Top News
5623 prikaza

Pomirila se najbogatija obitelj na svijetu

Logo Banque Privee Edmond de Rothschild u Ženevi
DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL
Dvije grane utjecajne obitelji shvatile su kako im se više isplati surađivati, nego se svađati oko ionako ogromne imovine

Dvije grane obitelji Rothschild odlučile su kako je vrijeme za prekid svađa i tužbi oko prava na korištenje obiteljskog imena. Prepirka je, piše The Wall Street Journal, bila oko toga može li francusko-britanska investicijska banka koristiti obiteljsko ime "Rothschild" bez prvog imena, inicijala ili nekog dodatka koji bi signalizirao kako nemaju samo oni pravo korištenja prestižnog imena.

U zajedničkoj izjavi švicarska privatna banka Edmond de Rothschild Group i investicijska banka Rothschild & Co., rekli su kako su se "složili da će prekinuti postupke u tijeku te raditi zajedno kako bi zaštitili obiteljsko ime i renome u bankarskome sektoru".

Edmond de Rothschild grupa iz Švicarske je 2015. u Parizu podigla tužbu rekavši da je Rothschild & Co. prekršio nekoliko stoljeća nepisanih dogovora unutar svih grana obitelji.

Nicolas Sarkozy i Carla Bruni Carla Bruni Life Njena buržujska obitelj bježala je od Crvenih brigada

Grupacija je rekla kako su se složili da niti jedna strana "neće koristiti ime Rothschild zasebno u bilo kojoj formi", no prema okvirima dogovora Rothschild & Co. smije nastaviti koristiti isti brend a njezine će aktivnosti u Francuskoj, Belgiji i Monaku nositi ime Rothschild Martin Maurel kako bi ukazali na prošlogodišnje spajanje Rothschild & Co. i Banque Martin Maurel, privatne banke iz Marseillesa.

"Radi naših klijenata želimo izbjeći gužvu s imenima i ikakve zabune" kaže osoba bliska Edmond de Rothschild grupi. Rothschild & Co. je, da bi stvar bila još kompliciranija, vlasnik 8.4 posto Edmond de Rothschild grupe, dok je Edmond de Rothschild grupa direktni vlasnik 5.7 posto Rothschild & Co. i indirektni vlasnik 9.5 posto Rothschild & Co.

Mayer Amschel Rothschild, patrijarh obitelji, rođen 1774. godine u Frankfurtu, osnovao je banku koju su njegovi sinovi, njih pet, onda proširili po velikim financijskim centrima onog vremena - Londonu, Parizu, Napulju i Beču.

Godine 2012., piše The Wall Street Journal, David de Rothschild konsolidirao je francuske i britanske poslove dinastije pod imenom Paris Orleans, čime je završilo dugogodišnje rivalstvo između dvije strane. Kompanija je tri godine kasnije postala Rothschild & Co. grupacija.

Svjetski ekonomski forum u Davosu EKONOMSKI FORUM Top News Najbogatiji u Davosu: Iznajmili im čak i crkvu

U isto to vrijeme zakuhale su i napetosti između njih i Edmond de Rothschild grupe koju je 1953. osnovao potomak Mayer Amschel Rothschilda, barun Edmond Adolphe de Rothschild iz švicarske strane obitelji.

Upravljanje je uskoro preuzela njegova supruga Ariane de Rothschild koja je 2015. i podigla tužbu. U travnju ove godine je oca Davida na čelu banke Rothschild & Co. zamijenio Alexandre de Rothschild, sedma generacija obitelji. 

Rothschild & Co. povezan je s financijskom i političkom elitom, tamo je radio i trenutni predsjednik Emmanuel Macron kao i jedan od njegovih prethodnika, Georges Pompidou.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.