Ekonomix
4717 prikaza

Žele ga milijarderi: Boris je najtraženiji bankar na svijetu

Boris Collardi
Twitter
Ovaj karizmatični vođa planira proširiti poslovanje na novi cilj svjetskih bankara - Aziju

Njegovo ime u bankarskim krugovima postalo je simbolom moći, utjecaja i uspješnosti. Boris Collardi, karizmatični "vunderkind" mamac je za milijardere u potrazi za savjetima koji će im donijeti još veću količinu bogatstva. Svi oni trebali bi ga slijediti u njegov novi dom - švicarsku najveću privatnu banku Pictet & Cie.

Collardi je kontaktirao bankare diljem svijeta, od Hong Konga do Miamija, koji je prije godine dana završio svoju desetogodišnju karijeru izvršnog direktora tvrtke Julius Baer Group Ltd. Ovaj 44-godišnji bon vivant razgovarao je s nizom potencijalnih poslodavaca diljem svijeta među kojima su i EFG International, HSBC Holdings Plc. i Lombard Odier.

Skupocjena borba za talentom koji potiče kompenzacijske troškove istisnut će industriju koja je već po velikim pritiskom da zadrži troškove, čak i nakon bitke na području dionica. Čvršće regulacije, povećana međunarodna konkurencija obuzdavaju dobit u švicarskim hramovima bogatstva. Julius Baer pak suočava se sa zaustavljanjem potrage za rastom pod Collardijem, uključujući i način na koji su se kupci provjeravali. Njihove dionice izgubile su 31 posto vrijednosti ove godine.

Ilustracija izbačenog čovjeka Mučni proces Life Banka im je uzela sve, čak i život

Banka Pictet utemeljena je 1805. godine, i još uvijek mora odgovoriti na upite američkog Ministarstva pravosuđa da li su pomagali bogatim Amerikancima u izbjegavanju plaćanja poreza. 

Odabirom Collardia ova se banka odmakla od svoje dosada ustaljene prakse odabira konzervativnijih pojedinaca. Oponašajući strategiju rasta iz Julius Baera, Collardi je fokusiran na nove bogataše u Aziji. Banka bi tako mogla zaposliti niz menadžera u toj regiji sljedeće godine. Na svom prijašnjem radnom mjestu povećao je broj takvih menadžera sa 800 na 1400 u razdoblju od pet godina. Collardijevi planovi proširenja nisu limitirani samo na Aziju, taj sveti gral za bogate menadžere zbog rastućeg broja njihovih milijunaša. 

Pictet nije objavio koliko ima privatnih bankara, piše Bloomberg.  

"U Julius Baeru 'nastanio' je stotinu bivših kolega. Opušteni su jedni s drugima i s takvom praksom, pa bi to mogao učiniti opet", rekao je Ray Soudah, osnivač M&A boutique Millennium Associates iz Zuricha. 

Švicarska zastava Tajne zanata Ekonomix Ovo su trikovi pomoću kojih švicarske banke skrivaju novac

Karijeru je započeo Credit Suisse u Ženevi, prikupio određeno iskustvo u Singapuru prije nego se Julius Baeru priključio 2006., godine na poziciji šefa odjela. Na mjesto direktora stigao je tri godine nakon u dobi od 34 godine i fokusira se na privatno bankarstvo. Njegov najveći potez bio je kupnja međunarodnog bankarskog poslovanja Bank of America 2012. godine. 

Tijekom godina povećao je profit, postao lice kompanije i pozirao sa zvijezdama poput Leonarda diCapria na humanitarnim manifestacijama. Jedan prijašnji zaposlenik nazvao ga je dinamičnim vođom kojeg bi slijedio bilo gdje. 

Voditelji, menadžeri za odnose sa kupcima, ključni su zaposlenici jer privlače nove klijente i održavaju odnose sa postojećima. I zbog toga su među najviše plaćenim bankarima. Tako prosječno zarađuju oko 248.000 dolara bez bonusa, kojeg često dobivaju. 

Nakon njegovog odlaska Julius Baer mogao bi doživjeti niz potresa. Vrijednost dionica opala im je u ovoj godini za oko sedam posto, nakon razočaravajućeg izvještaja o prihodima. Trenutačno rade reviziju portfolija klijenata, što je započelo još pod vladavinom Collardia, kako bi s provjerili koliko je imovina koju imaju čista i provjerene. Bivši bankar Matthias Krull osuđen je na 10 godina zatvora u SAD-u zbog svoje uloge u pranju oko 1,2 milijardi dolara ukradenih iz naftne kompanije u vlasništvu Venezuele. 

Pictet ima 512 milijardi imovine, dok je Julius Baer prijavio 395 milijardi. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.