Kultura
1180 prikaza

12 popularnih pjesama koje znate, ali ih nikada niste čuli

Koncert
Thinkstock
Umjetnici, filozofi i psiholozi pokušali su objasniti njihov čaroban utjecaj na oblikovanje ljudskog uma

Znate li koje su najpopularnije pjesme, a koje nikada niste čuli? To su one mitske. Umjetnici, filozofi i psiholozi pokušali su objasniti njihov čaroban utjecaj na oblikovanje ljudskog uma još od vremena Platona. No što više o tome znamo, više smo time očarani. Mic donosi listu 12 pjesama koje nikada niste čuli, znate ih, a koje bez glazbe svjedoče o istinskoj snazi umjetničke forme.

Pjesma sirena iz  Odiseja

Sirene su tri nimfe progonjene s grčkog otoka Anthemoessa koje svojom zavodljivom pjesmom pokušavaju namamiti mornare u smrt. Odisej ih susreće u Odiseji. Iako zna da je njihova glazba opasna, odlučan je u namjeri da ih čuje. Stoga je posadi svojega broda zapovijedio da uši začepe pčelinjim voskom, a njega privežu za jarbol broda te da ako im kaže da ga puste, to nipošto ne urade, nego ga još čvršće privežu.

Orfejeva pjesma

Orfej je bio možda prvi glazbeni virtuoz koji je liru učio svirati od Apolona, boga glazbe. Toliko je bio dobar da je svojom «svirkom» mogao opčiniti divlje životinje i drveće. Uspavao je čak i Kerbena, višeglavog psa iz Hada odakle je spasio svoju ženu Euridiku. Orfej je bio Hendrix antičkog vremena.

Panov i Apolonov glazbeni duet

Iako je Pan bio glazbeni inovator i osmislio flautu, bio je nevjerojatno ponosan. No, otišao je malo predaleko, pa je izazvao Apolona kako bi se vidjelo tko je od njih bolji glazbenik. Dok je Panova glazba zatresla stabla i životinje izazvala na ples, Apolonova glazba je bila toliko snažna da je izazivala nadmetanje oca i majke. Pan je, ipak, izgubio, a s njega je oderana koža.  

Pjegavi svirač frule, njemačka legenda

Bezbroj je varijanti o pjegavom sviraču frule koji je «zasvirao» u njemačkoj legendi. Neobično odjeven glazbenik odlazi u posjet irskom gradu Hamelinu čijim je stanovnicima obećao kako će ih spasiti od štakorske zaraze, a oni njemu nagradu jer su bili uvjereni kako mu to neće poći za rukom. Naštimao je svoju frulu, a zvuk koji je iz nje pustio, bio je toliko prodoran da su iz svih gradskih rupa i pukotina izletjeli štakori te ga slijedili do rijeke gdje su se utopili. Gradonačelnik mu odbija dati nagradu, a ogorčeni glazbenik odluči i drugi puta zasvirati u frulu. No, ovoga puta, slijedit će ga djeca. Kakav je kraj, ovisi o vama. Možete sami izabrati – hoće li nestati zajedno s djecom, odvesti ih do rijeke ili ucijeniti.

Pjesma nad pjesmama

Za razliku od većine knjiga Starog zavjeta u «Pjesmi nad pjesmama» ne spominje se Bog niti zakon, već se ovdje slavi erotska ljubav. Prije nego je postao biblijski tekst bila je stvarna pjesma koja se izvodila u svečanim, ali i svakodnevnim prilikama. Glazba se izgubila, ali je ostao nevjerojatan tekst koji pokreće.

Glazba sfere

Ova, kako ju još nazvaju, glazba univerzuma, zastarjeli je filozofski i religijski oblik koji je formulirao Pitagora jer je vjerovao kako nebeska tijela proizvode glazbu dok se kreću kroz svemir. Zajedno stvaraju skladne zvukove koje ljudsko uho ne može čuti. Dante je tvrdio kako je ovu glazbu čuo u svojoj Božanskoj komediji.

Glazba Erica Zanna (H. P. Lovecraft)

Lovecraft je pisac horor priča, a opisi su mu nevjerojatni. Pripovjedač u ovoj priči unajmljuje sobu u jednom čudnom dijelu grada. Jedne noći do uha mu dopre neobična izvanzemaljska glazba iz sobe čovjeka po imenu Eric Zann. Pripovjedač Zannu priznaje kako mu je glazba nevjerojatna, ali ga ovaj odbija pustiti u sobu 

"Lamentacije (oplakivanje) doktora Fausta" iz romana 'Doktor Faust' Thomasa Manna

Mann se u romanu fokusira na progesivnog skladatelja Adriana Leverkuhena čije inovacije sliče skladateljskom radu Arnolda Schonberga. Leverkuhen naslijeđuje njegov genij i postaje najveći skladatelj čija je karijera kulminirala s orijatorijem "Oplakivanje doktora Fausta". Leverkuhenova priča je tragična i barbarska kao i njegove skladbe.

"Nadmoć Urugvaja" Armanda Bronce

Tajna svjetske dominacije je u pjesmi «Nadmoć Urugvaja», kratkoj priči iz 1933. godine Armanda Bronce. Priča protagonista podsjeća kao da čuje pjesmu Binga Crosby «Hvala». 

Pjesma Toma Bombadila iz Kralja prstenov

Iako je izbor Petera Jacksona bio kontroverzan i razočaravajući kada je odlučio izbaciti lik Toma Bombadila iz "Kralja prstenova" to je u konačnici pomoglo da njegova pjesma više nego što se očekivalo. Bombadil je u Tolkineovoj knjizi zaštitnik šume koji stalno pjeva kako bi otjerao zle duhove te oživio Merry i Pippin nakon što su ih napale utvare. 

Fawekova pjesma iz "Harry Pottera"

"Ah, glazba….čarolija je u koju sve radimo!", rekao je Dubmledore još u prvoj knjizi o Harry Potteru. U različitim vremenima kroz knjige njegova pjesma liječi, umiruje, tješi i ohrabruje likove na naizgled nepremostive zadatke.

"U spomen" iz Tenaciousa 

Jack Black i Kyle Gass su dvojica likova koji se kriju iza Tenaciousa D koji je napisao najbolju pjesmu na svijetu prema njihovu mišljenju. Bilo je to dovoljno jako da se protjera vraga koji ih je napao stopirajući na dugom i usamljenom putu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.