Kultura
5398 prikaza

20 stvari koje niste znali o remek djelu - Schindlerovoj listi

Fotografije iz filma Schindlerova lista
Themoviedb.org
Jedan od najhvaljenijih fimova ikad snimljenih nastao na istinitim događajima skriva i mnoštvo nepoznatih detalja

Schindlerovu listu, američki epsku dramu iz 1993. režirao je Steven Spielberg. Radnja filma govori o Oskaru Schindleru, njemačkom biznismenu koji je spasio živote više od tisuću uglavnom poljskih Židova tijekom Holokausta omogućivši im da rade u njegovim tvornicama. U filmu su glavne uloge ostvarili Liam Neeson kao Schindler, Ralph Fiennes kao Amon Göth i Ben Kingsley kao Schindlerov židovski knjigovođa Itzhak Stern. John Williams komponirao je glazbu.
Uz kritike da se radi o jednom od najboljih filmova ikada snimljenih, film je postigao odličan uspjeh na kino blagajnama, osvojio čak sedam prestižnih filmskih nagrada Oscar (uključujući one za najbolji film, redatelja i originalnu glazbu) te nebrojene druge nagrade (uključujući sedam nagrada BAFTA i tri Zlatna globusa). 

Fotografije iz filma Schindlerova lista | Author: Themoviedb.org Themoviedb.org

Ovo je 20 manje poznatih činjenica vezanih uz to filmsko remek-djelo:

  1. Jedan od 1200 Židova koje je Schindler spasio od nacista, emigrirao je na Beverly Hills 1948 gdje je otvorio trgovinu s putnom opremom. On je proveo 40 godina u nastojanju da napravi film o svom preživljavanju, a 1951. je s tom idejom pristupio i redatelju Fritzu Langu, no bezuspješno. Kasnije je nagovorio Thomasa Keneallya, australskog pisca da napiše roman o svemu, koji je nazvan "Schindlerova Arka" 1982., a po kojoj je kasnije snimljen film.
  2. Iako su Stevenu Spielbergu prvom ponudili prava na film, nije ga htio odmah snimati jer se osjećao "nedovoljno zrelo" za to. Tada je direktor filma pokušao naći drugog režisera. Roman Polansky osjećao se preblizu toj priči jer je sam preživio holokaust kao dijete u Krakovu, iako je poslije režirao film "Pijanist" slične tematike. Kad su ponudili film Martinu Scorseseu odbio ih je smatrajući kako bi režiser trebao biti Židov.
  3. Spielberg je naposljetku pristao raditi taj film, no tek nakon što snimi Jurrassic Park.
  4. Branko Lustig, hrvatski filmski producent, postao je producent na Schindlerovoj listi nakon što je Spielbergu pokazao broj iz Auschwitza koji je kao dječak zaradio u dvogodišnjem zarobljeništvu tamo.
  5. Iako je na listi glumaca za film bilo puno poznatih imena, Spielberg nije htio u njemu Kevina Costnera, Mela Gibsona ili Warenna Beattya. Umjesto njih, odabrao je Liama Neesona nakon što ga je gledao u kazališnoj predstavi "Anna Christie".
  6. Za ulogu Amona Goetha Spielberg je odabrao Ralpha Fiennesa nakon što je vidio njegovu izvedbu u "Orkanskim visovima".
  7. Fiennes se za ulogu morao udebljati 15 kilograma kako bi odigrao ulogu uhranjenog njemačkog časnika Goetha.
  8. Spielberg je odbio primiti plaću za taj film, govoreći kako bi to bio "krvav novac".
  9. Osim toga, Spielberg je želio snimati crno-bijeli film jer ga je to podsjećalo na jedan odličan dokumentarac o holokaustu.
  10. Većina je filma snimljena u židovskom getu Krakova, no za potrebe filma je uz sam grad izgrađen i koncentracijski logor.
  11. Dok je snimao Aushwitz, Spielberg nije želio ući u logor iz poštovanja prema ljudima umrlim tamo.
  12. U jednom intervjuu Spielberg je priznao da mu je najdirljiviji dio snimanja bilo slavlje Pashe u hotelu, gdje su im se pridružila dva njemačka glumca koji su glumili naciste. U jednom je trenutku samo počeo plakati.
  13. Spielberg je svoje dane provodio na snimanju Schindlerove liste, dok bi navečer pak uređivao fotografije iz Jurrasic Parka.
  14. Postojali su dijelovi filma koje Spielberg nije mogao gledati bez suza, osobito oni u kojima se Židove ponižava, žene svlači, reže mi se kosa...
  15. Kad god se osjećao deprimirano i potonulo, Spielberg bi nazvao svog prijatelja, komičara Robina Williamsa da ga razveseli.
  16. Tijekom snimanja, Spielberg je ulovio kadar s malom djevojčicom u crvenom kaputu, a to je jedina scena filma u boji. Oliwia Dabrowska u to je doba imala tri godine te mu je morala obećati da film neće pogledati dok ne navrši 18 godina.
  17. I u stvarnom je životu postojala djevojčica u crvenom kaputu koja je preživjela holokaust i napisala knjigu o svom životu objavljenu 2002.
  18. Na film je utrošeno 22 milijuna dolara, a zaradio je 96 milijuna u SAD-u te preko 225 milijuna u ostatku svijeta.
  19. Na premijeri u Varšavi, Spielberg je uzeo saksofon te šest minuta na njemu svirao istočno europsku glazbu.
  20. Spielberg je inzistirao da se na kraju filma istakne Udruženje Shoah te naznači koliko je ljudi preživjelo zahvaljujući Schindleru.
Fotografije iz filma Schindlerova lista | Author: Themoviedb.org Themoviedb.org
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.