Life
90266 prikaza

Najluđa čuvarica Auschwitza: Zvali su je 'Hijena'

Irma Grese
1/6
Imperial War Museums
Nadimak je zaradila zbog brutalnih metoda koje je primijenjavala na logorašima u Auschwitzu i Bergen-Belsenu

Žene čuvari u nacističkim logorima nisu toliko poznate kao muški čuvari, ali to ne znači da nisu bile manje okrutne. Neke od njih izazivale su čak i veći strah od ostalih čuvara, a od oko 37 tisuća čuvara koji su aktivno sudjelovali u premlaćivanju, mučenju i ubijanju logoraša bilo je oko deset posto žena.

Irma Grese | Author: No 5 Army Film & Photographic Unit No 5 Army Film & Photographic Unit

Većina njih nije pobjegla pravdi, pa su pogubljene nakon rata kao ratne zločinke, a jedna od najgorih bila je Irma Grese, čuvarica u logorima Auschwitz i Bergen-Belsen. Zvali su je "Hijena", a ponekad i "Lijepa zvijer", a nadimak je zaradila zbog brutalnih metoda koje je primijenjavala na logorašima. Svjedoci su na suđenju ispričali kako je ljude znala tući dok ne bi pali mrtvi.

Njene do sad neobjavljene fotografije pronađene su u arhivi povijesnog materijala kojeg je sastavio britanski odvjetnik Leo Genn, dok je 1945. radio kao pomoćni tužitelj na suđenju u Luneburgu - preteči Nuremberških suđenja.

Arhiv je prodan prije nekoliko dana za 5.500 funti što je oko 45.000 kuna.

Nicholas Toovey iz Toovey Auction House u Washingtonu, Sussex, izjavio je za Daily Mail: "Veliki dio vrijednosti veza je s Leom Gennom, čuvenim kazališnim i filmskim glumcem, bivšim pomoćnim tužiteljem na suđenju za Belsen. To uključuje osobne stvari, kao što su njegove oznake identiteta, ali još važnije su njegove kopije potpisanih izjava svjedoka i bilješke tijekom suđenja. Arhiv obuhvaća izjave svjedoka iz logora, ali i čuvara, otkrivajući strahote otkrivene iza zatvorenih vrata, od kojih svijet tada nije bio svjestan."

Irmin "zaštitni znak" bilo je bičevanje kožnim bičem. Logoraše bi mlatila po goloj koži dok ne bi popucala, opisao je nedavno History Today.

Grese je bila i prilično poremećena. Dolazila je iz obitelji koja je imala povijest duševnih bolesti. Majka joj se ubila i to tako što je popila kiselinu, nakon što je doznala da ju suprug vara sa sobaricom. 

Kako nije bila baš inteligentna, sa 14 godina je napustila školu, gdje je često bila izložena maltretiranju od druge djece i učlanila se u nacističku mladež "Ligu njemačkih djevojaka".

Vrlo brzo se svidjela vođama, pa je 1942. postala čuvar u Auschwitzu. Bila je poznata po tome da je nakon što bi izbičevala zatvorenike voljela mastrubirati dok bi ih liječnici previjali od ozljeda koje im je zadala.

Osim toga, u logoru je imala i brojne ljubavne afere sa stražarima. U jednoj od tih afera ostala je trudna, ali natjerala jednog logoraša, koji je inače bio liječnik, da obavi abortus.

O Irmi su na suđenju nakon rata svjedočili brojni bivši logoraši, koji su ispričali kako je na njih znala puštati svoje agresivne i izgladnjele pse. Irma Grese je osuđena na smrt vješanjem, a njezino je suđenje trajalo 53 dana.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.