju. 

Najučinkovitije savjetnike za nacionalnu sigurnost, kao što su bili Brent Scowcroft, Henry Kissinger ili Zbigniew Brzezinski, američki su predsjednici ovlastili d rade gotovo samostalno, što je potpuno nezamislivo kad se uzme u obzir Trumpova narcisoidnost i sklonost naglim promjenama raspoloženja. 

Postoji nekoliko radnih mjesta u izvršnoj vlasti koja su važnija od savjetnika za nacionalnu sigurnost. Ali ono je trenutačno najvažnije, osobito u ovom opasnom trenutku, u tijeku velikih previranja kako na inozemnom planu, tako i unutar američke vlade.

Donald Trump Ugledni povjesničar Top News "Trump je bacio crv sumnje u svjetske odnose"

Nažalost, čak i ako Trump napravi dobar izbor za zamjenu zlostavljanog McMastera, malo je vjerojatno da će popraviti sve ono što je do sad već slomljeno u Vijeću za nacionalnu sigurnost. 

Budući da to nije učinio savjetnik za nacionalnu sigurnost, nego predsjednik koji je kompromitiran, nepristojan, neiskusan, koji se povodi za groznim instinktima i koji se okružio ljudima koji su isti kao i on, piše CNN.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.